Σε πλήρη κινητικότητα βρίσκονται στα κόμματα καθώς, ανεξάρτητα από την απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την Κυριακή που θα γίνουν οι εκλογές, ήδη προχωρούν στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, ενώ πληθαίνουν και οι περιοδείες των πολιτικών αρχηγών και των στελεχών των κομμάτων.
Πέρα από την ονοματολογία των υποψηφίων στους νομούς, πάντα ιδιαίτερο χρώμα στις εκλογικές αναμετρήσεις δίνουν τα ψηφοδέλτια Επικρατείας που έχουν ξεχωριστή σημασία. Ανέκαθεν τα κόμματα έδιναν βάρος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας που θα παρουσίαζαν, και γι΄ αυτό οι επιλογές ήταν πολύ προσεκτικές τις περισσότερες φορές. Και αυτό διότι στόχος ήταν να μεταδοθεί το μήνυμα της ευρύτερης συστράτευσης και παράλληλα να αναδειχθεί ότι ο χ ή ψ πολιτικός οργανισμός ξεφεύγει από τα στενά κομματικά όρια σε αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις.
Ομως σχεδόν σε όλες τις εκλογές οι πιο στενοί συνεργάτες των αρχηγών εξασφάλιζαν, τουλάχιστον όταν ήταν υποψήφιοι για πρώτη φορά, συμμετοχή σε εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Ηδη, για τις συγκεκριμένες λίστες οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν ξεκινήσει τις επαφές τους με πρόσωπα κύρους ή προσωπικότητες που μπορεί να κινητοποιήσουν ψηφοφόρους, αλλά όπως πάντα τα ψηφοδέλτια Επικρατείας θα ανακοινωθούν τελευταία στιγμή, διότι οι υποψήφιοι δεν τρέχουν για σταυρούς, αλλά μέριμνά τους είναι η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση, καθώς δεν έχουν και περιορισμούς εμφανίσεων στα ΜΜΕ, ώστε να ενισχυθεί το κόμμα με το οποίο συμπορεύνται.
Απλά το ενδιαφέρον είναι ότι με βάση τον νέο νόμο, κάθε κόμμα πρέπει υποχρεωτικά στις τρεις πρώτες θέσεις να έχει έναν Ελληνα που ζει στο εξωτερικό.
ΝΔ: Ποιοι συζητούνται και ποιοι έχουν απορριφθεί
Η έμμεση προαναγγελία των εκλογών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την προηγούμενη εβδομάδα, πυροδοτεί μοιραία και τις συζητήσεις για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ.
Πέραν των όσων θα διεκδικήσουν την εκλογή τους με σταυρό προτίμησης, κομβικής σημασίας στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις θεωρείται ότι θα είναι η σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ.
Κατά τα όσα αναφέρουν υψηλόβαθμες κομματικές πηγές, η κρισιμότητα της αναμέτρησης επιβάλλει επιλογές οι οποίες θα είναι λιγότερο συμβολικές και κατά μείζονα λόγο θα αντικατοπτρίζουν τις πολιτικές επιδιώξεις του Πρωθυπουργού για την επόμενη τετραετία, αλλά και τις ισορροπίες που θα πρέπει να τηρηθούν.
