Κυβέρνηση: Η «απειλή» των πρόωρων εκλογών και τα επόμενα βήματα μετά τη διαγραφή Σαμαρά

To Μαξίμου σφραγίζει τα «παράθυρα» αμφισβήτησης - Το άνοιγμα στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους και το ζητούμενο της κυβερνητικής σταθερότητας

Με πρόταγμα τη σταθερότητα και με το βλέμμα στραμμένο στις νέες δημοσκοπήσεις και στις πολιτικές τοποθετήσεις μεμονωμένων (ή και ομάδων) βουλευτών, ετοιμάζεται για τις αναγκαίες αναπροσαρμογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά.

Οπως αναφέρει υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, στο περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου κυριαρχεί η εκτίμηση ότι στις πρώτες έρευνες της κοινής γνώμης μετά την πρόσφατη αναταραχή, η κυβέρνηση θα εμφανιστεί με μια τάση ανάκαμψης, σε ποσοστά πέριξ του 30%. Εφόσον κάτι τέτοιο επαληθευτεί, ο Πρωθυπουργός θα έχει στα χέρια του ένα ισχυρό χαρτί έναντι όσων εμφανίζονται διατεθειμένοι να συνεχίσουν την καλλιέργεια ενός κλίματος εσωστρέφειας και αμφισβήτησης.

Κατά την ίδια πηγή, ακόμη και αν σε αυτό το μήκος κύματος σκόπευαν να κινηθούν κάποια μέλη της ΚΟ, η διαγραφή Σαμαρά έχει επιδράσει καταλυτικά, αφού όπως τονίζεται, «έχει κοπεί το κεφάλι».

Σύμφωνα με πληροφορίες και με βάση ορισμένες ορατές ενδείξεις, ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αναμένεται να κινηθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα σε τρεις βασικούς άξονες:

  • Θα δοθεί έμφαση στη διαφύλαξη της πολιτικής σταθερότητας και στη συνέχιση του κυβερνητικού έργου, με την όποια δεδομένη φθορά της δεύτερης θητείας.
  • Κατά πάσα βεβαιότητα θα επιδιωχθεί μία επαναπροσέγγιση εκείνων των ομάδων ψηφοφόρων οι οποίοι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι, είτε μέσω ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης σε κρίσιμους τομείς (Υγεία, Παιδεία, μεταφορές, κ.λπ.), είτε μέσω της αποφυγής ζητημάτων που φάνηκε ότι προκάλεσαν εκλογικά τραύματα.
  • Θα επιχειρηθεί να εξουδετερωθούν εστίες αμφισβήτησης και «μουρμούρας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ακόμη και με την απειλή εκλογών. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, το δίλημμα είναι εύκολο να διατυπωθεί· αν θέλουν ορισμένοι να συνεχίσουν να εκφράζουν συστηματικά τη διαφωνία τους, αυτό θα σημάνει προσφυγή στις κάλπες. Η συζήτηση αυτή είναι υπαρκτή στο παρασκήνιο, δεν μπορεί να αποκλειστεί όμως το ενδεχόμενο να μεταφερθεί και στη δημόσια σφαίρα.

Οσο και αν εκτιμάται ότι η εσωκομματική αναταραχή θα κοπάσει, στο Μέγαρο Μαξίμου είναι γνωστό ότι συγκεκριμένοι βουλευτές διακατέχονται από μια αίσθηση δυσαρέσκειας και μια τάση αποστασιοποίησης από κυβερνητικές επιλογές. Τα κίνητρά τους όμως θεωρείται ότι είναι κατά μείζονα λόγο προσωπικά.

