Καθώς περιοδεύω καθημερινά στις γειτονιές της Αθήνας, ανακαλύπτω μια διαφορετική πόλη. Πέρα από την εικόνα μιας Αθήνας καρτ-ποστάλ που σκόπιμα καλλιεργείται, ζει μια άλλη Αθήνα. Των πιεστικών προβλημάτων που αφορούν στην ασφάλεια, τα υποβαθμισμένα σχολεία, τις δύσκολες καθημερινές μετακινήσεις, την ηχορύπανση, τις ανεπαρκείς κοινωνικές δομές και τους ελλιπείς θεσμούς κοινωνικής υποστήριξης.
Και όσο κι αν η ρουτίνα της καθημερινότητας επισκιάζει την αντίδραση των κατοίκων, αν παρατηρήσει κανείς καλύτερα βρίσκει μια σιωπηλή, πλειοψηφική δυσαρέσκεια και μια πληγωμένη αξιοπρέπεια των ανθρώπων της πόλης, που προσδοκά να έρθει στην επιφάνεια. Κάνουν λάθος όσοι τόσα χρόνια έχουν υποτιμήσει τις γειτονιές και αποβλέπουν σε δήθεν μεγαλεπήβολα έργα και κεντρικές πολιτικές διευθετήσεις. Κάθε γειτονιά έχει τα δικά της προβλήματα, που τα συνενώνει μια κοινή γραμμή θέλησης και ελπίδας για μια πιο ανθρώπινη πόλη.
Αν πρέπει από το αναλυτικό μας πρόγραμμα να ξεχωρίσω τις παρεμβάσεις, που θα άλλαζαν καταλυτικά την καθημερινότητα των αθηναίων πολιτών, θα επέλεγα τις ακόλουθες.
Κάνουμε πράξη τo όραμά μας για μια πόλη πράσινη και βιώσιμη. Εφαρμόζουμε άμεσο πρόγραμμα φύτευσης 25.000 δέντρων σε βάθος πενταετίας και δημιουργούμε συμπαγείς χώρους πρασίνου. Χρησιμοποιούμε ψυχρά υλικά σε οδοστρώσεις για μείωση της αισθητής θερμοκρασίας τις μέρες καύσωνα κατά 3-5 βαθμούς Κελσίου.
Η ασφάλεια είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα: Εκτός από τη βελτίωση της αστυνόμευσης, την εφαρμογή του μνημονίου συνεργασίας Δημοτικής Αστυνομίας – ΕΛ.ΑΣ. και την ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας με προσλήψεις, ασφάλεια στην πόλη είναι και ο επαρκής φωτισμός, η απελευθέρωση του δημόσιου χώρου, οι μεικτές χρήσεις, η κοινωνική πρόνοια και η μείωση των ανισοτήτων.
Αντιμετωπίζουμε την ενεργειακή φτώχεια και την κλιματική κρίση με εμπεριστατωμένη προσέγγιση: Θωρακίζουμε την Αθήνα απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες. Καθαρίζουμε όλα τα φρεάτια ομβρίων υδάτων και καταγράφουμε για πρώτη φορά την επάρκεια των υφιστάμενων δικτύων ομβρίων υδάτων. Κατασκευάζουμε νέα τεχνικά έργα ανάσχεσης των έντονων πλημμυρικών φαινομένων και έργα ορεινής υδρονομίας στα βουνά και τους λόφους της Αττικής. Ιδρύουμε ενεργειακές κοινότητες, με σκοπό να δώσουμε φθηνή ηλεκτρική ενέργεια σε 50.000 ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς και σε επιχειρήσεις και υπηρεσίες του δήμου.
Πριν λίγες ημέρες, έθεσα, επίσης, το ζήτημα της αναγκαίας θεσμικής παρέμβασης, προς τους επικεφαλής κοινοβουλευτικών κομμάτων, με στόχο την ενίσχυση της αυτονομίας και των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, με ιδιαίτερη αναφορά στον δήμο της Αθήνας. Η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων είναι απαραίτητη, ώστε ο δήμος να μπορεί να παρεμβαίνει άμεσα και αποτελεσματικά, χωρίς τα εμπόδια αλληλοσυγκρουόμενων, γραφειοκρατικών διαμεσολαβήσεων στους τομείς σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων, με επίκεντρο τα έργα θωράκισης της πόλης απέναντι σε φυσικές καταστροφές.
Εχοντας όλα αυτά στο μυαλό μου, για μένα το δίλημμα των δημοτικών εκλογών στην Αθήνα είναι ξεκάθαρο και σαφές: Ή θα αφεθούμε στη φορά των πραγμάτων με τη διόγκωση των προβλημάτων και την ανεπάρκεια λύσεων ή με την ψήφο μας θα αλλάξουμε την Αθήνα, βελτιώνοντας τη ζωή μας.
Ο κ. Χάρης Δούκας είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων.