Η συμφωνία για την εξαγωγή 20-25 τόνων ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, που υπογράφηκε την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στη Ρωσία, στην Ουκρανία (καθεμία χωριστά) και στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες υπό τη μεσολάβηση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προβλέπει ότι τα πλοία θα υπόκεινται σε ελέγχους στα τουρκικά λιμάνια από εκπροσώπους των τεσσάρων πλευρών. Αυτό αποτελούσε απαίτηση της Ρωσίας, προκειμένου να μη χρησιμοποιηθούν για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, όπως και το παράλληλο μνημόνιο που υπογράφηκε μεταξύ Ρωσίας και ΟΗΕ ώστε να εξαιρούνται τα ρωσικά σιτηρά και λιπάσματα από τις δυτικές κυρώσεις.  

Στο μέτωπο της Ανατολικής Ουκρανίας, το Κίεβο σημείωσε μια μικρή πρόοδο χάρη στα πυραυλικά HIMARS από τις ΗΠΑ και ζητεί περισσότερα όπλα και πυρομαχικά από τη Δύση. Στη Ρωσία, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η Μόσχα ετοιμάζεται να προσαρτήσει περιοχές της Νότιας Ουκρανίας, όπως τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια.  

Φρένο στον Ερντογάν
για εισβολή στη Συρία

Εν τω μεταξύ, στην τριμερή συνάντηση κορυφής ανάμεσα στους προέδρους της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ιράν Εμπραΐμ Ραϊσί στην Τεχεράνη την Τετάρτη, το σημαντικότερο που προέκυψε ήταν η «επισφράγιση» του ότι η Ουάσιγκτον έχει παραχωρήσει στη Μόσχα και στην Τεχεράνη την ηγετική θέση που κατείχε στη Μέση Ανατολή. Από τον Πούτιν και τον Ραϊσί ζήτησε, αλλά δεν έλαβε, ο Ερντογάν το πράσινο φως για να εισβάλει άλλη μια φορά στη Βόρεια Συρία και να εγκαθιδρύσει μια νεκρή ζώνη πλάτους 30 χλμ. κατά μήκος των τουρκικών συνόρων. Οι επόμενες ενέργειες του τούρκου προέδρου πιστεύεται ότι θα είναι να εξασφαλίσει τη σιωπηρή διαβεβαίωση της Μόσχας και της Τεχεράνης ότι δεν θα επέμβουν να τον σταματήσουν σε περίπτωση που η Τουρκία αποφασίσει να εισβάλει στη Βόρεια Συρία χωρίς την έγκρισή τους.

Ενδεικτικό της αντιμετώπισης της Τουρκίας από τη Δύση είναι άρθρο του Μίχαελ Μάρτενς στη γερμανική εφημερίδα «FAZ», που προειδοποιεί ότι πρέπει να παίρνουμε στα σοβαρά τους αυταρχικούς όταν εκφράζουν εδαφικές αξιώσεις, όπως ο Ντεβλέτ Μπαχτσεσλί και οι χάρτες του με τα ελληνικά νησιά, για να μη γίνει η Ελλάδα ξαφνικά Ουκρανία.    

Αντίθετα, το ρωσοϊρανικό μέτωπο ήταν αρραγές την Τετάρτη στην Τεχεράνη, με τον Ραϊσί να υποστηρίζει πλήρως στις δηλώσεις του τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ενώ, πίσω από τις κλειστές πόρτες, πιστεύεται ότι συνήψε συμφωνία με τη Μόσχα για να την προμηθεύσει με ιρανικά drones.