Το κάλεσμα Κασσελάκη και οι φυλές του ΣΥΡΙΖΑ

Η δύσκολη αποστολή του νέου προέδρου για να θέσει και πάλι το κόμμα σε τροχιά εξουσίας - Οι αιχμές από στελέχη, οι αποχωρήσεις και τα πρόσωπα-κλειδιά σε Κουμουνδούρου και Βουλή

Η εποχή Στέφανου Κασσελάκη είναι γεγονός πλέον για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Η εκλογή του στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης την περασμένη Κυριακή άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο και πλέον αρχίζει και γράφει. Κατά πόσο αυτό το κεφάλαιο θα είναι ελκυστικό για τους ψηφοφόρους θα φανεί στην πορεία, κυρίως από τα όσα θα κάνει, θα λέει, τις προτάσεις και τις ιδέες του και εάν θα μπορέσει να μιλήσει στην καρδιά των πολιτών.

Δύσκολη αποστολή

Είναι μια δύσκολη αποστολή για τον Στ. Κασσελάκη που μέχρι στιγμής αποδεικνύεται «μετρ» της επικοινωνίας, αλλά αυτό όπως λένε όλοι δεν φθάνει για να γίνει και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πλειοψηφικό ρεύμα και να τον θέσει εκ νέου σε τροχιά εξουσίας. Είναι μαραθώνιος και έχει αμέτρητα χιλιόμετρα να κάνει. Ως άνθρωπος της άθλησης, ξέρει ότι ένας τέτοιος αγώνας έχει σκαμπανεβάσματα στην απόδοση, ενώ υπάρχουν πολλά εμπόδια. Και αυτή τη στιγμή στο κόμμα του υπάρχουν τα εμπόδια των ηττημένων της περασμένης Κυριακής, στελεχών με μακρά διαδρομή που θεωρούν ότι δεν τους εκφράζει ο Στ. Κασσελάκης. Θα τα υπερβεί ο νέος πρόεδρος; Πάντως μέχρι στιγμής, από τη μια πλευρά υπάρχει η «επικοινωνιακή φασαρία» που κάνει ο ίδιος με τις εμφανίσεις του και από την άλλη η φασαρία που κάνουν παλαιά στελέχη με τον «πολιτικό λιθοβολισμό» της νέας ηγεσίας.

Ο ίδιος δεν δείχνει διάθεση συγκρούσεων με την παλαιά φρουρά, αλλά δεν μπορεί και η ανοχή σε παραφωνίες, αλλά κυρίως απαξιωτικές και προσβλητικές δηλώσεις να θεωρείται σημάδι αδυναμίας, όπως λένε κεντρικοί υποστηρικτές του.

Οι διαφορετικές γνώμες προφανώς είναι υγεία σε ένα κόμμα, αρκεί αυτές όταν διατυπώνονται δημόσια να μην τίθενται εκτός πλαισίου και αμαυρώνουν την εικόνα και του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του νέου προέδρου Στ. Κασσελάκη.

Στοπ στη μιζέρια

Τα όσα ακούγονται τις πρώτες τρεις μέρες από την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος δεν εξυπηρετούν το σχέδιο για ανάκαμψη. Οδηγούν σε παρατεταμένη εσωστρέφεια και θολώνουν τη φρέσκια εικόνα του κόμματος.

Θα συνεχιστεί καιρό αυτό; Προφανώς και όχι, καθώς η νέα ηγεσία δεν δείχνει διάθεση, αν και δεν έχει πρόβλημα να αφήνει όλα τα λουλούδια να ανθίσουν, να επιτρέψει διαιώνιση της εσωκομματικής μιζέριας που σε μεγάλο βαθμό υπονόμευε και κάθε προσπάθεια ανάκαμψης και επί Αλέξη Τσίπρα.

