Στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη αναμένουν τη σημερινή ετυμηγορία της κάλπης με αισιοδοξία. Εκτιμούν ότι, όπως και στην αναμέτρηση του Μαΐου, θα καταγραφεί στην κάλπη ένα «κρυφό ποσοστό» που διαφεύγει από τα ραντάρ των δημοσκοπήσεων. Ο «μέσος όρος» των εκτιμήσεων που υπάρχουν είναι ότι το ΠαΣοΚ θα κινηθεί στη σφαίρα του 13%-14%.
Σε κάθε περίπτωση από τη Δευτέρα θα αρχίζει να γράφεται ένα νέο κεφάλαιο, μετά από μια δεκαετία «πέτρινων χρόνων». Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν κάνει καμία αναφορά στα πρόσωπα της επόμενης μέρας. Εχει, όμως, τις πρώτες σκέψεις στο μυαλό του. Θα αρχίσει να τις συζητεί με τους στενούς του συνεργάτες, αφότου κλείσουν οι κάλπες.
Αλλαγές «τόσο όσο»
Το αίτημα που συνήθως συνοδεύει κάθε αρχηγό του ΠαΣοΚ είναι να τα αλλάξει όλα. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχει να αντιμετωπίσει το δίλημμα των προκατόχων του. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ είναι ανανεωμένη σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το ζητούμενο είναι μάλλον μια πολιτική αλλαγών του «τόσο όσο». Που να αξιοποιεί την εμπειρία των «παλιών» και να φέρνει σε πρώτο πλάνο τα νέα πρόσωπα που εμπιστεύθηκαν οι πολίτες.
Οι θέσεις-κλειδιά στη Βουλή είναι αυτή του αντιπροέδρου της Βουλής, του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. Υπάρχει μια εκτίμηση ότι οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Μιχάλης Κατρίνης, Ευαγγελία Λιακούλη, Νάντια Γιαννακοπούλου θα έχουν σημαντικό ρόλο και στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο. Ουδείς όμως μπορεί να στοιχηματίσει για το αν ο κ. Ανδρουλάκης θελήσει να τοποθετήσει στις θέσεις αυτές στελέχη της νεότερης γενιάς όπως ο Δημήτρης Μάντζος, ο Παναγιώτης Δουδωνής, ο Στέφανος Παραστατίδης, ο Παύλος Χρηστίδης ή κάποιο άλλο νέο πρόσωπο από τα πολλά που επέλεξαν οι πολίτες.
Σε κάθε περίπτωση, καθώς υπάρχουν και οι κοινοβουλευτικοί τομείς ελέγχου η τελική διάταξη θα γίνει με βάση το ζητούμενο. Να εμφανιστεί το ΠαΣοΚ ως η «πραγματική δύναμη ελέγχου της κυβέρνησης», η «πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση» που, παράλληλα με την κριτική, θα αρχίσει να προβάλλει και τη δική της εναλλακτική κυβερνητική ατζέντα. Συζήτηση υπάρχει και για τη θέση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με τη σχετική φημολογία να περιστρέφεται γύρω από το πρόσωπο έμπειρου στελέχους το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει «σημείο αναφοράς» για τους νέους βουλευτές.
Στη Χαριλάου Τρικούπη
Αλλαγές εκ των πραγμάτων θα υπάρξουν και στη Χαριλάου Τρικούπη. Ο Δημήτρης Μάντζος (εκπρόσωπος Τύπου) και ο Παναγιώτης Δουδωνής (επικεφαλής του πολιτικού σχεδιασμού) μετακομίζουν στη Βουλή. Επί της ουσίας, οι σταθερές που απομένουν σε θέσεις-κλειδιά είναι ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος και η διευθύντρια επικοινωνίας του κόμματος Στεφανία Μουρελάτου, πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Νίκου Ανδρουλάκη. Η ανασυγκρότηση του κόμματος προβάλλει και ως ανάγκη εν όψει των τοπικών εκλογών του Οκτωβρίου. Τα χρονικά περιθώρια, καθώς μετά τις εκλογές θα ακολουθήσει η θερινή ανάπαυλα, δεν είναι μεγάλα. Μέχρι τις 31 Αυγούστου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση των συνδυασμών που θα διεκδικήσουν τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας. Είναι άγνωστα τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τις θέσεις που θα μείνουν κενές. Είναι όμως σχεδόν βέβαιο ότι στη Χαριλάου Τρικούπη θα συνεχίσει να υπάρχει μια άλλη «σταθερά».
Ο γενικός διευθυντής του κόμματος Νίκος Σαλαγιάννης, ο Βαγγέλης Αργύρης, επικεφαλής της επιτροπής ψηφοδελτίων με τη συνδρομή του Μανώλη Οθωνα έχουν ήδη μια εικόνα των στελεχών του κόμματος σε όλη τη χώρα και όπως όλα δείχνουν θα ασχοληθούν και με τις τοπικές εκλογές. Το ενδιαφέρον στρέφεται στις Περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους, όπου οι μάχες έχουν πολιτικά χαρακτηριστικά. Το κλίμα που εκπέμπεται από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν δείχνει διάθεση κάποιας συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή που φαίνεται να προκρίνεται είναι να έχει το ΠαΣοΚ τους δικούς του συνδυασμούς στις 13 Περιφέρειες. Στόχος να αναδειχθεί «αξιωματική αντιπολίτευση» στις τοπικές εκλογές, καθώς σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ υπερτερεί, ήδη, σε δυνάμεις στον χώρο της αυτοδιοίκησης.
Το ορόσημο των ευρωεκλογών
Ο σχεδιασμός της Χαριλάου Τρικούπη προσβλέπει σε ένα ακόμα ορόσημο. Αυτό των ευρωεκλογών που θα γίνουν σε έναν περίπου χρόνο. Τότε θα έχει διαπιστωθεί αν το ΠαΣοΚ έχει καταφέρει τον πρώτο στόχο του. Να γίνει η ουσιαστική αξιωματική αντιπολίτευση. Ο δεύτερος, να προβάλλει ως εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο.