Είσοδος στον Βόλο, το Δεύτερο Πρόγραμμα «σκεπάζεται» αυτόματα από έναν τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό. «Αλλοθι, δεν έχεις άλλοθι, είσαι στο ψέμα σου αιχμάλωτη»· ο Βασίλης Καρράς δεν τραγουδά τον καημό του για μια πόλη, ήταν όμως η πιο ταιριαστή υποδοχή στην επικράτεια του Αχιλλέα Μπέου. Σε μια πόλη αιχμάλωτη στον ιστό περασμένου μεγαλείου και σύγχρονου ξεπεσμού.
«Κανένας δεν παραδέχεται ότι τον ψήφισε»
Ο Βόλος είναι φαιός. Κυριολεκτικά. Μια καφετί σκόνη καλύπτει τα πάντα, κληρονομιά του «Daniel» και του «Elias», που με την παραμικρή μπόρα μετατρέπεται σε κολλώδη λάσπη. Πιο ανυπόφορη είναι η μυρωδιά του βούρκου που διαποτίζει αντικείμενα και ανθρώπους. Στα Παλαιά, πίσω από το Παλαιό Λιμεναρχείο, οι περισσότεροι δρόμοι είναι ακόμα καλυμμένοι από τη δυσώδη λάσπη. Φερτά υλικά, φραγμένα φρεάτια, ξεχειλισμένοι υπόνομοι, με μισής ώρας βροχή ξυπνούν τον εφιάλτη. Τι θα γίνει τον χειμώνα; Το ερώτημα δεν έχει απάντηση για τους κατοίκους, για όσους έμειναν δηλαδή, γιατί όσοι μπόρεσαν έφυγαν για άλλες πιο ασφαλείς γειτονιές ή για την Αθήνα.
Γιατί άνθρωποι απεγνωσμένοι δεν αναγνώρισαν μερίδιο ευθύνης στον Μπέο και του έδωσαν ένα άνετο 55,02% από την πρώτη Κυριακή; «Και για εμένα είναι μυστήριο» λέει ο Γιώργος, κομμωτής και ιδιοκτήτης ενός σπιτιού που πλέον δεν είναι κατοικήσιμο και παλεύει να το συνεφέρει. «Στο κομμωτήριο κανένας δεν παραδέχεται ότι τον ψήφισε. Τις μέρες που πλημμυρίσαμε ήρθε εδώ και ειρωνευόταν τον κόσμο που προσπαθούσε να καθαρίσει τα σπίτια. «Μπράβο, κορίτσια! Πολύ ωραία καθαρίζετε» έλεγε σε μεγάλες γυναίκες». Τότε οι κάτοικοι τον έδιωξαν, εκείνος όμως απτόητος ξαναπήγε.
Στις παλιές εκβολές του Ξηριά, που τα νερά του έπνιξαν τη Νεάπολη και τα Παλαιά, έχει ένα μαγαζί με δολώματα ο Αλέξανδρος Κάκκος. Η τζαμαρία της πρόσοψης έσπασε από έναν κορμό που έφεραν τα ορμητικά νερά. «Παλεύαμε να συγκρατήσουμε τα νερά. Οταν συνειδητοποίησα ότι δεν γίνεται τίποτα, σαν να σταμάτησε η καρδιά μου. Μετά άφησα δέκα μέρες τη λάσπη στο μαγαζί για να τη δουν τα κλιμάκια και έτσι πήρα αμέσως την αρωγή, 2.000 ευρώ» διηγείται.
«Λέει αυτά που δεν τολμάνε να πουν οι άλλοι»
Στα Παλαιά, ο Μπέος πήρε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά του, όλες οι κατεστραμμένες περιοχές τον υπερψήφισαν. «Κάνει έργο» εξηγεί ο συνομιλητής μας. «Ηταν ο μόνος που ήρθε εδώ, έφερε μηχανήματα, ενδιαφέρθηκε. Αν δεν ήταν οι πλημμύρες, θα έβγαινε με 60%. Ο Μπέος είναι μπεσαλής, δεν βρίζει κανέναν χωρίς λόγο, και πολλές φορές λέει αυτά που δεν τολμάνε να πουν οι άλλοι. Προσωπικά, το μόνο που του καταλογίζω είναι ότι δεν τα βάζει με τις βιομηχανίες που ρυπαίνουν την πόλη».
Πιο κάτω, για να μπει κάποιος στο μαγαζί με εργαλεία και βιομηχανικά είδη του Δημήτρη Κανελλή, πρέπει να χωθεί στη λάσπη μέχρι τον αστράγαλο. «Ακούω που λένε ότι έστειλε ο δήμος μηχανήματα. Το αυτονόητο έκανε, αλλά πριν πνιγούμε γιατί δεν καθάρισε τα φρεάτια; Εμάς, να ξέρετε, οι εθελοντές μάς έσωσαν, αλλά αυτούς δεν τους προβάλλουν τα τοπικά μέσα».
Για μεγάλο κομμάτι της βολιώτικης κοινωνίας, όχι μόνο των χαμηλών αλλά και των ανώτερων στρωμάτων, «ο Μπέος είναι ο Μπέος». Για τις πλημμύρες στην πόλη φταίνε το πολύ νερό που έπεσε μέσα σε λίγες ώρες, ο ΟΣΕ, το λιμενικό ταμείο, οι κυβερνήσεις, αλλά κυρίως ο Κώστας Αγοραστός, που η Μαγνησία τον «μαύρισε» γιατί ο Μπέος έριξε επιδέξια όλες τις ευθύνες πάνω του. Στη Νεάπολη, με δρόμους ποτάμια και τα υπόγεια πλημμυρισμένα, οι επιχειρηματίες πιστεύουν ότι πνίγηκαν εξαιτίας του κακοσχεδιασμένου αντιπλημμυρικού της Περιφέρειας στο ύψος της γέφυρας Διμηνίου.
Την Παρασκευή πριν από τις εκλογές ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, αντί να κάνει δική του συγκέντρωση, πήγε στη συγκέντρωση του δημάρχου Βόλου και τον άκουσε αδιαμαρτύρητα να τον «καρφώνει» στους ψηφοφόρους του. Τώρα ο Μπέος στηρίζει Αγοραστό, αλλά οι ψηφοφόροι του δεν πείθονται, ίσως και ο ίδιος να μην πιέζει εν όψει ενός χειμώνα που προμηνύεται δύσκολος.
«Δεν έχει ανάγκη, έχει πολλά λεφτά»
Τι άλλα μαθαίνει κάποιος στον Βόλο για τον Μπέο; Οτι για το ύφος του φταίνε οι ελάχιστοι δημοσιογράφοι που του αντιστέκονται, οι πολιτικοί του αντίπαλοι που τον προκαλούν, οι πολίτες που δεν εφαρμόζουν τα φιρμάνια του.
Ο σεξισμός του είναι πλάκα που κάνει στις γυναίκες. «Δεν ξέρετε ότι είναι λάτρης του ωραίου φύλου;» ρωτούν σαν να συζητούμε αν βγαίνει ο ήλιος από την ανατολή.
Για τον Κασσελάκη μια χαρά τα είπε, στο σπίτι του ας κάνει ό,τι θέλει, αρκεί να μην προκαλεί την κοινωνία, «ε, δεν είναι πρότυπο, πώς να το κάνουμε;». Αυτά λέγονται σε μια πόλη με αυξημένα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας και εξυβρίσεων, που φτάνουν στα δικαστήρια.
Τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για οικονομικές ατασθαλίες τις προσπερνούν χωρίς δεύτερη κουβέντα. «Ο Μπέος δεν έχει ανάγκη, έχει πολλά λεφτά» απαντούν με ελάχιστα καλυμμένο θαυμασμό. Αλλωστε, αυτά τα λένε οι αντίπαλοί του «που έφτιαξαν όλοι μαζί ένα αντιμπεϊκό μέτωπο και δεν κατάφεραν να τον γονατίσουν».