Αιχμές και αποχωρήσεις

Πάντως αυτά τα πρώτα εικοσιτετράωρα είχαμε: την Εφη Αχτσιόγλου να αρνείται οποιαδήποτε θέση της πρόσφερε ο νέος πρόεδρος, με υποστηρικτές της να μιλούν για «χυλόπιτα». Ο καθηγητής Ιατρικής της Σορβόννης Γρηγόρης Γεροτζιάφας να αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ με αιχμές κατά του Στ. Κασσελάκη και φράσεις ότι χρησιμοποιεί ακροδεξιό λόγο, κάνοντας πολλούς να απορούν από πού προκύπτει αυτό. Στην επαρχία σε διάφορες νομαρχιακές υπάρχουν παραιτήσεις, αν και ελάχιστες. Ο Νίκος Φίλης άσκησε σκληρή κριτική, κάνοντας λόγο για «φαινόμενο της μετα-πολιτικής», για «θέαμα και όχι ουσία» και συνέκρινε τον Στ. Κασσελάκη με τον Τραμπ! Αιχμές στο Διαδίκτυο μεταξύ Γιώργου Σταθάκη και Παύλου Πολάκη, αν και ο δεύτερος είναι γενικά ήπιος και έστειλε μήνυμα ότι όλοι χωράνε, αρκεί να θέλουν, να μπορούν και να αντέχουν.  Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέθανε, ο Στέργιος Καλπάκης άφησε αιχμές για την αντικατάστασή του στο πόστο του εκπροσώπου Τύπου από τη Δώρα Αυγέρη την οποία έμαθε από το Διαδίκτυο, αφού δεν τον ενημέρωσε κανείς. Ο Στέφανος Τζουμάκας λέει ότι είναι μεταβατικός αρχηγός, ο Νίκος Ξυδάκης καρφώνει τον Αλέξη Τσίπρα ότι φύτεψε τον Στ. Κασσελάκη, ο Γιάννης Ραγκούσης άφησε αιχμές, ο Πάνος Σκουρλέτης είπε πως δεν τον εκφράζει, κ.ά.

Η φράση όμως της νέας εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δώρας Αυγέρη ήταν χαρακτηριστική. «Κάποιοι αντιπολιτεύονταν τον Αλέξη Τσίπρα και πριν και το συνεχίζουν και μετά». Αυτό τα λέει όλα για το από εδώ και πέρα και δεν θα καθυστερήσουν και οι πρώτες κινήσεις.

Σε αυτό το κλίμα τοξικότητας, ο Νίκος Παππάς, το Νο2 του κόμματος άτυπα, παρέπεμψε το θέμα διεξαγωγής του συνεδρίου στις ελληνικές καλένδες. Η αρχική απόφαση, αλλά αυτή πριν από τις εκλογές, ήταν για Νοέμβριο, αλλά φαίνεται πως θα μετατεθεί σίγουρα για αρχές του έτους.

Τα πρόσωπα και οι θέσεις

Αυτό που προέχει για τον Στ. Κασσελάκη είναι η άμεση ανασύνταξη της ΚΟ σε πρώτο επίπεδο και γι’ αυτό ξεκίνησαν και οι αλλαγές από τη Βουλή. Εμπιστεύτηκε τον Σωκράτη Φάμελλο που θα είναι ο πρόεδρος της ΚΟ επιβραβεύοντας την πολύ καλή παρουσία του, κατά γενική ομολογία, το προηγούμενο διάστημα.

Διευρυμένος θα είναι στο Κοινοβούλιο ο ρόλος του Παύλου Πολάκη, όπως θα φανεί εντός της προσεχούς εβδομάδας που θα ορίσει τους τομεάρχες, με κεντρικό πρόσωπο και τη Ρένα Δούρου, ενώ την εκπροσώπηση στη Βουλή θα σηκώσει και ο Ν. Παππάς.

Επί της ουσίας ο Στ. Κασσελάκης, που θέλει να φέρει την ΚΟ στην κοινωνία και τους βουλευτές κοντά στον λαό, στήνει τρεις πυλώνες: ο ΣΥΡΙΖΑ εντός Βουλής, όπου ρόλο θα έχουν Σ. Φάμελλος, Π. Πολάκης, Γιώργος Τσίπρας ως διευθυντής της ΚΟ, ο Διονύσης Καλαματιάνος ως γραμματέας της ΚΟ, ο Ν. Παππάς, η αντιπρόεδρος της Βουλής Ολγα Γεροβασίλη. Ο ΣΥΡΙΖΑ της κοινωνίας, όπου το βάρος θα το σηκώσει ο ίδιος με συνεχείς περιοδείες στο πλαίσιο της αδιαμεσολάβητης επαφής για να ενισχυθεί το μήνυμα ότι το κόμμα υπό τον όρο «σύγχρονη πατριωτική Αριστερά», όπως λέει συνέχεια, αλλάζει. Ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει να ανασυνταχθεί και εδώ δεν αποκλείεται να δούμε, εάν γίνει η εκλογή από το συνέδριο, ως γραμματέα τον Διονύση Τεμπονέρα.

Νέα πρόσωπα θα δούμε, όπως π.χ. έγινε με τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου, τον δικηγόρο (και της οικογένειάς του) αλλά και φίλο του Π. Πολάκη, τον Μανώλη Καπνισάκη. Θα επενδύσει και σε στελέχη που ήταν στο κόμμα, όπως π.χ. τη Δώρα Αυγέρη που όρισε εκπρόσωπο Τύπου, ή τη Θεοδώρα Τζάκρη και τον Βαγγέλη Καλπαδάκη, τον βασικό διπλωματικό σύμβουλο του Αλ. Τσίπρα που θα τον συνοδεύσει στην Κύπρο στο πρώτο του ταξίδι.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.