Κατά την προεκλογική περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε στις συνεντεύξεις και στους συνομιλητές του ότι το Μέγαρο Μαξίμου είναι για εκείνον ένα γραφείο από το οποίο θα κάνει τη δουλειά του. Το είχε απομυθοποιήσει, πρόσθετε, επειδή μπήκε στο εμβληματικό κτίριο όταν ήταν παιδί και ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πρωθυπουργός της Ελλάδας. Την ημέρα της ορκωμοσίας του ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να έχει μαζί του τα δικά του παιδιά και τη σύζυγό του Μαρέβα, τους αγκάλιασε όλους τρυφερά, και εκεί τελείωσε η συναισθηματική πτυχή της πρωθυπουργικής εκδοχής του. Στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο εμφανίστηκε ο τεχνοκράτης, με ένα σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας τόσο μελετημένο ώστε δεν χρειάστηκε περισσότερο από ένα τέταρτο της ώρας προκειμένου να παραθέσει τις δώδεκα κεντρικές στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησής του και μέσω αυτών ένα νέο πολιτικό αφήγημα.
Οι εντυπώσεις από τους μπλε φακέλους που μοιράστηκαν στους υπουργούς και από το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου «Μαζί» θα ήταν πιο έντονες και θα είχαν μεγαλύτερη διάρκεια αν η φονική θεομηνία στην Χαλκιδική δεν σάρωνε την επικαιρότητα την πρώτη ημέρα πραγματικής εργασίας της νέας κυβέρνησης.
Συντονισμός και
έλεγχοι στα υπουργεία
Ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει με χιούμορ τον μύθο της γκαντεμιάς που συνόδευε τον πατέρα του και κατ’ επέκταση ολόκληρη την οικογένεια. Τα ατυχήματα και οι φυσικές καταστροφές δεν μπορούν να προβλεφθούν, ωστόσο ήταν τύχη ή σωστή επιλογή η τοποθέτηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενός πολιτικού με εμπειρία και γνώση, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη; Ηταν τύχη ή μεθοδικότητα ότι στο Μέγαρο Μαξίμου ξεπερνώντας τις δυσκολίες επικοινωνίας, καθώς δεν λειτουργούσαν τα τριψήφια τηλέφωνα και το σύστημα αποστολής email κρίθηκε επισφαλές, κατάφεραν να συντονίσουν τα συναρμόδια υπουργεία και οι επικεφαλής τους, Τάκης Θεοδωρικάκος, Κώστας Καραμανλής αλλά και ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο νέος γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας που δεν είχε αναλάβει ακόμα τα καθήκοντά του, ταξίδεψαν νύχτα για να βρίσκονται πρωί-πρωί στον τόπο της καταστροφής;
Η απόφαση που ελήφθη στο πρωθυπουργικό επιτελείο έπειτα από την εμπειρία της Χαλκιδικής ήταν ότι χρειάζεται το συντομότερο να καταρτιστεί ένα εγχειρίδιο διαχείρισης κρίσεων για τα υπουργεία, ώστε να υπάρχει άμεσος και αυτόματος συντονισμός, το οποίο θα συνδυαστεί με το νέο σχέδιο για την Πολιτική Προστασία που πρόκειται να παρουσιαστεί άμεσα.
Η «δουλειά» που υποσχέθηκε ο νέος πρωθυπουργός στους υπουργούς του ξεκίνησε από την ημέρα της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης, με σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό την προεδρία του και ακολούθησαν το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και Εργασίας. Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει τακτικές συναντήσεις με υπουργούς στο Μέγαρο Μαξίμου και ξεκίνησε επιτόπιες επισκέψεις στα υπουργεία που θεωρεί αιχμής, όπως το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Την Παρασκευή ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και συζήτησαν πώς οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές της κυβέρνησης θα στηρίξουν την ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμά της. Επίσης, πώς θα αξιοποιηθούν συνδυαστικά ο προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.
