Στο γραφείο του Αντώνη Σαμαρά στο ισόγειο του κτιρίου της Βουλής, οι στενοί συνεργάτες του σε διαρκή τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό ετοίμαζαν τη δήλωση-παρέμβαση που άλλαξε άρδην το κλίμα στην κατά τα άλλα άνευρη συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού που ψηφίζεται σήμερα.
Η ανοιχτή διαφωνία του με την τροπολογία για τη χορήγηση «νέου τύπου άδειας διαμονής για εργασία» σε μετανάστες που συμπλήρωσαν στις 30/11/2023 τρία χρόνια παραμονής στη χώρα μας αντί για επτά που προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς του 2014 προκειμένου να λάβουν άδεια διαμονής τάραξε τα νερά προκαλώντας αναστάτωση, αμηχανία και πολλές συζητήσεις μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ, αλλά και κρυφά χαμόγελα από εκείνους που τοποθετούνται στο «στρατόπεδο Σαμαρά».
Η τροπολογία κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στις 22.45 στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και συζητήθηκε την επόμενη ημέρα στην τελευταία συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής πριν παραπεμφθεί προς ψήφιση στις αρχές της εβδομάδας.
Παρά την εσπευσμένη διαδικασία το θέμα πήρε γρήγορα διαστάσεις αρχικά μέσω δημοσιευμάτων, ενώ σύντομα έφτασε στην αίθουσα της Γερουσίας, με τον υπουργό Εργασίας Αδωνι Γεωργιάδη και τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό Μετανάστευσης Δημήτρη Καιρίδη να αναλαμβάνουν το καθήκον κατευνασμού των ανησυχιών που άρχισαν να εκδηλώνονται στο εσωτερικό της «γαλάζιας» ΚΟ.
«Είναι έκπτωση από τη μεταναστευτική μας πολιτική» έλεγε βουλευτής του σαμαρικού περιβάλλοντος, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «δεν ξέρω αν αυτό αποτελεί λόγο για αντάρτικο στον Μητσοτάκη»
Αμφισβήτηση της πρωτοβουλίας
Ακολούθησαν η δήλωση Σαμαρά και η ευθεία αμφισβήτηση της κυβερνητικής νομοθετικής πρωτοβουλίας, την απόσυρση της οποίας ζήτησε ο πρώην πρωθυπουργός θεωρώντας τη «λανθασμένη», καθώς, όπως υποστήριξε, μετατρέπει τη χώρα μας σε «φάρο προσέλκυσης λαθρομεταναστών».
Χρειάστηκε να επιστρατευθεί ο κ. Γεωργιάδης από το Μέγαρο Μαξίμου για να επιστρέψει στη Βουλή σε ρόλο «πυροσβέστη» και να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια προκειμένου να «απαντήσει» στον κ. Σαμαρά – «στον αγαπημένο μου, που του έχω λατρεία», «στον σεβαστό μου», όπως είπε χαρακτηριστικά – επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την πολλαπλών προεκτάσεων πολιτική αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού.
Οπως είπε, «δεν αντιδικώ με τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά δεν υπάρχει αλλαγή μεταναστευτικής πολιτικής και δεν υπάρχει λόγος αντιδικίας και ανησυχίας», διαβεβαιώνοντας πως τίποτα δεν αλλάζει ως προς το πρότερο καθεστώς της επταετίας για τη χορήγηση άδειας διαμονής, αλλά μόνο θεσπίζεται, και μάλιστα άπαξ, η δυνατότητα να λάβουν άδεια διαμονής και εργασίας υπό αυστηρές προϋποθέσεις (λευκό ποινικό μητρώο, δήλωση προσφοράς εργασίας) οι ήδη διαμένοντες παράνομα για τρία χρόνια στη χώρα, κάτι που, όπως τόνισε, «βάζει σε τάξη το χάος» που υπάρχει, καθώς οι άνθρωποι αυτοί είναι άγνωστοι για την Πολιτεία και εργάζονται σε καθεστώς μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας.
«Λογικό να εκφράζει τις ανησυχίες του»
Ο υπουργός Εργασίας βρέθηκε στη δύσκολη θέση να πρέπει να στηρίξει την επίμαχη ρύθμιση έναντι του κ. Σαμαρά, για τον οποίο δεν έκρυψε ότι «έχει διαχρονικά πολύ μεγάλη ευαισθησία στα εθνικά θέματα, στα ζητήματα της εθνικής ταυτότητας» και «είναι πάρα πολύ λογικό να εκφράζει τις ανησυχίες του και να υπερασπίζεται τις θέσεις του», ενώ «δική μας δουλειά ως κυβέρνηση είναι να νομοθετούμε γι’ αυτό που πιστεύουμε καλό του ελληνικού λαού».
