Τη γραμμή του Κέντρου για μία Ευρωπαϊκή Ενωση με ασφάλεια, ευημερία και κοινωνική συνοχή προπαγανδίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ στην προεκλογική εκστρατεία των ευρωεκλογών, για τις ανάγκες της οποίας βρέθηκε στην Αθήνα για το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα υπερασπίζεται τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και χαρακτηρίζει «αθλιότητα» τη μικροκομματική εργαλειοποίηση του κράτους δικαίου κατά της Ελλάδας.
Κύριε Βέμπερ, οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Ευρωκοινοβουλίου θα γίνουν σε δύο περίπου μήνες. Ποια σημασία αποδίδετε σε αυτές τις ευρωεκλογές για το μέλλον της ΕΕ;
«Οι ευρωεκλογές αυτές χαράσσουν την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κόσμος έγινε σκληρότερος, υπάρχει πόλεμος στη γειτονιά μας, αλλάζουν οι παγκόσμιοι συσχετισμοί. Η Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη. Θα κριθεί, εάν η ΕΕ θα διατηρήσει σταθερή πορεία στο πολιτικό κέντρο ή αν ριζοσπαστικές δυνάμεις από αριστερά και δεξιά θα μπλοκάρουν τις απαραίτητες και σημαντικές αποφάσεις. Η ΝΔ και το ΕΛΚ αγωνίζονται για μια Ευρώπη με ασφάλεια, ευημερία και συνοχή. Ακολουθούμε σύγχρονη πολιτική προερχόμενη από το κέντρο της κοινωνίας».
Τα τελευταία πέντε χρόνια η ΕΕ αντιμετώπισε μεγάλες προκλήσεις, πανδημία, πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, αλλά με τη Γερμανία και τη Γαλλία να μη βρίσκουν εύκολα κοινό παρονομαστή. Πόσο ικανοποιημένος είστε με τη σημερινή εικόνα της;
«Η ΕΕ είχε δύσκολα χρόνια και μεγάλες προκλήσεις πίσω της. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και οι αρχηγοί κυβερνήσεων του ΕΛΚ, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οδήγησαν συνετά την Ευρώπη παρά τις τεράστιες κρίσεις, όπως η πανδημία, οι μεταναστευτικές ροές ή ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Γι’ αυτό η Ελλάδα, για παράδειγμα, βιώνει οικονομική άνθηση.
Η Γαλλία και η Γερμανία πρέπει να επιδείξουν σήμερα θάρρος, φιλοδοξία και ηγετική ικανότητα. Δυστυχώς, ο φιλελεύθερος πρόεδρος Μακρόν και ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Σολτς δεν μπορούν να το πράξουν, διότι έχουν χάσει και οι δύο την εμπιστοσύνη των πολιτών τους. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό η ΝΔ και το ΕΛΚ να ακολουθούν αξιόπιστη και αποτελεσματική πολιτική».
Ωστόσο, η βασική τάση πριν τις ευρωεκλογές είναι η ενίσχυση των αντιπάλων της ΕΕ, των πολιτικών δυνάμεων που προπαγανδίζουν τη διάλυσή της. Πόσο μεγάλο βλέπετε τον κίνδυνο μία ενισχυμένη Ακροδεξιά να μπλοκάρει θεσμικά όργανα της ΕΕ όπως το Ευρωκοινοβούλιο;
«Τα αριστερά κόμματα θέλουν μια Ευρώπη κανονισμών και απαγορεύσεων, π.χ. στην προστασία του κλίματος. Τα ακροδεξιά κόμματα θέλουν να καταστρέψουν την Ευρώπη, έχουν φιλική στάση απέναντι στον Πούτιν και σε άλλους εχθρούς της δημοκρατίας. Εμείς ως ΝΔ και ΕΛΚ θέλουμε να κρατήσουμε την Ευρώπη σε σταθερή πορεία.
Μόνο από κοινού η Ευρώπη μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του σημερινού και αυριανού κόσμου, να εγγυηθεί την ελευθερία, το κράτος δικαίου και την αλληλεγγύη. Εάν γίνουμε και πάλι η ισχυρότερη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο και ορίσουμε πρόεδρο της Επιτροπής, θα διασφαλίσουμε τη λειτουργικότητα της ΕΕ. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος μπλοκαρίσματος, χάους και υποχώρησης της ΕΕ».
Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι σας επικρίνουν ότι το ΕΛΚ έχει μετατοπιστεί επίσης προς τα δεξιά εξαιτίας της πίεσης από την Ακροδεξιά.