Μια πόλη ακόμα μέσα στη λάσπη
Εξω από τον Βόλο η κατάσταση παραμένει απελπιστική. Η Αγριά, ένα χωριό σε απόσταση 7 χιλιομέτρων, είναι ακόμα πνιγμένη στη λασπουριά, με σχεδόν κατεστραμμένη την παραλία. Εκεί η συμμετοχή στις εκλογές έφτασε στο 61% και το ποσοστό του Μπέου στο 56%-57%. Από τα 31 εκλογικά διαμερίσματα του Δήμου Βόλου, ο συνδυασμός του επικράτησε στα 28. Στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, Παλαιό Λιμεναρχείο, Νεάπολη, Ν. Ιωνία, κατέγραψε τα υψηλότερα ποσοστά του, 55%-86%. Στα ίδια τμήματα σημειώθηκαν και τα μεγαλύτερα ποσοστά αποχής που έφτασαν μέχρι και 65%. Συνολικά, στον Δήμο Βόλου ψήφισαν 60.159 από 111.272 εγγεγραμμένους (συμμετοχή 54,06%) και ο συνδυασμός Μπέου έλαβε 32.032 ψήφους.
Στην Αγριά πίνουν νερό στο όνομα του στρατού. «Τα παιδιά είναι πραγματικοί ήρωες! Μέρα-νύχτα ήταν στο πλευρό μας». «Τότε γιατί επιβραβεύσατε τον Μπέο;».
Ο κεντρικός δρόμος του χωριού είναι σχεδόν πάνω στον αιγιαλό. Εκεί που τελειώνει η άσφαλτος, περνούν οι διατηρητέες γραμμές του «Μουτζούρη», μετά υπάρχουν πλακοστρωμένα πλατώματα για τα τραπεζάκια των καφέ και των σουβλατζίδικων. Από κάτω η θάλασσα.
«Το πλάτωμα είναι ευθύνη του Λιμενικού, οι γραμμές του τρένου του ΟΣΕ, ο δρόμος της περιφέρειας. Η ευθύνη του δήμου ξεκινάει από το πεζοδρόμιο που στεκόμαστε και πάνω. Ο Μπέος ήρθε με τα μηχανήματα, έκοψε τις γραμμές του τρένου και έφυγαν τα νερά προς τη θάλασσα. Αυτός ήταν εδώ, οι άλλοι πού ήταν;» ρωτά ο Νεκτάριος Μπαλωτής, ιδιοκτήτης ταξί.
«Κάνει έργο, με τον τουρισμό έχουμε δουλειά»
Οι ξενοδόχοι, οι ταξιτζήδες και όσοι δραστηριοποιούνται στην εστίαση είναι αναφανδόν υπέρ του.
Η επωδός είναι ίδια, «δεν μας νοιάζει πώς μιλάει, στον Βόλο κάνει έργο και με τον τουρισμό έχουμε δουλειά».
Σε μια περιοχή με 27% ακραία φτώχεια και 17% ανεργία, αυτά δεν είναι παίξε-γέλασε. Πολλοί επαγγελματίες έπαθαν μεγάλες ζημιές και έχουν μείνει χωρίς εισόδημα, οπότε μπεϊκοί και αντιμπεϊκοί ετοιμάζουν ομαδική αγωγή κατά του δήμου, της Περιφέρειας και της κυβέρνησης, όχι για να αποζημιωθούν αλλά για να μην ξαναπνιγούν.
Ο 65χρονος δήμαρχος Βόλου δεν αγαπάει το γραφείο. Είναι πανταχού παρών και δίνει επί τόπου λύση στα διάφορα προβλήματα των δημοτών με τον λαϊκίστικο τρόπο του. «Εχω εδώ έναν πολίτη που διαμαρτύρεται…» φωνάζει από το κινητό του σε κάποιον δυστυχή υπάλληλο. Οι δημοτικοί υπάλληλοι τον τρέμουν, μαθαίνουμε και εμείς συνωμοτικά. Τα τοπικά ΜΜΕ κοτσάρουν πρωτοσέλιδη τη φωτογραφία του ακόμα και σε άσχετες ειδήσεις, αγνοώντας επιδεικτικά κάθε αντίθετη φωνή. Ετσι καλλιεργείται η εντύπωση ότι όλα περνάνε από εκείνον.