Η «ακτινογραφία» των υποψηφίων
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει καταλήξει σε αποφάσεις για τους υποψηφίους που θα προτείνει. Θεωρείται πάντως πιθανό ότι από τους σημερινούς βουλευτές Επικρατείας, μόνο ο Θεόδωρος Σκυλακάκης θα είναι σε εκλόγιμη θέση, ενώ ο Τάκης Θεοδωρικάκος θα είναι υποψήφιος στον Νότιο Τομέα Αττικής και οι Παναγιώτης Πικραμμένος, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χρήστος Ταραντίλης δεν θα είναι υποψήφιοι. Το όνομα του Κυριάκου Πιερρακάκη είχε επίσης ακουστεί για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ώστε να αναλάβει και τον ρόλο του εκπροσώπου του κόμματος στην προεκλογική περίοδο, ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες συζητείται και πάλι η υποψηφιότητά του στην Α’ Αθήνας. Κομματικές πηγές επιβεβαιώνουν εν όψει της διαδικασίας κατάρτισης των ψηφοδελτίων ότι βάσιμη είναι η συζήτηση για τοποθέτηση σε εκλόγιμη θέση του σημερινού αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση. Κατά την ίδια γραμμή πληροφόρησης, η επιλογή αυτή πιθανώς να συνδυαστεί και με τη μετεκλογική αξιοποίησή του σε θέση υπουργού Επικρατείας στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η φημολογία βάσει της οποίας σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο θα είναι ο σημερινός υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος δεν επιβεβαιώνεται, ενώ ακούγεται και το όνομα του Αλέξη Πατέλη, επικεφαλής σήμερα του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού. Επιθυμία να είναι υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας είχε εκφράσει ο πρώην επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, στον οποίο όμως αντιπροτάθηκε σύμφωνα με πληροφορίες η υποψηφιότητα στην Α’ Αθήνας. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τον πρύτανη του ΑΠΘ Νίκο Παπαϊωάννου, στον οποίο προτάθηκε η υποψηφιότητα στην Α’ Θεσσαλονίκης, ενώ η φημολογία περί υποψηφιότητας της Σοφίας Μπεκατώρου δεν επιβεβαιώνεται, αντιθέτως συγκεντρώνει και πολλές επιφυλάξεις από το στενό κομματικό περιβάλλον.
Η Ομογένεια
Ως προς τον εκπρόσωπο της Ομογένειας, προεξοφλείται ότι θα προέρχεται από την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Η υποψηφιότητα ωστόσο του εκτελεστικού διευθυντή του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας Εντι Ζεμενίδη δεν επιβεβαιώνεται, αν και συζητείται, ενώ έντονα ακούγεται το όνομα του Μιχάλη Μπλέτσα, διευθυντή του Media Lab στο MIT.
ΣΥΡΙΖΑ: Πρωταρχικός στόχος η ανανέωση
«Είναι πολύ νωρίς να συζητήσουμε οτιδήποτε για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, διότι πολλά μπορεί να ανατραπούν» έλεγε στο «Βήμα» προ ημερών στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα. Η απάντηση αυτή δεν αναιρεί την κινητοποίηση που γίνεται από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο οποίος έχει πυκνώσει τις επαφές του, προσπαθώντας να κλειδώσει ο ίδιος υποψηφιότητες για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. «Τίποτα δεν είναι οριστικό. Οι αποφάσεις θα είναι πολύ αργότερα για το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο» σημείωνε άλλος συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού. Προφανώς ονόματα στο τραπέζι υπάρχουν, αλλά όπως είναι αυτονόητο πολλά θα εξαρτηθούν από το εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Δεδομένο είναι ότι ουδείς εκ των νυν βουλευτών Επικρατείας θα είναι εκ νέου στη συγκεκριμένη λίστα και θα αγωνιστούν να εκλεγούν με σταυρό, δηλαδή η Εφη Αχτσιόγλου (Δυτικός Τομέας Β΄ Αθηνών) και Πάνος Σκουρλέτης (Βόρειος Τομέας Β΄ Αθηνών). Επίσης, ο σπουδαίος συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός πιθανότατα δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος, όπως και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, εκτός εάν αλλάξουν τα δεδομένα για τον τελευταίο.
Αντίθετα, στη λίστα και σε εκλόγιμη θέση θα είναι ο εκπρόσωπος Τύπου Νάσος Ηλιόπουλος και εκτός απροόπτου ο Οθων Ηλιόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής και κλινικός ογκολόγος στο Harvard Medical School και στο Massachusetts General Hospital Cancer Center των ΗΠΑ. Για εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας επίσης φέρεται σχεδόν κλεισμένο το όνομα του Γρηγόρη Γεροτζιάφα, αναπληρωτή καθηγητή Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie (Paris VI) στο Παρίσι και υπευθύνου του Τμήματος Θρόμβωσης και Αιμόστασης του Service d’ Hématologie Biologique του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Tenon στο Ανατολικό Παρίσι.
Συζητήσεις, αλλά σε μη εκλόγιμες θέσεις, υπάρχουν για πρόσωπα όπως ο γνωστός προπονητής και παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Χουάν Ραμόν Ρότσα, ο καθηγητής και κοσμήτορας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου Δημήτρης Χριστόπουλος, κ.ά.. Κάποιες πληροφορίες φέρνουν σε εκλόγιμη θέση και τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του κ. Τσίπρα και πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, αν και δεν επιβεβαιώνονται.
Ο κ. Τσίπρας θέλει ένα ψηφοδέλτιο που θα μεταδίδει το μήνυμα και της ανανέωσης και της πολυσυλλεκτικότητας και κυρίως του ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και σε άλλους χώρους του ευρύτερου προοδευτικού μετώπου.
Η αξιωματική αντιπολίτευση που δεν κεφαλαιοποιεί ακόμα τη σημαντική φθορά της κυβέρνησης, γεγονός που προβληματίζει αρκετά στελέχη της που επικαλούνται και μετρήσεις (π.χ. Prorata) δημοσιευμένες σε φιλικά ΜΜΕ, κινείται σε φουλ προεκλογικούς ρυθμούς και αυτό κατέστη σαφές κατά την προ ημερών συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Εκεί αποφασίστηκε το αμέσως επόμενο διάστημα και πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων να εγκριθεί και ο βασικός κορμός των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Σε ρόλο ρυθμιστή το ΠαΣοΚ
Να πετύχει τη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση επιθυμεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, που βλέπει ότι το ΠαΣοΚ, του οποίου ηγείται εδώ και περίπου έναν χρόνο, ανακάμπτει και θα έχει ρόλο ρυθμιστή στις πολιτικές εξελίξεις.
Αυτή την περίοδο το ΠαΣοΚ έχει κυριολεκτικά «αναγεννηθεί» με πλήθος εκδηλώσεων όλων των στελεχών του ανά την επικράτεια με πρωταγωνιστή τον κ. Ανδρουλάκη, ενώ προσπαθεί να κερδίσει και πολιτικούς πόντους με την κατάθεση και προτάσεων όπως έγινε προ ημερών με την εκδήλωση για την ακρίβεια, όπου μίλησε ο πρόεδρος του κόμματος και κεντρικά στελέχη.
Πέρα όμως από το προγραμματικό πεδίο, όπου ήδη υπάρχει υπεροχή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που ακόμα δεν έχει γνωστοποιήσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα, μεγάλη σημασία δίνει ο κ. Ανδρουλάκης στις λίστες του κόμματος, που θα είναι αρκετά ανανεωμένες. Τα ψηφοδέλτια του ΠαΣοΚ στο 80%-90% είναι έτοιμα και αναμένεται να γνωστοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 11 του μηνός.
Ιδιαίτερο βάρος όμως, όπως είναι αυτονόητο, ρίχνει ο κ. Ανδρουλάκης στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν βαριά ονόματα. Ο Γιώργος Καμίνης δεν θα είναι υποψήφιος, αλλά ένας άλλος συνταγματολόγος με ιδιαίτερο πολιτικό βάρος κερδίζει έδαφος στις εισηγήσεις. Η περίπτωση του καθηγητή της Νομικής Αθηνών Νίκου Αλιβιζάτου έχει πολλούς υποστηρικτές και δικαίως, καθώς είναι ένα πρόσωπο με κύρος που σηκώνει και το βάρος της υπεράσπισης του Κράτους Δικαίου, των θεσμών και των συνταγματικών ελευθεριών στη σκιά του σκανδάλου των υποκλοπών, για το οποίο είχε ξεκάθαρη στάση.
Με δεδομένο ότι στη Χαρ. Τρικούπη ελπίζουν και σε δεύτερη έδρα, υπάρχουν στο τραπέζι διάφορα ονόματα που σηματοδοτούν και ανοίγματα και μεταδίδουν μήνυμα ανανέωσης. Μερικά από αυτά είναι του νυν Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠαΣοΚ-Κινήματος Αλλαγής Παναγιώτη Δουδωνή, μια ιδιαίτερα εξαιρετική επιλογή, κατά πολλούς, του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Δημήτρη Μάντζου, του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου Ελένης Χρονοπούλου, του πρώην ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου, του αντιπροέδρου του ΤΕΕ Νίκου Μήλη κ.ά.