Πρώτο νομοσχέδιο
με αλλαγές στο κράτος
Το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση αφορά τις αλλαγές στο κράτος, αλλά θα περιλαμβάνει επίσης την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες. Ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε να αποκατασταθεί το κύρος και η ηρεμία στη Δικαιοσύνη, που επλήγησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, και θα κληθεί να δώσει αμέσως δείγματα γραφής. Την Παρασκευή η νομική υπηρεσία της Προεδρίας της Δημοκρατίας έστειλε στην κυβέρνηση τα δύο σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούσαν την επιλογή Προέδρου και Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Εφόσον ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν τα υπέγραψε, τα Προεδρικά Διατάγματα δεν έχουν νομική ισχύ, ούτε δεσμευτικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση.
Το δεύτερο νομοσχέδιο είναι το φορολογικό, το οποίο περιέχει διαρθρωτικές αλλαγές αλλά και φοροελαφρύνσεις ύψους 6 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας. Κατά την προεκλογική περίοδο, η Κομισιόν χτύπησε καμπανάκι για τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού για το 2019 εξαιτίας του πακέτου παροχών του Αλέξη Τσίπρα ύψους 1,27 δισ. ευρώ. Και την προηγούμενη εβδομάδα η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι περιμένει από τον έλληνα πρωθυπουργό να υλοποιήσει γοργά τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα αλλά, πρόσθεσε, για το πρόγραμμα έχει γίνει εκτεταμένη διαπραγμάτευση και «οι υπουργοί Οικονομικών είπαν κατ’ αρχάς ότι δεν βλέπουν λόγο για αλλαγή του πλαισίου των προϋποθέσεων. Με αυτό συμφωνώ κι εγώ».
Στο τέλος του Αυγούστου ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Βερολίνο και θα συναντηθεί με τη γερμανίδα καγκελάριο. Εκεί θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει αναλυτικά μαζί της, όμως την ερχόμενη εβδομάδα θα βρίσκονται στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών με αφορμή το συνέδριο του Economist και θα είναι μια ευκαιρία να συναντηθούν με τους αρμοδίους πριν από το φθινόπωρο που θα πραγματοποιηθεί η επίσημη επίσκεψή τους. Οι συζητήσεις αυτές θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον γιατί υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να κατατεθεί μαζί με το φορολογικό και το αναπτυξιακό νομοσχέδιο με μέτρα διευκόλυνσης των επενδύσεων («κόκκινα» δάνεια, ψηφιακή καινοτομία, κίνητρα για επενδύσεις, απλούστευση διαδικασιών κ.ά.) προκειμένου να ενισχυθεί ουσιαστικά και συμβολικά το μεταρρυθμιστικό στίγμα της κυβέρνησης εν όψει της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.
Προχωρεί με ταχείς
ρυθμούς το Ελληνικό
Παράλληλα, ο Αδωνις Γεωργιάδης προχωρεί με ταχείς ρυθμούς τις διαδικασίες για την έναρξη εργασιών στο Ελληνικό, μια επένδυση με ιδιαίτερο συμβολισμό. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του, μέχρι τις προγραμματικές δηλώσεις αναμένεται να εκδοθούν οι δύο ΚΥΑ και να τροποποιηθεί η πρώτη που εκδόθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ώστε προς τον Σεπτέμβριο να πραγματοποιηθεί και ο διαγωνισμός για το καζίνο, να καταβάλει η Lamda Development τα 300 εκατ. ευρώ της πρώτης δόσης για να περάσουν στα χέρια της οι μετοχές της Ελληνικόν ΑΕ και να ξεκινήσει το έργο. Η συμβατική υποχρέωση της Lamda είναι να επενδύσει 1,5 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.
Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδουν πως παρότι δεν κινούνται σε λογική αντιπαράθεσης με τους θεσμούς, ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί αδιαπραγμάτευτη την εφαρμογή του προγράμματός του για τις φοροελαφρύνσεις και τις επενδύσεις. «Εχει μιλήσει με όλους τους βασικούς παίκτες και τους έχει εξηγήσει τι θέλει να πετύχει» προσθέτουν οι ίδιες πηγές, με μια υποψία ενόχλησης για τη χαλαρότητα που έδειχναν στην κυβέρνηση Τσίπρα να διαφαίνεται από τα συμφραζόμενα. Ενδεχομένως, οι θεσμοί να θέλουν να κρατήσουν σφιχτά τα λουριά της νέας κυβέρνησης, γιατί σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι οι οικονομικοί παράγοντες προσβλέπουν σε επενδυτικές ευκαιρίες και σε καλή συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση. Ωστόσο, το πρώτο διάστημα, έως ότου φανεί αν τα μέτρα αποδίδουν, η κυβέρνηση θα χρειαστεί να επιστρατεύσει όλη τη διπλωματία της για να μη διαταράξει λεπτές ισορροπίες. Την ερχόμενη Παρασκευή ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στη Βουλή τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του θα είναι ένας συνδυασμός του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, το οποίο παρουσίασε αναλυτικά, σε ειδική εκδήλωση, πριν από τις εκλογές και του οράματος που έχει για τη χώρα. Ολα αυτά τα στοιχεία συνθέτουν τους στόχους του για την επόμενη τετραετία.
Σημαντικό ορόσημο για τον επαναπροσδιορισμό της Ελλάδας, ως μιας χώρας που όχι απλώς ανέκαμψε μετά από δέκα χρόνια κρίσης αλλά που κατόρθωσε να αναγεννήσει τον εαυτό της στον σύγχρονο κόσμο, θα είναι το έτος 2021. Η επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 θα συνδεθεί με δύο εθνικούς στόχους. Τη μείωση των ελλειμμάτων ώστε να επιτευχθεί η πραγματική έξοδος από την κρίση και την ανανεωμένη εικόνα της Ελλάδας ως χώρας δημιουργίας, καινοτομίας, πολιτισμού, εξωστρέφειας, ανάπτυξης. Για τον σκοπό αυτόν θα συσταθεί μια ειδική επιτροπή, μέλη της οποίας θα είναι πρόσωπα κύρους από την επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα, θα διοργανωθούν εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και θα εμπλακούν ενεργά οι πολίτες.
Το δύσκολο έργο του
rebranding της Ελλάδας
Μέχρι τότε, ο δρόμος θα έχει ανοίξει αν όλα ακολουθήσουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό, από τη δουλειά που θα έχει γίνει από τον Κώστα Φραγκογιάννη, υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια. Το έργο που του έχει ανατεθεί δεν είναι απλό. Είναι το rebranding της Ελλάδας, η αναδημιουργία της ταυτότητας της στο εξωτερικό στον τομέα των επενδύσεων. Για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί όλες οι σχετικές και συναρμόδιες υπηρεσίες να ενταχθούν σε ένα ενιαίο σχήμα, στο πρότυπο του ολλανδικού μοντέλου, το οποίο έχει εμφυτευθεί με επιτυχία σε διάφορες χώρες. Στην προσπάθεια αυτή θα αξιοποιηθούν οι οικονομικοί και εμπορικοί ακόλουθοι των πρεσβειών στο εξωτερικό αλλά και οι πρεσβευτές, οι οποίοι εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στα πολιτικά ζητήματα και συχνά παραβλέπουν την οικονομική διπλωματία. Επίσης, ο Οργανισμός Enterprise Greece και ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων. Ανάλογη προσπάθεια στη χώρα έχει γίνει μόνο για τον Τουρισμό, αλλά το συγκεκριμένο σχέδιο είναι πολύ πιο φιλόδοξο και στοχεύει στην ανάπτυξη ενός ισχυρού μηχανισμού ο οποίος θα ενισχύσει την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά θα προσελκύσει και επενδύσεις από το εξωτερικό στην Ελλάδα. Ο κ. Φραγκογιάννης έχει διατελέσει για πάνω από 30 χρόνια υψηλόβαθμο στέλεχος σε σημαντικές επιχειρήσεις και ομίλους και μέχρι να μπει στην κυβέρνηση ήταν διευθυντής Ανάπτυξης του ομίλου Chipita, η οποία κατάφερε να «χτίσει» την εμπορική της επωνυμία σε 35 χώρες.