«Αυτό είναι λάθος. Το ΕΛΚ είναι και παραμένει η μεγάλη πολιτική δύναμη του Κέντρου και της δημοκρατικής Δεξιάς. Είμαστε ένα συντηρητικό, φιλελεύθερο, με κοινωνικό πρόσημο κόμμα. Αυτό δεν έχει αλλάξει. Γεγονός είναι ότι Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι κάνουν όλο και συχνότερα επιλογές εις βάρος των πολιτών, καθιστώντας εφικτή την ενίσχυση της Ακροδεξιάς. Σε περιόδους κρίσης, παραμένουμε σταθερά το αξιόπιστο Κέντρο και θα κρατήσουμε την Ευρώπη στη σωστή πορεία. Αυτή είναι η προεκλογική μας εκστρατεία σε αυτές τις ευρωεκλογές».
Είστε επικεφαλής της λίστας της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU). Πριν από πέντε χρόνια ήσασταν επικεφαλής του ΕΛΚ, αλλά Μακρόν και Σάντσεθ δεν επέτρεψαν τότε να εκλεγείτε και πρόεδρος της Κομισιόν. Πόσο βαθιά είναι η απογοήτευσή σας;
«Η ευρωπαϊκή δημοκρατία υπέστη μεγάλη ζημία, επειδή, για παράδειγμα, ο πρόεδρος Μακρόν ή ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Ορμπαν δεν αποδέχθηκαν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Αλλά αυτό το θέμα έχει κλείσει για μένα. Εχω μία αποστολή ως πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος και Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην Ευρώπη, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Υποστηρίζω την επανεκλογή της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τη ΝΔ στην Ελλάδα για ένα πολύ καλό εκλογικό αποτέλεσμα. Θα υλοποιήσουμε τις υποσχέσεις και το πρόγραμμά μας».
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόσφατα επέκρινε σκληρά την Ελλάδα για το κράτος δικαίου και απείλησε να περικόψει τα κονδύλια της ΕΕ. Τι συμβουλή δίνετε στον φίλο σας, πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη;
«Κατ’ αρχάς: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει εξαιρετική δουλειά ως πρωθυπουργός μαζί με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η Ελλάδα σήμερα είναι μια σύγχρονη, φιλόδοξη και οικονομικά επιτυχημένη χώρα – αυτό είναι επίτευγμά του. Είμαστε το κόμμα του κράτους δικαίου, ο Ντόναλντ Τουσκ το απέδειξε αυτό στην Πολωνία. Δεν επιτρέπεται η κατάχρηση του κράτους δικαίου για μικροκομματικούς λόγους. Δυστυχώς, η Αριστερά το εργαλειοποιεί. Αυτό είναι αθλιότητα. Τα συγκεκριμένα θέματα που είναι στο τραπέζι είναι υποθέσεις για δικαστήρια, όχι για το Ευρωκοινοβούλιο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, κατέστησε σαφές στην τελευταία έκθεσή της ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Η ελληνική κυβέρνηση υλοποίησε μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσει το κράτος δικαίου και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουν να αποσπάσουν την προσοχή από δικά τους προβλήματα με το κράτος δικαίου, για παράδειγμα στην Ισπανία με τις αμνηστίες αυτονομιστών και στη Μάλτα με τη δολοφονία μιας δημοσιογράφου».
Ποιο θα είναι το κεντρικό στοίχημα για την ΕΕ τα επόμενα πέντε χρόνια;
«Η ΕΕ δικαίως έδωσε μεγάλη προσοχή στο κλίμα και στην προστασία του περιβάλλοντος τα τελευταία χρόνια. Αυτό ήταν και είναι σημαντικό για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, της εξαφάνισης των ειδών και της καταστροφής του περιβάλλοντος. Ωστόσο, είναι προφανές ότι η Ευρώπη πρέπει να καλύψει οικονομικά τη διαφορά με άλλα μεγάλα οικονομικά μπλοκ, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Νοτιοανατολική Ασία. Γι’ αυτό εστιάζουμε σε περισσότερη καινοτομία, ανταγωνιστικότητα και θέσεις εργασίας.
Θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στην Ευρώπη και για την Ευρώπη. Η Ευρώπη πρέπει να ασχοληθεί περισσότερο με την άμυνά της, κάτι που έκανε πάντα η Ελλάδα. Αυτές είναι οι βασικές μας προτεραιότητες».