«Θα τον βρουν μπροστά, αλλά θα είναι αργά»
Στις πλημμύρες έβγαινε στον δρόμο με τις γαλότσες και μια μάνικα για πέντε λεπτά και το βίντεο έπαιζε σε όλα τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης. Η πανελλαδική προβολή δεν αφήνει αδιάφορο τον Μπέο και πολλοί τοπικοί παράγοντες συμμερίζονται την πρόβλεψη του Νικήτα Κακλαμάνη ότι φλερτάρει με τη δημιουργία ακροδεξιού κόμματος. «Θα τον βρουν μπροστά τους στη ΝΔ, αλλά θα είναι αργά» προειδοποιούν.
Ο «μπεϊσμός» είναι τραμπισμός α λα γκρέκα. Ενας «τελειόφοιτος Δημοτικού» που προβάλλει επιδεικτικά τον πλούτο του έχει πείσει μια πόλη ότι «είμαι ένας από εσάς». Φυσικά, δεν είναι όλος ο Βόλος μαζί του. Υπάρχουν εστίες αντίστασης, που σε αυτές τις εκλογές ενώθηκαν στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «Συμμαχία για τον Βόλο» του δικηγόρου Νίκου Παπαπέτρου. Μια συμμαχία επιφανών Βολιωτών, δικηγόρων, γιατρών, καθηγητών πανεπιστημίου, επιχειρηματιών, από ένα ευρύ κοινωνικό και πολιτικό φάσμα που ξεκινούσε από τη ΝΔ και έφτανε μέχρι την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, αντιτάχθηκαν στην παρακμή της πόλης.
Ο Μπέος αμέσως τους στιγμάτισε. Τον αντίπαλό του τον έλεγε ειρωνικά «Παπαλάμπρο» και «χασοδίκη». Τον πρώτο σε σταυρούς δημοτικό σύμβουλο, γυναικολόγο και πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Βόλου, Χρήστο Βενέτη, τον οποίο βολιδοσκόπησε η ΝΔ για αντίπαλό του το 2019, τον αποκαλούσε «μαμή». «Εκλογές για δήμαρχο κάνουμε, δεν θα ανοίξουμε φροντιστήριο» κορόιδευε την επιστημοσύνη τους. Το βράδυ της εκλογής του κατηγόρησε τους γιατρούς και τους δικηγόρους ότι κυβέρνησαν και εξαθλίωσαν την Ελλάδα. Μετά κατηγόρησε τους αντιπάλους του για μπούλινγκ, τραμπουκισμό, τοξικό λόγο, «δήθεν ελίτ», αλλά τους ζήτησε να συνεργαστούν, διαφορετικά στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου «θα έχουμε σύνδεση με το CNN».
Πώς να παλέψουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι το ύφος του; Οι περισσότεροι αποκαμώνονται, ειδικά οι γυναίκες και ειδικότερα οι δημοτικοί σύμβουλοι, που ακούν εξευτελιστικά σχόλια, χωρίς δικαίωμα να απαντήσουν. Ο Μπέος κλείνει τα μικρόφωνα της αντιπολίτευσης, ώστε να ακούγεται μόνο εκείνος να φωνάζει «μαλάκα», «χοντρή», «νούμερα», «γελοίοι». Το YouTube είναι γεμάτο με τα κατορθώματά του και με επαινετικά σχόλια οπαδών του από όλη την Ελλάδα και δικά του τρολ. Σε ένα βίντεο ο Νίκος Χαρδαλιάς συνοδευόμενος από τη Ζέττα Μακρή μπαίνουν καθυστερημένοι στο γραφείο του Μπέου, ο οποίος καταχερίζει τον «ράμπο» υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας τότε που ψελλίζει απολογητικά «οι πυροσβέστες…». Το σόου κρύβει την έλλειψη ουσιαστικού έργου, όπως τώρα που αντί να καθαρίσει τις κοίτες, οι συμβεβλημένοι με τον δήμο κακοπληρωμένοι εργολάβοι μεταφέρουν στη μια πλευρά τους μπάζα από τους δρόμους.