Μεγάλο βάρος θα πέσει σε τρεις ακόμα εξωκοινοβουλευτικούς υφυπουργούς με αξιόλογα βιογραφικά. Στον Γιάννη Τσακίρη, υφυπουργό Ανάπτυξης, αρμόδιο για τις Επενδύσεις και τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πλέον ειδικούς στην Ελλάδα σε θέματα επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital), με πλούσια πείρα στον ιδιωτικό τομέα, ενώ από το 2006 είναι στέλεχος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων. Στον Γεράσιμο Θωμά, υφυπουργό Ενέργειας, αρμόδιο για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI). Και στον Γρηγόρη Ζαριφόπουλο, υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιο για τα θέματα Ψηφιακής Στρατηγικής, μέχρι πρότινος περιφερειακό διευθυντή Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Google.
Το πείραμα ανάμειξης
πολιτικών – τεχνοκρατών
Η ανάμειξη πολιτικών και τεχνοκρατών με εμπειρία από την αγορά και τις επιχειρήσεις αποτελεί ένα ενδιαφέρον πείραμα για την ελληνική πολιτική σκηνή και μένει να φανεί αν θα πετύχει. Παλαιότερα, για τέτοιες θέσεις επιλέγονταν καθηγητές Πανεπιστημίου ώστε ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας να βρίσκονται σε μη εφαπτόμενες ζώνες. Για τον κ. Μητσοτάκη ήταν ένα τολμηρό βήμα και είναι αξιοπερίεργο που δεν υπήρξε καμία αντίδραση για αυτές τις επιλογές, ούτε από την Αριστερά – ο ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, εστίασε την κριτική του στον μικρό αριθμό γυναικών στην κυβέρνηση. Ισως αυτό να είναι ένα ακόμη δείγμα βαθύτερων αλλαγών στις αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος.
Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι η δομή που έχει φτιαχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να παρακολουθεί το έργο της κυβέρνησης, η οποία θα λειτουργεί με τους πολιτικούς προϊσταμένους των υπουργείων σε πρώτο επίπεδο και με ένα συμπληρωματικό νευρικό σύστημα αποτελούμενο από τους τεχνοκράτες υφυπουργούς και τους γενικούς γραμματείς σε δεύτερο επίπεδο. Τον πολιτικό συντονισμό της κυβερνητικής πολιτικής έχει αναλάβει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος θα παρεμβαίνει όπου υπάρχουν συναρμοδιότητες ή επικαλύψεις μεταξύ των υπουργείων, π.χ, στην επένδυση στο Ελληνικό εμπλέκονται 7 υπουργεία. Επίσης, θεσμικά θα συντονίζει τις σχέσεις Βουλής και κυβέρνησης και θα οργανώνει το κυβερνητικό και το νομοθετικό έργο, καθώς η τελική επεξεργασία των νομοσχεδίων που θα κατατίθενται στη Βουλή από τα υπουργεία θα πραγματοποιείται από το Μέγαρο Μαξίμου.
