Το «πάρτι» γενεθλίων της ΝΔ γιορτάστηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής με ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη μπροστά στο εμβληματικό νεοκλασικό κτίριο της οδού Ρηγίλλης, το οποίο η κεντροδεξιά παράταξη είχε ως έδρα για περίπου 37 χρόνια.

Από τον Καραμανλή ως τον Σαμαρά

Η ΝΔ εγκαταστάθηκε εκεί επί Κωνσταντίνου Καραμανλή την άνοιξη του 1975, αφού είχαν προηγηθεί η ίδρυση του κόμματος και η παρουσίαση της ιδρυτικής διακήρυξης. Η μίσθωση έγινε έπειτα από πρωτοβουλία του τότε γενικού διευθυντή της ΝΔ Τιμολέοντος Λούη.

Στο κτίριο αυτό, το οποίο ανήκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο (ιδιοκτησία του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλέξανδρου Ν. Διομήδους), επί της Ρηγίλλης 18, και το οποίο η ΝΔ μίσθωνε επί πολλά χρόνια, γράφτηκαν οι περισσότερες και πιο ενδιαφέρουσες στιγμές της ιστορίας του κυβερνώντος κόμματος.

Εκεί τον Δεκέμβριο του 1981 εκλέγεται στην Αίθουσα Κήπων της Ρηγίλλης πρόεδρος της ΝΔ ο Ευάγγελος Αβέρωφ. Μετά την εκλογή του Μιλτιάδη Εβερτ στην ηγεσία της ΝΔ το 1993, η Αίθουσα Κήπων της Ρηγίλλης μετονομάζεται σε Αίθουσα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης».

Προσπάθειες για να φύγει η ΝΔ από τη Ρηγίλλης είχαν γίνει και επί προεδρίας Κώστα Καραμανλή, αλλά τελικά αυτό έγινε το 2011 επί Αντ. Σαμαρά, οπότε και έκλεισε ο κύκλος της, καθώς ελήφθη η απόφαση για μετακόμιση του κόμματος σε νέα γραφεία επί της Λεωφ. Συγγρού.

Πλέον το κτίριο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο από το 1990, είναι έτοιμο για να μετατραπεί, όχι σε luxury boutique hotel, καθώς υπήρξαν αλλαγές στα αρχικά σχέδια έπειτα από αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά σε πεντάστερο κατάλυμα προς μίσθωση από την εταιρεία «The Margi», η οποία το έχει στην κατοχή της.

 Οι «εκλογές βίας και νοθείας» και η «Μαύρη Βίβλος»

«Κύριε πρόεδρε, σε αυτό το κτίριο είχε γίνει ένα από τα πολλά επεισόδια της βίας και της νοθείας των εκλογών του 1961» είχε ακούσει με έκπληξη για το κτίριο της Ρηγίλλης ο Αντ. Σαμαράς τον Δεκέμβριο του 2009, λίγες ημέρες μετά την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ, τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκείνη τη στιγμή είχε ακούσει πρώτη φορά για το «αμαρτωλό» παρελθόν του κτιρίου όπου στεγάζονται τα γραφεία της ΝΔ.

Εκεί, στεγαζόταν η Βασιλική Χωροφυλακή μεταπολεμικά και ως την πτώση της χούντας, και μάλιστα είχε εντοπιστεί από την Ενωση Κέντρου ως ένα από τα σημεία που έγινε νοθεία στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 1961.

Σε αυτό το κτίριο βρέθηκαν να έχουν ψηφίσει παρανόμως 218 χωροφύλακες στις εκλογές του 1961, γεγονός που κατήγγειλαν εκείνη την εποχή η Ενωση Κέντρου (με την έκδοση της «Μαύρης Βίβλου» του «εκλογικού πραξικοπήματος» του 1961) και ο πρόεδρός της Γεώργιος Παπανδρέου, αλλά και η ΕΔΑ με τη δική της «Μαύρη Βίβλο» της νοθείας και της βίας.

Στη «Μαύρη Βίβλο» της Ενωσης Κέντρου που εκδόθηκε από την ίδια το 1962, με τον υπότιτλο «Το χρονικόν του πραξικοπήματος της 29.10.1961», περίοπτη θέση κατέχει το κτίριο της Ρηγίλλης. Στη σελίδα 105, υπό τον τίτλο «Ο στρατωνισμός της οδού Ρηγίλλης», υπάρχει φωτογραφία του κτιρίου και η εξής σημείωση από τους επιτελείς του κόμματος του Γεωργίου Παπανδρέου: «Οδός Ρηγίλλης, αριθμός 18. Περίοπτον θέσιν εις το όργιον της νοθείας κατέχει η πασίγνωστη οδός των Αθηνών χάρις εις 218 άνδρας της Χωροφυλακής, οι οποίοι εξέδωσαν ισάριθμα παράνομα βιβλιάρια με διεύθυνσιν κατοικίας το εικονιζόμενον οίκημα». Στο κεφάλαιο 9 της «Βίβλου» με τον τίτλο «Στρατός και Σώματα Ασφαλείας – Το διπλούν έγκλημα της νοθείας», δημοσιεύεται και αναλυτικός κατάλογος με τους χωροφύλακες της οδού Ρηγίλλης 18.