Αποφεύγουν να ασχοληθούν για να μην μπλέξουν
Μια ναρκισσιστική προσωπικότητα βρήκε μια πόλη σε παρακμή και της επιβλήθηκε. Το «φαινόμενο Μπέος» κατέστρεψε το πολιτικό σύστημα στον Βόλο, αξιόλογοι άνθρωποι αποφεύγουν να ασχοληθούν με τα κοινά για να μην μπλέξουν μαζί του. Η πόλη έχει χωριστεί στα δύο, με τα δύο κομμάτια της να αποστρέφονται το ένα το άλλο. Το δημοτικό συμβούλιο Βόλου, που κάποτε περιλάμβανε τον συνεργάτη του Ελ. Βενιζέλου, Κ. Σπυρίδη, τον Γ. Καρτάλη, τον Μιλτ. Πορφυρογένη, μέλη των σοβαρών επιχειρηματικών οικογενειών, τώρα κυριαρχείται από υποστηρικτές του Μπέου. Από αυτούς δέκα είναι και μέτοχοι στον ΝΠΣ, όπως και προμηθευτές και μισθωτές του δήμου, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση.
Η Αστυνομία κάνει τα στραβά μάτια, η Δικαιοσύνη διαχρονικά αποδείχθηκε ακόμα πιο τυφλή. Μια ολόκληρη γενιά παιδιών μεγάλωσε με τον Μπέο δήμαρχο και κυρίαρχο. Και το «φαινόμενο» βρίσκει μιμητές, στη Λαμία εξελέγη δήμαρχος ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου, ιδιοκτήτης του ΠΑΣ Λαμία 1964, εργολάβος που δραστηριοποιείται και στον Βόλο, φίλος του δημάρχου και κατά πολλούς ένας εκκολαπτόμενος Μπέος.
Από το ποδόσφαιρο στην πολιτική
Η πόλη έμαθε την ύπαρξη του Αχιλλέα, ο οποίος κατάγεται από εκεί, το 2008, όταν ασχολήθηκε με τον Ολυμπιακό Βόλου, που είχε πέσει στην ερασιτεχνική κατηγορία. Δεν αγόρασε, όμως, την ιστορική ομάδα, αλλά την Κασσάνδρα Χαλκιδικής, την οποία μετονόμασε σε ΑΣ Κασσάνδρα – Ολυμπιακός ΠΑΕ. Σύντομα την ανέβασε στην επαγγελματική κατηγορία και έγινε «ο σωτήρας» για τους ποδοσφαιρόφιλους της πόλης. Επειτα, αγόρασε την ερασιτεχνική ομάδα Πίνδα Κίτρους Πιερίας και τη μετονόμασε σε Νέο Ποδοσφαιρικό Σύλλογο Βόλου (ΝΠΣ)
Το 2014 εξελέγη για πρώτη φορά δήμαρχος, με 53,13%, εγκαταλείποντας τους δεσμούς του με το ΠαΣοΚ, «καβαλώντας» το αντισυστημικό κύμα με μπέικη φρασεολογία («γ…ώ το παλιό πολιτικό σύστημα» κ.λπ.). Ο ΣΥΡΙΖΑ τότε τον χάιδευε, παρότι ο δικός του υποψήφιος Μαργαρίτης Πατσιαντάς συγκέντρωσε ποσοστό 46,87%. Ο Μπέος αναγνώριζε ως πολιτικό του αντίπαλο τον Πάνο Σκοτινιώτη, πρώην βουλευτή του Συνασπισμού, νομάρχη και πρώτο δήμαρχο του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου, ο οποίος βρέθηκε τότε απέναντι στο διπλό μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ – Μπέου, με το ΚΚΕ να απέχει.
Το 2015 κρίθηκε ένοχος για το σκάνδαλο των στημένων παιχνιδιών, προφυλακίστηκε για ένα έτος και τέθηκε σε αργία. Στο πόδι του ανέλαβε το δεξί του χέρι, αλλά όλος ο Βόλος έβλεπε κάθε μέρα τον Μπέο στο δημαρχείο να λύνει και να δένει. Οταν το 2018 απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες, επανήλθε στο αξίωμά του. Το 2019, η ΝΔ κατέβασε υποψήφια τη Νάνσυ Καπούλα, στέλεχός της και πρόεδρο του ΤΕΕ. Στην ανακοίνωση του ψηφοδελτίου της, παρουσία του τότε γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη, παρευρέθηκε όλη η τοπική ΝΔ. Υστερα από λίγες ημέρες επιφανή μέλη της ανακοινώθηκαν στο ψηφοδέλτιο Μπέου, ο οποίος πρόλαβε και άλλαξε στρατόπεδο. Η Καπούλα καταποντίστηκε.
Σε αυτές τις εκλογές η ΝΔ δεν είχε υποψήφιο και παρότι δεν έδωσε χρίσμα, όλος ο μηχανισμός της δούλεψε για εκείνον.
Λέγεται ότι στην καλή κοινωνία της πόλης τον έβαλε η Ζέττα Μακρή. Στις εκλογές του Ιουνίου, όμως, ο Μπέος στήριξε τον Χρήστο Τριαντόπουλο, ο οποίος σάρωσε αφήνοντας πίσω του τη Μακρή. Στις πλημμύρες ο Τριαντόπουλος συνόδευσε τον δήμαρχο που υποσχόταν γρήγορες αποζημιώσεις και έπειτα φωτογραφήθηκε στο εκλογικό του κέντρο.
Οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης
Γύρω από τον Μπέο έχει δημιουργηθεί μια ομάδα συμφερόντων, πολιτικών, οικονομικών και αθλητικών. Στον Βόλο κυκλοφορεί ως ανέκδοτο ότι υποδείχθηκε σε κάποιους εύπορους να αγοράσουν εισιτήρια διαρκείας του ΝΠΣ με τσουχτερό αντίτιμο και βρέθηκαν να κάθονται στις ίδιες θέσεις. Η αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι διοικεί με όρους μαφίας και έχει καταθέσει μηνύσεις εναντίον του. Η μια αφορά το υπέρογκο χρέος της ΔΕΥΑΜΒ (ύδρευση, άρδευση, αποχέτευση), ύψους 20 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ. Επίσης, τον κατηγορούν ότι διαχειρίζεται το Πανθεσσαλικό Στάδιο σαν τσιφλίκι του. Σε άλλη μήνυση, η οποία εστάλη και στον Αρειο Πάγο, αναφέρεται ότι το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε χωρίς διαγωνισμό τη μίσθωση του σταδίου στον ΝΠΣ για ένα έτος αντί 1.500 ευρώ. Ο ΝΠΣ στη συνέχεια το υπεκμίσθωσε στο νεότερο «αδελφάκι» του, την ομάδα Βόλος Νέος Ποδοσφαιρικός Σύλλογος ΠΑΕ, με πρόεδρο τον Μπέο, αντί του ίδιου ευτελούς τιμήματος, ζημιώνοντας τον δήμο κατά 250.000 ευρώ τουλάχιστον. Το συμφωνητικό υπογράφει ο Μπέος και ο πατέρας ενός δημοτικού συμβούλου του. Το θέμα δεν συζητείται στον Βόλο όσο η υπόθεση Κασσελάκη, αλλά ο Μπέος διαβεβαιώνει ότι έχει άκρες και θα «καθαρίσει». Και οι πολίτες με τον μιθριδατισμό που έχουν υποστεί τον ακούν.