Την τεχνική υποστήριξη έχει αναλάβει ο Ακης Σκέρτσος, πρώην Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, ο οποίος θα έχει την εποπτεία του πληροφοριακού συστήματος «Μαζί», που θα συνδέει τα υπουργεία με το Μέγαρο Μαξίμου. Το πρόγραμμα θα καταγράφει όλα τα έργα, τους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα ώστε να μπορούν τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί να παρακολουθούν την πορεία υλοποίησής τους. Η ιδέα είναι να προλαμβάνονται προβλήματα και να μην καλείται εκ των υστέρων ο Πρωθυπουργός να λύσει τις συγκρούσεις μεταξύ υπουργείων και υπουργών. Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης θέλει τα πάντα μετρήσιμα, καθώς όπως είπε στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο θέλει «η κυβέρνηση αυτή να λειτουργήσει ως μια καλοκουρδισμένη μηχανή», με «διαρκή αξιολόγηση» και «παρακολούθηση της εφαρμογής των νόμων, ώστε η μεταρρύθμιση να αφήσει πραγματικό αποτύπωμα στην καθημερινότητα του πολίτη». Υπό τον κ. Σκέρτσο θα ενοποιηθούν οι τρεις γραμματείες του Μεγάρου Μαξίμου, Εσωτερικών Πολιτικών, Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων και Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών, τις οποίες ανέλαβαν οι Θανάσης Κοντογιώργης, Στέλιος Κουτνατζής και Βίκυ Λοΐζου. Ο σχεδιασμός προβλέπει και τετάρτη γραμματεία για τη μέτρηση της επίδοσης των δημόσιων πολιτικών, για την οποία ακούγεται το όνομα του καθηγητή Αρη Αλεξόπουλου.
Σεμινάρια εκπαίδευσης
για το πρόγραμμα «Μαζί»
Προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία το πρόγραμμα «Μαζί» έχει φτιαχτεί ένα αναλυτικό εγχειρίδιο με οδηγίες για τη χρήση του συστήματος και από την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνονται σεμινάρια εκπαίδευσης ανά υπουργείο. Σε κάθε υπουργείο θα τοποθετηθεί ένας σύμβουλος για την κατάρτιση του ετήσιου στρατηγικού σχεδίου και ένας υπεύθυνος για τη διαχείριση του προγράμματος, ο οποίος ενδεχομένως να προέρχεται από το προσωπικό του υπουργείου καθώς θα προταθεί συμμετοχή στην ιεραρχία της δημόσιας διοίκησης. Μόνο για το πρώτο εξάμηνο της νέας διακυβέρνησης έχουν τεθεί 51 στόχοι και συγκεντρωθεί 700 έργα, από τα οποία τα 320 είναι άμεσης προτεραιότητας. «Η ΝΔ ήταν η πιο έτοιμη αντιπολίτευση να κυβερνήσει» σχολιάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στην ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Μητσοτάκης ενσωμάτωσε λέξεις με ιδιαίτερο πολιτικό συμβολισμό. Χαρακτήρισε «δύσκολο και ασύμμετρο» τον πόλεμο για την αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης, από τον οποίο, όπως είπε, σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις έχουν βγει χαμένες. Κάλεσε όμως τους υπουργούς του να βγουν νικητές από αυτή τη σύγκρουση. Μίλησε για την «αποστολή» της κυβέρνησής του, έθεσε τέλος στην «εποχή του διχασμού και της ανούσιας πόλωσης», επέβαλε κανόνες δεοντολογίας, συμπεριφοράς και αισθητικής. «Οφείλουμε να δείξουμε ότι δεν πρεσβεύουμε μόνο διαφορετικές ιδεολογικές αξίες, αλλά αποτελούμε ένα άλλο παράδειγμα πολιτικού ύφους από αυτό που γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια» επισήμανε. Εθεσε έτσι το πλαίσιο της δημιουργίας μιας νέας παράταξης, που υπερβαίνει τα παραδοσιακά όρια της Νέας Δημοκρατίας, επιδίωξη που υπηρετείται και από τα πρόσωπα που τοποθέτησε στην κυβέρνηση, τα οποία προέρχονται από έναν πολύ ευρύτερο χώρο από αυτόν που ορίζεται ως Δεξιά.
