Πολλοί στην αρχή πίστευαν ότι ήταν ψέμα. Πρωταπριλιά γαρ. Ο Αλέξης Τσίπρας αναρτά στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook φωτογραφία με τον γνωστό ράπερ Μιθριδάτη. «Ολα στη διαφθορά και μες στην καμφορά δεν κάνει διαφορά η συμφορά και σφύρα αδιάφορα. Τα έχει πει ο Μιθριδάτης. Γι’ αυτό και συστρατεύεται με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υποψήφιος στον Νότιο Τομέα της Αθήνας. Τον καλωσορίζουμε» έγραψε ο κ. Τσίπρας και άναψε φωτιές.
«Ποιο συλλογικό όργανο το αποφάσισε;» διερωτήθηκε στο «Βήμα» στέλεχος με μακρά διαδρομή στην Αριστερά, όταν ρωτήθηκε για την επιλογή να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Μιθριδάτης με πολυετή παρουσία στο συγκρότημα Ημισκούμπρια. Και εδώ άνοιξε μια μεγάλη εσωτερική συζήτηση για τα φίλτρα που έχουν γενικά τα κόμματα, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως κόμμα εξουσίας, όσον αφορά την αξιολόγηση και επιλογή των υποψηφίων.
Αντιρρήσεις από την Ομπρέλα
«Μεγάλη συζήτηση που όμως δεν γίνεται» σημείωνε άλλο στέλεχος, διατηρώντας την ανωνυμία του, καθώς ουδείς θέλει έξι εβδομάδες πριν από τις εκλογές να δημιουργήσει κλίμα εσωστρέφειας και να κατηγορηθεί. Και όμως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κυρίως από την πιο αριστερή τάση, δηλαδή στις τάξεις της «Ομπρέλας», υπάρχουν αντιρρήσεις για τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα, αλλά και από στελέχη που κινούνται πιο εντατικά στο πεδίο των δικαιωμάτων. Εξάλλου, ο Μιθριδάτης κατηγορείται για παλαιότερα σχόλιά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν και ο ίδιος επιχείρησε να διαμορφώσει άλλη εντύπωση. «Ο Μιθριδάτης είναι υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι υπέρ των γυναικών, είναι υπέρ της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και πρέπει να το πω για να το ξεκαθαρίσω μια για πάντα. Η επιχειρηματολογία είναι λίγο αστεία, να το πως και ως πολύ. Διακρίνω μια ανησυχία, ένα άγχος» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Γράφω πολλά πράγματα σατιρικά. Πρέπει και να έχεις και λίγο την αντίληψη να το καταλαβαίνεις και να το αντιλαμβάνεσαι αυτό το πράγμα».
Για τον κ. Τσίπρα, τον αποκαλούμενο από τον Μιθριδάτη παλαιότερα «Τσιπρουλέτο», όταν συναντούσε την τότε καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, δεν τίθεται θέμα μη συμμετοχής του ράπερ στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο στόχος του είναι να κερδίσει μέσω αυτής της υποψηφιότητας και ένα κομμάτι της νεολαίας που παραμένει αποστασιοποιημένο από τα κόμματα. Η απόφαση ελήφθη από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα και το είχε εξετάσει εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Η καλύτερη περίοδος ήταν η παρούσα, όπως ανέφερε στο «Βήμα» πρόσωπο που συνομιλεί τακτικά με τον κ. Τσίπρα. «Υπήρξε επικοινωνία και πριν από εβδομάδες με τον Μιθριδάτη και ήταν κάτι που δουλεύτηκε καιρό. Δεν ήταν πυροτέχνημα, ούτε της στιγμής» διευκρινίζει.
Οι πρώτες ιδέες στον κ. Τσίπρα είχαν μπει περίπου στα τέλη Μαΐου του 2021, όταν ο Μιθριδάτης κυκλοφόρησε το «μουσικό ντοκιμαντέρ», όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος, με το οποίο εξαπέλυε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα, τότε το τραγούδι του «Για να μην τα χρωστάω» έγινε viral και μόνο στο YouTube είχε κοντά στα τρία εκατ. προβολές, και αυτό ήταν και η αφορμή στον κ. Τσίπρα να δει θετικά μια πρόταση για υποψηφιότητα, θέμα που συζήτησε και με τον διευθυντή του γραφείου του και στενό φίλο του Μιχάλη Καλογήρου.
«Ενός ανδρός αρχή» και στις υποψηφιότητες
Την ίδια στιγμή όμως τίθεται το θέμα ποιος τελικά αποφασίζει στα κόμματα για τους υποψηφίους. Και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως κόμμα εξουσίας πλέον και με την αλλαγή φυσιογνωμίας που έχει γίνει σε σημαντικό βαθμό μετεξελίχθηκε σε περισσότερο αρχηγικό και προσωποκεντρικό κόμμα με ό,τι αυτό σημαίνει. «Ενός ανδρός αρχή» σε αρκετά ζητήματα, παρά την κατ’ επίφαση επίκληση της εσωκομματικής λειτουργίας των κομμάτων.
