Είθισται κατά τη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων να λέγονται μεγάλες κουβέντες, να δίνονται εντυπωσιακές υποσχέσεις και οι πολιτικοί αρχηγοί να πλειοδοτούν σε έργα και σε μεταρρυθμίσεις. Από την εκτροπή του Αχελώου και το μετρό της Θεσσαλονίκης ως τη λίμνη του Μόρνου, το γκρέμισμα των φυλακών Κορυδαλλού και τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου. Υποσχέσεις που στο βάθος της τετραετούς διακυβέρνησης χάνονταν στον χρόνο. Μια σταθερή προεκλογική υπόσχεση των εν αναμονή πρωθυπουργών ήταν η μεταφορά της πρωθυπουργικής έδρας εκτός Μεγάρου Μαξίμου.

Από τον Γιώργο Παπανδρέου που ετοίμαζε μάλιστα και… οβάλ γραφείο στον 6ο όροφο του κτιρίου της οδού Βασ. Σοφίας και τον Κυριάκο Μητσοτάκη που ήθελε να δημιουργήσει στον Υμηττό, εκεί όπου στεγαζόταν η ΠΥΡΚΑΛ, ένα επιτελικό κράτος με όλα τα υπουργεία συγκεντρωμένα σε μια περιοχή, έως τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν φάνηκε ποτέ να ενθουσιάζεται με το Μέγαρο Μαξίμου. Ποιος ξέρει γιατί; Ισως επειδή όταν εισήλθε θριαμβευτικά ως πρωθυπουργός δεν τον υποδέχθηκε ο προκάτοχός του Αντώνης Σαμαράς, ούτε καν τελετή παράδοσης – παραλαβής έγινε τότε. Τώρα, λένε οι πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, ο κ. Τσίπρας θέλει να μετακομίσει το πρωθυπουργικό γραφείο σε άλλο κτίριο επικαλούμενος λόγους ασφαλείας αλλά και λειτουργικότητας, μόνο που δεν βρήκε ακόμα κτίριο και – το σημαντικότερο – δεν έγινε ακόμα (ξανά) πρωθυπουργός.

INFO

1982

ήταν το έτος που το Μέγαρο Μαξίμου έγινε πρωθυπουργική έδρα, με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως Μένιου Κουτσόγιωργα. Ο πρώτος πρωθυπουργός που εγκαταστάθηκε εκεί ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου.

5,5 δισ. δρχ.

κόστισε το 1952 η μεταβίβαση του οικήματος από τον τότε ιδιοκτήτη του Δημήτριο Μάξιμο στο Ελληνικό Δημόσιο. Υπολογίζεται ότι η αξία του τότε ανερχόταν στα 11 δισ. δρχ.

Ο Δημήτρης Μάξιμος και το Μέγαρο του.

Τα σουβλάκια και οι βόλτες

Αλλωστε στη διάρκεια της θητείας του εκεί στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο φρόντισε να το διακοσμήσει με έργα επιφανών ζωγράφων (όπως του Παναγιώτη Τέτση), αλλά και να επιτρέψει στους συμπαθέστατους ντελιβεράδες να μεταφέρουν στα γραφεία του Μεγάρου (τουλάχιστον στα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) κοντοσούβλια και σουβλάκια, φιλοξένησε τους τότε πιο ισχυρούς της Γης, όπως την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον πλανητάρχη Ομπάμα, τον Αρχιεπίσκοπο, τον Πάπα, τον Πατριάρχη, αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Ηταν εκεί το στρατηγείο του και δεν το έκρυβε και όταν ήθελε να ξεμουδιάσει ή να πάρει κάποιες αποφάσεις για τα μνημόνια και για το δημοψήφισμα, έπιανε τον τότε… big asset του Γιάνη Βαρουφάκη αγκαζέ για μια βόλτα (παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων) στην οδό Βασιλέως Παύλου.

Αυτή τη βόλτα, σε προστατευόμενο περιβάλλον στην Ηρώδου Αττικού, τη συνήθιζε και ο Αντώνης Σαμαράς μαζί με τον πιστό του συνεργάτη Δημήτρη Σταμάτη (σημερινό πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων), όταν έκαναν βόλτες έως το Ζάππειο για να ξεμουδιάσουν. Και όταν οι καταστάσεις δεν το επέτρεπαν, λόγω κυρίως διαδηλώσεων και αποκλεισμών των δρόμων, ανέβαιναν και οι δύο στην ταράτσα του Μαξίμου και συμπλήρωναν εκεί τα βήματα που ήταν προγραμματισμένο να κάνουν καθημερινά.

