Στη «διακεκαυμένη ζώνη» των τοπικών κοινωνιών, όπου η Εκκλησία ασκεί έντονη επιρροή και οι πατροπαράδοτες αρχές και αξίες των «γαλάζιων» ψηφοφόρων και οπαδών υπερτερούν, επέστρεψαν πολλοί βουλευτές της ΝΔ μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Το κλίμα που συνάντησαν δεν εμπνέει αισιοδοξία εν όψει ευρωεκλογών, όπως εκτιμούν κάποιοι, φοβούμενοι διαρροές προς τα δεξιά της ΝΔ.
«Υπάρχει κόσμος που νιώθει προδομένος» λένε χαρακτηριστικά, ενώ σύμφωνα με την εικόνα που μεταφέρουν βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες, φαίνεται ότι η Εκκλησία παίζει ενεργό ρόλο στις αντιδράσεις που υπάρχουν για τη νομοθέτηση της ισότητας στον γάμο και στην τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια. Είναι ενδεικτική η μαρτυρία βουλευτή της περιφέρειας ο οποίος επέλεξε την «αποχή», σύμφωνα με την οποία κάθε Κυριακή οι αρχιερείς μιλάνε στις εκκλησίες για το θέμα, ενώ σε κάποιες περιοχές δεν έλειψαν και προειδοποιήσεις του τύπου «να δούμε με τι μούτρα θα περάσουν ξανά το κατώφλι της εκκλησίας».
Οι αντιδράσεις της Εκκλησίας
Το «ανάθεμα» που επιφύλαξε ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ στους βουλευτές της ΝΔ που ψήφισαν υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου των αντιδράσεων που εκδηλώνονται στο εσωτερικό της Εκκλησίας και της επιρροής που ασκεί στις τοπικές κοινωνίες. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε «να διακοπεί η κοινωνία με τους ψηφίσαντες ενάντια στον θείο νόμο, δηλαδή να τεθούν εκτός Εκκλησίας» και «να μην τους απευθύνεται καμία πρόσκληση για συμμετοχή στις εκδηλώσεις της ενορίας – τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή της έμπρακτης μεταμέλειάς τους, η οποία θα αποδεικνύεται από την ακύρωση του «αίσχιστου νομοθετήματος» στη Βουλή (σ.σ.: οι βουλευτές που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο είναι οι Ν. Βλαχάκος, Γ. Βρεττάκος, Κ. Κατσαφάδος, Μ. Λιβανός, Δ. Μαρκόπουλος, Ι. Τραγάκης και Δόμνα Μιχαηλίδου)».
Δεν είναι όμως μόνο η έμπρακτη αντίδραση της Εκκλησίας, αλλά και η «αγανάκτηση» που, όπως μεταφέρεται, εκδηλώνεται μεταξύ των κομματικών οπαδών. «Υπάρχει κόσμος που νιώθει προδομένος» και ο οποίος, όπως αναφέρουν βουλευτές που έγιναν κοινωνοί αυτών των προβληματισμών, «ακόμα δεν έχει δώσει εξήγηση γιατί η κυβέρνηση επέδειξε τέτοια επιμονή στο θέμα αυτό εν γνώσει της ότι διχάζει τον κόσμο μας». Βουλευτές που καταψήφισαν το νομοσχέδιο έλεγαν σε συνομιλητές τους ότι αρκετοί ήταν εκείνοι που τους πλησίασαν ή τηλεφώνησαν στο πολιτικό τους γραφείο ή έστειλαν e-mail επικροτώντας τη στάση τους. Με την επιστροφή τους πολλοί βουλευτές στις περιφέρειές τους πολιορκήθηκαν από τα τοπικά κανάλια.
«Πράγματι, η Ελλάδα είναι η πρώτη ορθόδοξη χώρα που έχει υπερψηφίσει, που έχει θεσμοθετήσει τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών. Είναι μια εξέλιξη την οποία επέλεξε η πλειοψηφία των βουλευτών με ψήφο κατά συνείδηση, επομένως κάθε βουλευτής ήταν απέναντι στη συνείδησή του, στον αξιακό του κόσμο, στα πιστεύω του, και φαντάζομαι ότι με βάση μόνο αυτά έκανε την επιλογή την ώρα της κάλπης» θα πει ο Μάξιμος Χαρακόπουλος (στη Thessalia TV), ο οποίος ήταν μεταξύ των 21 «όχι». Σε μια εκλογική περιφέρεια όπου η Εκκλησία συνομιλεί με τους βουλευτές και τοποθετήθηκε για το επίμαχο νομοσχέδιο έχοντας οργανώσει «πανστρατιά προσευχής» προκειμένου «να φωτιστούν όσοι νομοθετούν, να αποφασίσουν σωστά».
Ενόχλησε το… γλέντι
Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι, σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες των βουλευτών που δοκίμασαν τη δυσφορία ψηφοφόρων τους για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, πιο έντονη ήταν η ενόχλησή τους για το επινίκιο γλέντι που οργανώθηκε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου σε wine bar. «Ενόχλησαν το γλέντι και οι ζητωκραυγές. Ηταν σαν να χαίρονταν κάποιοι με το ότι ένα μεγάλο κομμάτι της παράταξης βρέθηκε αντιμέτωπο με τις αρχές και τις αξίες της συνείδησής του» σχολιάζει βουλευτής από εκείνους που μετακινήθηκαν τελικά στην αποχή.
Το «μήνυμα» απογοήτευσης στη βάση έχει φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου και στην οδό Πειραιώς. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνέντευξή του (στο Star) δήλωσε ότι «δεν κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν» και ότι σέβεται τη στάση όσων βουλευτών διαφώνησαν («την ακούω και τη λαμβάνω σοβαρά υπ’ όψιν μου» είπε), θυμίζοντας ότι και ο ίδιος έχει διαφοροποιηθεί ως βουλευτής στο παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση, το ερώτημα που υπάρχει είναι αν και κατά πόσο η απογοήτευση σε μέρος της κομματικής βάσης θα εμπεδωθεί αποκτώντας χαρακτηριστικά αποδοκιμασίας στις ευρωεκλογές.