Ακόμα και στην πρόσφατη υπόθεση του Παύλου Πολάκη, ο κ. Τσίπρας ήταν αυτός που εξαρχής, χωρίς να υπάρχει απόφαση συλλογικού οργάνου, αποφάσισε να τον παραπέμψει στα αρμόδια κομματικά όργανα, αλλά είχε στην πρώτη φάση προαναγγείλει, μέσω των διαρροών των συνεργατών του, τον αποκλεισμό του από το ψηφοδέλτιο των Χανίων. Σε αυτή την περίπτωση καταστρατηγήθηκε το καταστατικό σε πολλές φάσεις, όπως έλεγε στο Βήμα ένας εκ των εμπειρότερων κοινοβουλευτικών παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ουδείς όμως μίλησε επί της ουσίας και σε αυτή την περίπτωση δημόσια, όχι τόσο για τον κ. Πολάκη όσο για το εάν και πώς τηρείται το καταστατικό του κόμματος, κάτι που δεν γίνεται, όπως έλεγε ο ίδιος παράγοντας, και στη ΝΔ και δεν γινόταν και παλαιότερα πολλές φορές και στο ΠαΣοΚ. Βέβαια, και στην περίπτωση του Μιθριδάτη, που έχει πλούσιο βιογραφικό και άκρως ενδιαφέρον, και για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ισχύει, όσο και να τον ξορκίζουν, η ρήση του Μακιαβέλι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».
Τι είχε γίνει στην υπόθεση Λοΐζου
Και στο παρελθόν ο κ. Τσίπρας είδε αντιδράσεις για επιλογές του, όπως π.χ. στην περίπτωση της Μυρσίνης Λοΐζου, που τελικά το 2019, αν και είχε ανακοινωθεί ως υποψήφια ευρωβουλευτής, τελικά αποσύρθηκε. Τότε η κόρη του γνωστού μουσικοσυνθέτη Μάνου Λοϊζου (η ίδια είχε απαγορεύσει στο ΠαΣοΚ να χρησιμοποιεί στις συγκεντρώσεις του το τραγούδι «Καλημέρα ήλιε») είχε προκαλέσει κύμα αντιδράσεων για αναρτήσεις της στο Twitter σχετικά με την τρομοκρατία και οι οποίες από τη ΝΔ χαρακτηρίστηκαν φιλοτρομοκρατικές. Η ίδια έκανε λόγο για «γλωσσικό ατόπημα» και ζήτησε συγγνώμη, αλλά είχε μπει στο στόχαστρο της ΝΔ και τελικά, ύστερα από αντιδράσεις που προκλήθηκαν εξαιτίας δημοσιευμάτων που την εμφάνιζαν να λαμβάνει επί πεντέμισι έτη τη σύνταξη της νεκρής μητέρας της, αποφάσισε να μην είναι υποψήφια. Η ίδια αναγνώρισε ότι λανθασμένα καταβαλλόταν η σύνταξη, αλλά διευκρίνισε πως δεν ήταν δικό της θέμα, αλλά των υπηρεσιών (γραφειοκρατικοί λόγοι), αν και δήλωσε αρμοδίως τον θάνατο της μητέρας της. Ομως η ΝΔ είχε πετύχει τον στόχο της να διαμορφώσει κλίμα, ενώ και εδώ τα «φίλτρα» του κόμματος δεν λειτούργησαν.
Παράπονα και αποκλεισμοί
Ευρύτερα τίθεται θέμα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πώς αποφασίζονται τα ψηφοδέλτια. Ουδεμία προεργασία γίνεται συγκροτημένα και γι’ αυτό πολλές φορές υπάρχουν παράπονα και αντιδράσεις που οδηγούν πρόσωπα στην απόφαση να κάνουν πίσω ή άλλοι κόβονται από τις λίστες διότι δεν θέλουν νυν βουλευτές, φοβούμενοι την απώλεια δυνάμεων.
Ορισμένες τέτοιες περιπτώσεις είναι ενδεικτικές: Στο Λασίθι η τοπική οργάνωση δεν ήθελε τη βουλευτή Αγγελική Αδαμοπούλου που είχε μετακινηθεί από το ΜέΡΑ25 και η ίδια, μη θέλοντας την Α’ Αθηνών, αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Στην Κοζάνη απέσυρε το ενδιαφέρον του ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, στα Τρίκαλα το ίδιο έπραξε ο πασοκογενής, επίσης, πρόεδρος των εκπαιδευτικών του νομού Γιώργος Τσιάκαλος. Ακόμα όμως και σε άλλες περιπτώσεις υπήρξαν γκρίνιες. Π.χ. προ εβδομάδων, όταν έγινε γνωστό πως θα είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Εύβοια ο Συμεών Κεδίκογλου, που διετέλεσε και βουλευτής του ΠαΣοΚ, εμφανίστηκε λάβρος ο Νίκος Φίλης. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην περίοδο που ήταν υφυπουργός Παιδείας ο κ. Κεδίκογλου, σχετικά με τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών, την υπογραφή της σχετικής απόφασης, αν και ο δεύτερος το αρνείται.
Τιτιβίσματα που προκάλεσαν
2/12/2010
Τα κορίτσια θέλουν Χάννα Μοντάνα και τ’ αγόρια θέλουν μια Χάννα Πουτάνα!!
— Mithridatis (@Mithrida) December 2, 2010
3/12/2015
Οι γυναίκες με προβλήματα στον οργασμό, πάσχουν από χρόνιο κληρονομικό χριστιανισμό.#hashtagetv
— Mithridatis (@Mithrida) December 3, 2015
22/09/2012
Αν σε καθοδηγούσαν οι εξωγήινοι, ίσος και να σε ψήφιζα ρε Τσιπρουλέτο.
— Mithridatis (@Mithrida) September 22, 2012