Οι κλούβες και η… κότα

Αλλά το θέμα ασφαλείας απασχολούσε ανέκαθεν τον κ. Τσίπρα. Να σκεφτείτε ότι είχε κλείσει την οδό Ηρώδου Αττικού με τρεις κλούβες γεμάτες από άνδρες των ΜΑΤ, με διαμαρτυρίες από τους ταξιτζήδες που έπρεπε, όπως έλεγαν, να κάνουν ολόκληρο κύκλο για να πάνε από το Κολωνάκι στο Παγκράτι. Στον Εθνικό Κήπο είχαν διασκορπιστεί και άλλοι αστυνομικοί με πολιτικά ρούχα, οι οποίοι ξαφνικά πολλαπλασιάζονταν όταν ο Αλέξης Τσίπρας ζητούσε από τότε κυβερνητική εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη να πάνε με τα πόδια από το Μέγαρο Μαξίμου, μέσω Εθνικού Κήπου, στο Κοινοβούλιο.

Παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ, μια γυναίκα ακτιβίστρια κατάφερε να διεισδύσει έως τα κάγκελα του Μεγάρου και να πετάξει σε αυτό μια στρουμπουλή… κότα. Προκλήθηκε αναστάτωση, η Αστυνομία συνέλαβε την ακτιβίστρια, αλλά δεν κατάφερε να συλλάβει και την κότα, της οποίας η τύχη από τότε αγνοείται.

Το Μέγαρο Μαξίμου διαθέτει το πλεονέκτημα της τοποθεσίας του στο κέντρο της Αθήνας, πολύ κοντά στη Βουλή, ωστόσο λόγω του σχετικά μικρού μεγέθους του το 2009 είχε εξεταστεί η μετεγκατάσταση του πρωθυπουργικού γραφείου σε άλλο κτίριο, όπως το Ζάππειο Μέγαρο. Η πρόταση όμως αυτή δεν προχώρησε. Αλλη πρόταση ήταν να μεταφερθεί στο Μέγαρο Σταθάτου, αλλά ούτε αυτή η πρόταση προχώρησε και τελικά το Μέγαρο Σταθάτου έγινε γραφείο των πρωθυπουργικών συμβούλων. Ωστόσο την ίδια χρονιά (2009) αποφασίστηκε το νέο στρατηγείο του πρωθυπουργού να μεταφερθεί στον 6ο όροφο του υπουργείου Εσωτερικών (επί της Βασ. Σοφίας).

Είχε διαρρεύσει και το… επιτελείο

Η αλήθεια είναι ότι επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου υπήρξαν πολλές σκέψεις καθώς και προτάσεις, πλην όμως λίγα βήματα έγιναν για τη μεταστέγαση του πρωθυπουργικού γραφείου στην οδό Βασ. Σοφίας. Πληροφορίες που άφηναν οι τότε κυβερνώντες να διαρρεύσουν εμφάνιζαν ακόμα και τα γραφεία που θα είχε το νέο Μέγαρο Μαξίμου. Δηλαδή πλην της έμπιστης γραμματέως του Μαρίας Μακρυδάκη, ακριβώς δίπλα στο τεχνολογικά υπερσύγχρονο γραφείο του κ. Παπανδρέου θα μετακόμιζαν η Ρεγγίνα Βάρτζελη, ο Νίκος Ζιώγας (επονομαζόμενος και ως «σκιά» του πρωθυπουργού), ενώ κάποιοι έλεγαν ότι ένα από τα γραφεία προοριζόταν και για τον κ. Λουκά Παπαδήμο. Ολα πάντως τελούσαν υπό χρονική αίρεση και οι προωθούμενες αλλαγές δεν έγιναν ποτέ μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι Βενιζέλος, Πάγκαλος κ. ά.

Eτσι, παρά τις προσπάθειες των εκάστοτε πρωθυπουργών, το Μέγαρο Μαξίμου, που συνεχώς το εμφάνιζαν ότι μεταστεγάζεται, παρέμεινε ακλόνητο στη θέση του…

Η ευκαιρία του 2021

Αναβάθμιση με ελληνικές υπογραφές

Παρά τις… διαχρονικές φήμες περί μετακόμισης, την τελευταία διετία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την αισθητική αναβάθμιση του Μεγάρου Μαξίμου με έργα ελλήνων καλλιτεχνών. Η ευκαιρία δόθηκε κατά τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και το γεγονός ότι Μέγαρο είχε να βαφτεί 17 ολόκληρα χρόνια. Oπως είπε η σύζυγος του Πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη στο περιοδικό «Architectural Digest», το Μέγαρο Μαξίμου είχε να βαφτεί από το 2004, λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες το πρωθυπουργικό γραφείο επί της οδού Ηρώδου Αττικού άλλαξε διακόσμηση. Στο σαλόνι τοποθετήθηκε ένα τραπέζι από φυσητό γυαλί του Γιάννη Γκίκα, αλλά και ένα μαρμάρινο τραπεζάκι των αδελφών Ζωής και Νίκης Μοσκοφόγλου. Η κονσόλα Aria της ελληνίδας interior designer Rena Dumas (την οποία δάνεισαν για το Μέγαρο Μαξίμου τα παιδιά της) ακουμπούσε σε έναν τοίχο στην αίθουσα συσκέψεων, ενώ μια σκαλιστή παιδική καρέκλα, δημιουργία του σκυριανού ξυλουργού Λευτέρη Αυγοκλούρη, είχε περίοπτη θέση στο σαλόνι.