Ο ελληνοτουρκικός διάλογος

Σύμφωνα με συνομιλητή του Πρωθυπουργού, κατά την προηγούμενη περίοδο, απουσίαζε το στοιχείο της λεγόμενης «σημειακής διαφωνίας». Ως τέτοια περιγράφεται μία συνολική και ευρείας κλίμακας αποστασιοποίηση βουλευτών από κεντρικές κυβερνητικές επιλογές. «Αν κάποιοι διαφωνούσαν συστηματικά σε δέκα, είκοσι νομοσχέδια, θα ετίθετο το προφανές ερώτημα «γιατί συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνηση;«. Από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και η κυβέρνηση κινείται σε γενικές γραμμές με βάση τις δεσμεύσεις της, η άκαρπη και άσκοπη γκρίνια θα πρέπει να σταματήσει» λέει η ίδια πηγή. Και στο ερώτημα αν υπάρχει απειλή ανατροπής της κυβέρνησης, η απάντηση είναι κατηγορηματικά αρνητική.

Ειδικότερα στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, το οποίο έχει αποτελέσει και τη βασική αφορμή για τις επιθέσεις των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά κατά του Πρωθυπουργού, κορυφαίο μέλος της κυβέρνησης αναρωτιέται: «Αν αυτές οι ανησυχίες είναι βάσιμες, πού ακριβώς θα κατέληγε η φημολογούμενη «μυστική διπλωματία»; Πώς θα περνούσε η όποια συμφωνία από τη Βουλή και με ποια πλειοψηφία;». Κατά την ίδια πηγή, ο μόνος τρόπος για να υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη στον διάλογο με την Τουρκία, θα ήταν η κυβέρνηση να ανοίξει έναν δημόσιο διάλογο για κρίσιμα και ευαίσθητα ζητήματα, με δεδομένη μάλιστα την πολιτική της φθορά.

Κάτι τέτοιο είναι εκ προοιμίου αδύνατον,  όπως υπογραμμίζεται με την υποσημείωση: «Δεν πρόκειται για τις Πρέσπες του Μητσοτάκη». Υπό αυτή την έννοια, τα κίνητρα της πολιτικής στάσης του Αντώνη Σαμαρά και, κυρίως, ο τρόπος με τον οποίο αυτή εκδηλώθηκε μέχρι στιγμής εξακολουθούν να μη γίνονται αντιληπτά από πολλά κομματικά και κυβερνητικά στελέχη.

Εν όψει της νέας πολιτικής φάσης μετά τη διαγραφή Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου καταλήγουν ότι η γενική εικόνα συντίθεται από τα εξής στοιχεία:

  • Η δεύτερη τετραετία είναι προφανώς δυσκολότερη.
  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να είναι πολιτικά κυρίαρχος και εκτός απροόπτου θα διεκδικήσει την τρίτη θητεία.
  • Η κινητικότητα στην κυβερνητική πλειοψηφία φανερώνει περισσότερο ένα ζήτημα εσωτερικών ισορροπιών και λιγότερο μία εστία πολιτικής κρίσης.
  • Η διαγραφή Σαμαρά έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα και έθεσε εμμέσως ένα δίλημμα: Συνεχίζει η κυβέρνηση το έργο της ή όχι;

Οι επόμενες πολιτικές μάχες, με τα όποια νέα δεδομένα, αναμένεται να δοθούν στην επικείμενη συζήτηση επί του προϋπολογισμού, ο οποίος θα ψηφιστεί περί τα μέσα Δεκεμβρίου. Εκεί θα φανεί πώς θα κινηθούν οι διαφωνούντες ή ανησυχούντες βουλευτές, καθώς και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος αναμένεται ότι θα θελήσει να επικαιροποιήσει την πολιτική του «πλατφόρμα», έπειτα από όσα εξελίχθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Σε επόμενη φάση θα ανοίξει εκ των πραγμάτων η συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ακόμη και αυτή όμως αναμένεται ότι θα εξελιχθεί με διαφορετικό τρόπο από εκείνον που διαφαινόταν πριν από τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά.

Κατά πληροφορίες, παρ’ όλα όσα έχει εμφατικά δηλώσει κατ’ επανάληψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι εναλλακτικές επιλογές ήδη συζητιούνται και εξετάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου. Συνεκτιμώνται όλα τα στοιχεία που διαμορφώνουν τους πολιτικούς συσχετισμούς της περιόδου και επιχειρείται να μετρηθεί πώς θα γίνει δεκτή η μία ή η άλλη υποψηφιότητα για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.