Η υποψηφιότητα Κασιδιάρη στον Δήμο Αθηναίων είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα των προσπαθειών του έγκλειστου των φυλακών Δομοκού να παρεμβαίνει πολιτικά με φόντο την αναμενόμενη αίτησή του (τον Φεβρουάριο του 2024) για υφ’ όρον αποφυλάκισή του, αλλά και τη σχεδιαζόμενη συμμετοχή του, σύμφωνα με κάποιες ενδείξεις, στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024 ως ανεξάρτητου υποψηφίου.
Παρά τα νομικά προσκόμματα για τον καταδικασθέντα για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ο Κασιδιάρης δεν παύει να δηλώνει με τον τρόπο του «παρών» είτε απευθείας, όπως στην περίπτωση των αυτοδιοικητικών εκλογών, είτε δι’ «αντιπροσώπων», όπως στην περίπτωση των «Σπαρτιατών» που σπαράσσονται παρά τη φαινομενική ανακωχή στο όνομα του σκιώδους υποκινητή των εξελίξεων στο ακροδεξιό μόρφωμα. ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ με νομοθετικές προτάσεις τους επιζητούν να μπει φραγμός στην κάθοδο Κασιδιάρη στις δημοτικές εκλογές, με την κυβέρνηση να είναι προσανατολισμένη προς την κατεύθυνση να μη ληφθεί άλλη νομοθετική πρωτοβουλία πέραν εκείνης που ψηφίστηκε προεκλογικά παρέχοντας στον Αρειο Πάγο τη δυνατότητα να μπλοκάρει τη συμμετοχή του μορφώματος Κασιδιάρη («Εθνικό Κόμμα Ελληνες») στις κάλπες της 21ης Μαΐου, ανάχωμα που ξεπέρασε δίνοντας «γραμμή» στήριξης στους «Σπαρτιάτες» στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, με τις γνωστές τραγελαφικές διαστάσεις που έχει λάβει ο εμφύλιος που μαίνεται στο εσωτερικό τους.
Υπάρχει νομικό προηγούμενο από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, στις οποίες συμμετείχε ο έγκλειστος χρυσαυγίτης συγκεντρώνοντας ποσοστό 10,54% εκλέγοντας πέντε συμβούλους, με τον ίδιο, ωστόσο, να τίθεται σε αργία βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου για τους αιρετούς που έχουν καταδικαστεί για κακούργημα. Αυτό σημαίνει ότι ο Κασιδιάρης εφόσον εκλογεί θα τεθεί αυτομάτως σε αργία. Υπό αυτό το πρίσμα μια νέα νομοθετική ρύθμιση θα κινδύνευε να εμφανίσει τη θεσμική πολιτεία να ακολουθεί ασθμαίνουσα τις μεθοδεύσεις Κασιδιάρη, αν και σε κυβερνητικό επίπεδο έχει συζητηθεί και το ενδεχόμενο μιας νέας απαγορευτικής διάταξης για τον αποκλεισμό του από τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να κατέλθει ανενόχλητος με δικό του συνδυασμό, η ηγεσία του οποίου ασκείται από έναν καταδικασθέντα για εγκληματική οργάνωση.
Οι πέντε σταθμοί
1. Ο καταδικασμένος Κασιδιάρης σε κάθειρξη 13 ετών και 6 μηνών τον οκτώβριο του 2020 μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του διευθυντηρίου της Χρυσής Αυγής, εκτίει την ποινή του στις φυλακές Δομοκού από όπου μεθοδεύει τις πολιτικές παρεμβάσεις του.
2.Με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης τον Φεβρουάριο του 2023 μπαίνει φραγμός στις εγκληματικές οργανώσεις και στις πραγματικές ηγεσίες τους που με τον μανδύα του πολιτικού κόμματος επιχειρούν να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές, μπλοκάροντας τα σχέδια Κασιδιάρη.
3.Με πρόσθετη νομοθετική παρέμβαση τον Aπρίλιο του 2023 θωρακίζεται περαιτέρω η δικαιοδοσία του Αρείου Πάγου, η αρμοδιότητα του οποίου περιέρχεται στην Ολομέλεια του αρμοδίου τμήματος και όχι στην πενταμελή σύνθεσή του. Ετσι, με πλειοψηφία 9-1 μπλοκάρει την κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στις εθνικές εκλογές.
4.Με «καύσιμο» τον Κασιδιάρη οι «Σπαρτιάτες» μπαίνουν στη Βουλή συγκεντρώνοντας στις εκλογές της 25ης ίουνίου ποσοστό 4,68% και εκλέγοντας 12 βουλευτές, η πλειοψηφία των οποίων φέρεται να προέρχεται από τους «Ελληνες».
5.Ο Κασιδιάρης ανακοινώνει μέσω social media τον άύγουστο του 2023 ότι κατέθεσε την υποψηφιότητά του για τη δημαρχία της Αθήνας, για τρίτη συνεχή φορά μετά τις δημοτικές εκλογές του 2014 και του 2019, όπου κατέγραψε 16,12% και 10,5% αντιστοίχως.
Τι λένε οι ειδικοί
Αναζητώντας τις απαντήσεις στον γρίφο του νομοθετικού μπλόκου, το ΒΗΜΑ απευθύνθηκε σε τέσσερις ειδικούς. Η Λίνα Παπαδοπούλου, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, έγραψε για την ανάγκη αποκλεισμού των νεοναζιστών από τις εκλογές. Ο Αντώνης Καραμπάτζος, καθηγητής στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, επεσήμανε τους κινδύνους του «νομικού παρεμβατισμού της τελευταίας στιγμής». Η Βασιλική Χρήστου, επίκουρη καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ αναφέρθηκε στην «ανειλικρινή βάση» της συμμετοχής στις τοπικές εκλογές ενός καταδικασθέντος, ο οποίος δεν θα μπορέσει να ασκήσει τα καθήκοντά του σε περίπτωση εκλογής. Τέλος, ο Λευτέρης Κουσούλης, πολιτικός επιστήμονας, έκανε λόγο για «απομεινάρια της ιστορίας» που διεκδικούν παρουσία και ρόλο.