«Ο Κασιδιάρης δεν θέλησε να κάνει ποτέ κόμμα αλλά μια αυλή πιστών ακολούθων». Ετσι μιλάνε γι’ αυτόν όσοι τον γνωρίζουν στον ευρύτερο χώρο της Ακροδεξιάς.

Ολες οι κινήσεις του εγκλείστου στις φυλακές Δομοκού δείχνουν την αλήθεια της ανωτέρω φράσης. Από τον τρόπο που λειτουργούσε το κόμμα «Ελληνες» ως γραφείο Τύπου του Κασιδιάρη αλλά και από τη συμπεριφορά που επέδειξε στους κατά καιρούς «μπροστινούς» που χρησιμοποίησε για να ξεπεράσει τις διάφορες τροπολογίες, δείχνουν τον προσωποκεντρικό χαρακτήρα κάθε πολιτικής του προσπάθειας. Ετσι μπορεί να εξηγηθεί και το πρόσφατο άδειασμα του Βασίλη Στίγκα από τους κασιδιαρικούς βουλευτές των «Σπαρτιατών».

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Το άδειασμα των στελεχών

Οταν οι τροπολογίες για τον αποκλεισμό νεοναζιστικών μορφωμάτων από τις εκλογές ψηφίστηκαν, ο Ηλίας Κασιδιάρης ξεκίνησε μανιωδώς να ψάχνει τρόπους ή μάλλον πρόσωπα ώστε να μπορέσει να τις ξεπεράσει. Ολες όμως αυτές οι κινήσεις είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό. τα πρόσωπα που έψαξε να βρει δεν προέρχονταν από τον σκληρό πυρήνα της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα αλλά από τις παρυφές αυτής.

Αυτό το έκανε αφενός για να μην μπορεί, άθελά του, να εμφανιστεί ένας τυχόν ανταγωνιστής του σε αυτό το κοινό και αφετέρου για να μπορεί εύκολα να τον αδειάζει, κατηγορώντας τον για… ιδεολογική εκτροπή. Αυτό έκανε με τον πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιο Κανελλόπουλο, όταν αυτός θέλησε να τοποθετήσει στο κόμμα του ΕΑΝ στελέχη που δεν προέρχονταν από τον σκληρό πυρήνα των κασσιδιαρικών, τα οποία μάλιστα του είχαν υποδειχθεί με λίστα. Το ίδιο πράττει σήμερα με τον Βασίλη Στίγκα: αφού ανακάλυψε και χρησιμοποίησε το κόμμα-σφραγίδα που είχε αυτός, σήμερα τον εγκαταλείπει στα πρώτα δείγματα αυτόβουλης πολιτικής παρουσίας.

Στο μεταξύ ο Κασιδιάρης είχε φροντίσει να «κάψει» όσα στελέχη των «Ελλήνων» είχαν δείξει μια παραπάνω δημόσια παρουσία, κατεβάζοντάς τα στις εκλογές του Μαΐου, γνωρίζοντας ότι στο κόμμα θα απαγορευθεί η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία. Παράλληλα όμως είχε φροντίσει να απομακρύνει από το… βλέμμα του Αρείου Πάγου όσους είχε επιλέξει, καθώς τα ονόματά τους δεν είχαν συμπεριληφθεί στις λίστες υποψηφίων που κατατέθηκαν τότε. Στα στελέχη που «κάηκαν» τον Μάιο  συμπεριλαμβανόταν όλη η διοίκηση του κόμματος στην Μακεδονία, η οποία, όπως είχαμε γράψει, υπέπεσε στο σφάλμα να έρθει σε ρήξη με τον σημερινό «σπαρτιάτη» βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης και εκλεκτό του Κασιδιάρη, Ιωάννη Κόντη. Το ίδιο και όσοι από τους «Ελληνες» είχαν εκλεγεί με τη Χρυσή Αυγή σε κάποιο αυτοδιοικητικό αξίωμα.

Οι «εκλεκτοί» και οι αυτοδιοικητικές

Τα στελέχη λοιπόν που διακρίθηκαν για την τυφλή αφοσίωσή τους στον Ηλία Κασιδιάρη είναι οι σημερινοί βουλευτές των «Σπαρτιατών» που έσπευσαν να αδειάσουν τον Στίγκα στο πρώτο μη κασιδιαρικό στραβοπάτημα. Από αυτά τα στελέχη, τα απολύτως πιστά σε αυτόν, θα στελεχώσει και τη δημοτική παράταξη που θα προσπαθήσει να παρουσιάσει στον Δήμο Αθηναίων. Θα «προσπαθήσει», γιατί είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο της απόρριψης αυτής της ακροδεξιάς παράταξης αν το Πρωτοδικείο εφαρμόσει τις υπάρχουσες τροπολογίες.

Η υποψηφιότητα και το timing

Το timing της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας Κασιδιάρη για την Αθήνα εξηγείται από διάφορους λόγους. Αρχικά θέλει να τελειώσει με τον Βασίλη Στίγκα δείχνοντας άμεσα στους οπαδούς του ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία κίνηση ανεξαρτησίας από κανέναν. Επίσης θέλησε να εκμεταλλευθεί τη Βουλή πριν αυτή κλείσει για το θέρος, γι’ αυτό και το σόου εκεί με τον βουλευτή Λαρίσης Κωνσταντίνο Φλώρο. Επιπλέον, ο Κασιδιάρης επέλεξε τις ημέρες αυτές για να κάνει το comeback του, επιδιώκοντας να εκμεταλλευθεί τη θλίψη που υπάρχει στην κοινωνία από τις συνεχιζόμενες πυρκαγιές.