Σε συνεχείς επικοινωνίες με Ευρωπαίους ηγέτες και πολιτικούς παράγοντες βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το βλέμμα στραμμένο στις διαρκείς πολεμικές κρίσεις της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής, στις Ευρωεκλογές και στις διαπραγματεύσεις για την ηγεσία της Επιτροπής, τα χαρτοφυλάκια των επιτρόπων και τα πρόσωπα που θα τα αναλάβουν.
Το ειδικό βάρος του Έλληνα πρωθυπουργού
Κατά τα όσα μεταδίδουν πηγές από τις Βρυξέλλες, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει κατοχυρώσει ένα δυσανάλογα σημαντικό ειδικό βάρος σε σχέση με το μέγεθος και την επιρροή της Ελλάδας, ειδικότερα δε στους κύκλους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Το στοιχείο αυτό είναι απόρροια πολλών παραμέτρων, ξεκινώντας από την ίδια την πολιτική παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, τη βελτιωμένη εικόνα της χώρας έπειτα από την τραυματική περίοδο 2009-2019, την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας κατά το διάστημα της τελευταίας πενταετίας, αλλά και το γεγονός ότι το κόμμα είναι το ισχυρότερο στις τάξεις της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς.
Αυτήν την περίοδο ο Πρωθυπουργός διατηρεί ουσιαστικά διαρκώς ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τους βασικούς «παίκτες» στην ΕΕ αυτή την περίοδο και κατά κύριο λόγο με την απερχόμενη πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα και τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ.
Ειδική σχέση Αθήνας – Βαρσοβίας
Στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της προηγούμενης εβδομάδας, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε την Πέμπτη ένα πρόγευμα εργασίας με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον πολωνό ομόλογό του, με τον οποίο συναντήθηκε για δεύτερη φορά σε διάστημα μίας εβδομάδας, έπειτα από την επίσκεψή του στη Βαρσοβία.
Όσον αφορά πάντως τη συνεχή επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τουσκ, υπενθυμίζεται από ορισμένες πηγές ότι, για διαφορετικούς λόγους και υπό διαφορετικές συνθήκες, οι δύο χώρες είναι αυτή τη στιγμή, λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία, οι κατ’ εξοχήν σύμμαχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ μεταξύ των κρατών-μελών της Ένωσης.
Τα βασικά θέματα των διεθνών επαφών του Πρωθυπουργού στην τρέχουσα συγκυρία, είτε διά ζώσης είτε τηλεφωνικώς είτε μέσω τηλεδιασκέψεων, είναι η πορεία προς τις ευρωεκλογές, κυρίως όμως η προετοιμασία για την επόμενη ημέρα.
Κατά πληροφορίες, οι συζητήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τις ευρωπαϊκές ηγεσίες και με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν περιστρέφονται γύρω από τις μετεκλογικές εξελίξεις και ειδικότερα: στο αν η φερόμενη σήμερα ως η πιθανότερη για μια δεύτερη θητεία πρόεδρος της Επιτροπής είναι πράγματι το ακλόνητο φαβορί, στο ποιος θα αναλάβει επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας στη θέση του Ζοζέπ Μπορέλ και στα πρόσωπα τα οποία θα στελεχώσουν την Επιτροπή.
Οι εκκρεμότητες
Ειδικού ενδιαφέροντος θέματα είναι επίσης:
- το πρόσωπο στο οποίο θα ανατεθεί το υπό συζήτηση νέο χαρτοφυλάκιο για τη ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, εφόσον τελικά δημιουργηθεί (ακούγεται το όνομα του πολωνού υπουργού Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι)
- το χαρτοφυλάκιο που θα διεκδικήσει η Ελλάδα (λέγεται ότι στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ένα από τα λεγόμενα «παραγωγικά»)
- ποιος θα διαδεχθεί τον Σαρλ Μισέλ στη θέση του προέδρου του Συμβουλίου
- ποιες περιπλοκές θα μπορούσε να επιφέρει, υπό πολλές έννοιες, μια ενίσχυση της Ακροδεξιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου.
Τι φοβούνται στην Ευρώπη
Από τα όσα συζητεί ο Πρωθυπουργός με τους συνομιλητές του στην Ευρώπη δεν λείπουν πάντως τα δυσμενή σενάρια. Μεταξύ αυτών, το ενδεχόμενο να αναδειχθεί η Ακροδεξιά έως και τρίτη δύναμη στην επόμενη Ευρωβουλή.
Αν κάτι τέτοιο επαληθευτεί, εκτιμάται ότι θα γίνει πολύ δύσκολη η επανεκλογή της σημερινής προέδρου της Επιτροπής, με δεδομένο ότι απαιτείται το 50% + 1 των ψήφων του Ευρωκοινοβουλίου και αυτό σε μια περίοδο κατά την οποία εντείνονται οι αντιδράσεις για την υποψηφιότητά της,τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Παρίσι και στο Βερολίνο.
Από την ανάδειξη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ή όχι θα εξαρτηθούν προφανώς και οι εξελίξεις για τη σύνθεση της Επιτροπής και, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αν θα συμμετάσχει σε αυτή ο Μαργαρίτης Σχοινάς, όπως επιθυμεί η σημερινή πρόεδρος. Οπως είναι προφανές, πολλά θα εξαρτηθούν από την ισχύ του ΕΛΚ σε ολόκληρη την Ευρώπη και από τον τελικό συσχετισμό δυνάμεων στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο.
Τα επίμονα σενάρια για Μητσοτάκη
Παραμένει ωστόσο άγνωστο αυτή τη στιγμή ποια εναλλακτικά σενάρια εξετάζονται για την ηγεσία της Επιτροπής στις συζητήσεις στις οποίες συμμετέχει και ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Είναι όμως γνωστό και επιβεβαιώνεται από καλά πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλλες ότι το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη εξακολουθεί να συζητείται, και μάλιστα εντονότερα τις τελευταίες ημέρες, ως μια πιθανή λύση για την ηγεσία της Κομισιόν, στην περίπτωση κατά την οποία δεν προχωρήσει η υποψηφιότητα Φον ντερ Λάιεν και με δεδομένο ότι ο/η πρόεδρος της Επιτροπής θα πρέπει να προέρχεται από το Λαϊκό Κόμμα.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αν το ΕΛΚ εμφανιστεί αποδυναμωμένο και οι πιθανότητες επίτευξης πλειοψηφίας είναι μειωμένες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενδέχεται να είναι ένα από τα ονόματα τα οποία τουλάχιστον θα προταθούν ως λύση, παρά τις επίμονες και προφανείς δικές του διαψεύσεις και τις όποιες αντιδράσεις μπορεί να εκδηλώνονται από άλλους πολιτικούς χώρους, λόγω της υπόθεσης των υποκλοπών κ.ά.
Μια από τις επισημάνσεις σε αυτές τις παρασκηνιακές συζητήσεις είναι ότι ο έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να συγκεντρώνει την αποδοχή και άλλων πολιτικών ομάδων και ηγετών εκτός ΕΛΚ, όπως για παράδειγμα της ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι.
Όλα αυτά θα κριθούν σε κάθε περίπτωση από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και θα φανεί αν επαληθεύονται ή όχι το αργότερο στις 17 Ιουνίου, οπότε και θα συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για την προεδρία της νέας Επιτροπής.