Παρεμβάσεις για να αμβλυνθούν οι χαοτικές συνέπειες της απλής αναλογικής
Παράλληλα με τις αλλαγές στην οικονομία, η κυβέρνηση θα προωθήσει άμεσα και θεσμικά μέτρα κυρίως για θέματα του υπουργείου Εσωτερικών. Αύριο, Δευτέρα, ο κ. Θεοδωρικάκος έχει προγραμματίσει σύσκεψη με όλους τους περιφερειάρχες, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους τις άμεσες παρεμβάσεις που χρειάζεται να γίνουν για να αμβλυνθούν οι χαοτικές συνέπειες της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση. Ανάλογες παρεμβάσεις θα γίνουν και για την εύρυθμη λειτουργία των δήμων, οι Περιφέρειες όμως θεωρούνται από την κυβέρνηση δομή που θα συμβάλει ουσιαστικά στον αναπτυξιακό σχεδιασμό. Επειδή με την εφαρμογή της απλής αναλογικής πολλοί δήμαρχοι και περιφερειάρχες δεν έχουν την πλειοψηφία στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια και απειλούνται με χαοτικές καταστάσεις, στο πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης αναμένεται να ενσωματωθούν αλλαγές ώστε να αποκτήσουν την πλειοψηφία στα βασικά όργανα διοίκησης, κυρίως στην οικονομική επιτροπή. Στο υπουργείο Εσωτερικών γίνεται αγώνας δρόμου προκειμένου να προλάβουν να νομοθετήσουν πριν από την 1η Σεπτεμβρίου, που αναλαμβάνουν οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες. Επίσης, οι νέες ρυθμίσεις θα διευκολύνουν τη σύμπραξη, ακόμη και τη συνένωση παρατάξεων στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.
Στις βασικές προτεραιότητες του υπουργείο Εσωτερικών περιλαμβάνεται ένα νομοσχέδιο για την απλούστευση της νομοθεσίας στην αυτοδιοίκηση, καθώς μετά τις αλλαγές του «Καλλικράτη» και του «Κλεισθένη», η πολυνομία προκαλεί απίστευτα μπερδέματα αρμοδιοτήτων. Ενα δεύτερο σχέδιο νόμου για την αλλαγή του Πειθαρχικού Δικαίου στο Δημόσιο, και σε επόμενη φάση η αλλαγή του εκλογικού νόμου στην Αυτοδιοίκηση αλλά και του εκλογικού νόμου για τις βουλευτικές εκλογές στον οποίο θα ενσωματωθεί η ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
Το τρίπτυχο για τον
τομέα της ασφάλειας
Στον τομέα της ασφάλειας, ο οποίος αποτελεί μία από τις κεντρικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, ο νέος υπουργός έδωσε αμέσως δείγματα γραφής. «Χωρίς την ασφάλεια η δημοκρατία σαπίζει» δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης κατά την τελετή παραλαβής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Αμέσως μετά ζήτησε την παραίτηση της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας – να σημειωθεί ότι ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αριστείδης Ανδρικόπουλος είχε παρευρεθεί σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ξεκαθαρίζοντας ότι «ο κομματισμός δεν χωρεί σε κανέναν τομέα του Δημοσίου».
Στόχος του νέου υπουργού είναι η ολική επαναφορά των Σωμάτων Ασφαλείας και της Πυροσβεστικής στο «δημοκρατικό καθήκον» τους και η «αποκατάσταση του ηθικού, της αξιοπρέπειας και της υπερηφάνειας» των μελών τους. Το τρίπτυχο στο οποίο θα στηριχθεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός είναι αστυνόμευση στις γειτονιές, περιορισμός του εγκλήματος, αντιμετώπιση κρίσεων από φυσικές καταστροφές. Μεγάλη αλλαγή σχεδιάζεται στη διαχείριση του μεταναστευτικού, αρχής γενομένης από την αποσυμφόρηση των νησιών, τη μεταφορά των μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα και τη σταδιακή ενσωμάτωσή τους, σε συνδυασμό με την επίσπευση των διαδικασιών ασύλου. Για τον κ. Χρυσοχοΐδη το υπουργείο του είναι στον πυρήνα του υπουργείο προστασίας των δικαιωμάτων του πολίτη.