Κατά τους υπολογισμούς του η ρύθμιση αφορά περί τις 28.000-30.000 μετανάστες και η μη ψήφισή της θα σήμαινε ότι οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν παράνομοι, χωρίς να καταβάλλουν εισφορές, δουλεύοντας σε καθεστώς αδήλωτης εργασίας. Μάλιστα χαρακτήρισε άδικο για την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά να εμφανίζεται «ως οπαδός της δήθεν πολιτικής των ανοιχτών συνόρων» και την ίδια στιγμή να κατηγορείται «ως ιθύνων νους των pushbacks».
«Ο καθένας κάνει τις επιλογές του» έλεγαν άνθρωποι του ευρύτερου κύκλου περί τον πρώην πρωθυπουργό με αφορμή τη στάση του κ. Γεωργιάδη, ενώ το ενδιαφέρον όλων επικεντρώνεται στην ψηφοφορία για την τροπολογία. Βουλευτές της ΝΔ δεν απέκλειαν να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.
Το επιχείρημα για τα εργατικά χέρια
Σε κάθε περίπτωση η αντιπολίτευση «περιμένει στη γωνία» τη «γαλάζια» πλειοψηφία, γι’ αυτό και αναμένεται να ζητήσει τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας ώστε να φέρει σε δύσκολη θέση το κυβερνών κόμμα. «Είναι έκπτωση από τη μεταναστευτική μας πολιτική» έλεγε βουλευτής του σαμαρικού περιβάλλοντος, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «δεν ξέρω αν αυτό αποτελεί λόγο για αντάρτικο στον Μητσοτάκη».
Είναι πολλοί άλλωστε οι συνάδελφοί του, ειδικά της Περιφέρειας, οι οποίοι πίεζαν για τέτοια ρύθμιση ώστε να διασφαλιστούν εργατικά χέρια, για τα οποία, όπως είπε και ο κ. Γεωργιάδης, υπάρχει μεγάλη έλλειψη. Μάλιστα ανέφερε πως παρά τα κίνητρα που έχουν δοθεί προκειμένου να εργαστούν ως εργάτες γης έλληνες μακροχρόνια άνεργοι το ενδιαφέρον είναι μηδενικό. «Δεν ισχυρίζομαι ότι η τροπολογία θα αντιμετωπίσει την έλλειψη εργατικών χεριών. Ασπιρίνη είναι. Μόνο με νόμιμες μετακλήσεις θα το αντιμετωπίσουμε και τέτοιες συμφωνίες ετοιμάζονται με Γεωργία, Αρμενία, Ινδία» είπε, ενώ με την ίδια τροπολογία δίνεται άδεια εργασίας σε 25.000 Ουκρανούς που βρίσκονται με ειδικό καθεστώς στην Ελλάδα «αλλά δεν τους επιτρέπουμε να εργαστούν», όπως σημείωσε.
Στις «πολλές οχλήσεις από βουλευτές ένθεν και εκείθεν για τις ελλείψεις που έχουμε σε εργατικό δυναμικό και ιδίως σε εργάτες γης», αναφέρθηκε και ο κ. Καιρίδης, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί.
Τα πυρά από την αντιπολίτευση
Ωστόσο, η δήλωση Σαμαρά έθεσε πολιτικές διαστάσεις και προεκτάσεις στη συζήτηση αυτή διαμορφώνοντας ένα κλίμα που «θολώνει το κυβερνητικό αφήγημα παντοκρατορίας», όπως έλεγαν βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Ηδη ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να εκμεταλλευθεί τον «διαγκωνισμό ακραίων δεξιών αντιλήψεων», όπως ειπώθηκε, με τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο Νίκο Παππά να τάσσεται υπέρ της τροπολογίας δηλώνοντας ότι «λύνει προβλήματα και είναι στη σωστή κατεύθυνση» και προτρέποντας την κυβέρνηση να μην την αποσύρει, ενώ και το ΠαΣοΚ διά του Μιχάλη Κατρίνη τάχθηκε υπέρ της ρύθμισης ζητώντας «να δοθεί λύση στο ζήτημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε όλη σχεδόν τη χώρα, χωρίς φοβικότητες», αλλά με ασφαλιστικές δικλίδες ώστε «να μη δοθεί λάθος μήνυμα». Για «πλειοδοσία ξενοφοβίας και ρατσισμού απέναντι στην τροπολογία την οποία φέρνει η κυβέρνηση» μίλησε και το ΚΚΕ, ενώ για «ντροπιαστική τροπολογία» έκαναν λόγο Ελληνική Λύση και Νίκη.