Οταν ο Στέφανος Κασσελάκης ανέβηκε σε κάποιο από τα τρακτέρ των αγροτών, θύμισε σε πολλούς τον Αλέξη Τσίπρα και τον τρόπο που είχε εκφράσει ο προκάτοχός του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τη συμπαράστασή του στους διαμαρτυρομένους. Κάποιους, σαφώς λιγότερους, αιφνιδίασε. Κι αυτοί, κάπως παραδόξως, ήταν οι πιο στενοί του συνεργάτες που εκτός από τον παραλληλισμό είδαν και έναν αυτοσχεδιασμό: το «θέμα» είχε συζητηθεί και η απόφαση ήταν να μη συνδεθεί η νέα ηγεσία με μια τέτοια ανάμνηση και ένα τέτοιο ενσταντανέ.
Διφορούμενη στρατηγική
Ο αγροτικός αυτοσχεδιασμός δεν είναι ο μοναδικός στο αυτοσχεδιαστικό ρεπερτόριο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εσωκομματικοί επικριτές του παρατηρούν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης αλλάζει συχνά τις ομιλίες του και τροποποιεί επί… σκηνής τις παρεμβάσεις του, ακυρώνοντας με αυτόν τον τρόπο, όπως λένε, τη στρατηγική που έχει διαμορφωθεί. Η σκηνή στην έκθεση της Agrotica είναι από αυτή την άποψη ενδεικτική μιας διφορούμενης στρατηγικής.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να ανεβεί στο τρακτέρ και να ρίξει από εκεί τα βέλη του κατά της κυβερνητικής πολιτικής σε μια προσπάθεια να αυξήσει την ισχνή επιρροή του κόμματός του στον αγροτικό κόσμο – ισχνή επιρροή που αναγνώρισε και η Θεοδώρα Τζάκρη προ ημερών με μια φράση που τουλάχιστον ως προς το ύφος σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως τόσο εντός των κομματικών τειχών όσο και στην επικράτεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης: «Στους αγρότες», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «τον ήπιαμε».
Εσωκομματική εσωστρέφεια
Οι προεδρικοί αυτοσχεδιασμοί που, όπως φαίνεται έως τώρα, καθόλου δεν συμβάλλουν στη δημοσκοπική ανάταση του κόμματος, εντείνουν το κλίμα της εσωκομματικής εσωστρέφειας αλλά και την αίσθηση πως η Κουμουνδούρου δεν έχει καταφέρει να ανασυνταχθεί και να εμφανίσει μια συντεταγμένη ομάδα. «Τα βιλαέτια παραμένουν ακόμη πολλά παρά τη διάσπαση και την αποχώρηση των στελεχών και των βουλευτών που σχημάτισαν την ΚΟ της Νέας Αριστεράς» παρατηρούσε γνώστης της εσωκομματικής γεωγραφίας.
Η κριτική εστιάζεται στη «μεγάλη αδυναμία» που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ να συστηθεί ως ένας πολιτικός φορέας με συνοχή που καταθέτει προτάσεις προς συζήτηση στον δημόσιο διάλογο. Η προβληματική εικόνα που εμφανίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εξακολουθεί πεισματικά να καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις μεταφράζεται σε γκρίνια στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με τα πυρά, αν και υπογείως προς το παρόν, να στρέφονται προς τον πρόεδρο και το επιτελείο του.
«Η ανησυχία είναι εμφανής σε όλη την ηγετική ομάδα», σύμφωνα με τις πληροφορίες που δίνουν στελέχη και βουλευτές που έχουν πλήρη εικόνα των όσων συμβαίνουν στα ενδότερα της Κουμουνδούρου. Ανησυχία η οποία εντείνεται από τα μηνύματα που έρχονται από τη βάση εν όψει των ευρωεκλογών, ενώ συγχρόνως μειώνονται οι ελπίδες ότι ο σταθμός του συνεδρίου στα τέλη του Φεβρουαρίου θα μπορέσει να σηματοδοτήσει μια γενικότερη ανάκαμψη του κόμματος.
Κλείνει τα αφτιά στους επικριτές
Στο μεταξύ, οι προεδρικοί αυτοσχεδιασμοί επιτείνουν τη σύγχυση. Αφού ο Στέφανος Κασσελάκης ανέβηκε στο τρακτέρ, επιτέθηκε στην κυβέρνηση σε δεύτερο χρόνο για την ίδρυση των μη κρατικών ΑΕΙ, ενώ έδωσε εντολή να συμμετάσχει στην πορεία σύσσωμη η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια άσκηση κομματικής πειθαρχίας την οποία οι παρατηρητές βλέπουν και κάτω από το πρίσμα των διεργασιών που θα δρομολογηθούν στην περίπτωση ενός αρνητικού αποτελέσματος στις κάλπες του Ιουνίου. Προς το παρόν, πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κλείνει τα αφτιά στους επικριτές του και να ποντάρει σε ένα ποσοστό που δεν θα τον κλονίσει από την ηγεσία.
«Ενα 17% στις κάλπες είναι η δική του Ιθάκη» παρατηρούσε πηγή που γνωρίζει τα εσωκομματικά τεκταινόμενα. Η ίδια πηγή σημειώνει πως ο Στέφανος Κασσελάκης προτιμά να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο παρά το γεγονός πως το συνέδριο του κόμματος που ξεκινάει σε 13 μέρες είναι ένας κομβικός σταθμός που δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε μια σκληρή δοκιμασία στο πεδίο κυρίως της εκλογής της νέας Κεντρικής Επιτροπής και προηγουμένως των νέων νομαρχιακών επιτροπών.
«Ολοι ακονίζουν τα μαχαίρια τους και είναι πολλοί που δεν ήθελαν να προκαλέσουν, μιλώντας στα ΜΜΕ. Είναι στο συνέδριο όμως που νομιμοποιούνται να τοποθετηθούν κι εκεί αναμένεται να είναι σκληροί στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και στον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη» λέει η ίδια πηγή.
Ολα τα θέματα στο τραπέζι του συνεδρίου
Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μπουν πολλά στο τραπέζι, όπως η πορεία του κόμματος, η στρατηγική, οι συμμαχίες, οι κινήσεις του ίδιου του προέδρου, η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να εκμεταλλευτεί τη φθορά της ΝΔ. Εκεί θα ανοίξουν όλοι τα χαρτιά τους, ακόμα και για το θέμα των πολιτικών συμμαχιών. Μια πρόγευση δόθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν οι σκληροί προεδρικοί, εκεί που άλλοτε εξυμνούσαν τον Διονύση Τεμπονέρα, εμφανίστηκαν – προφανώς υιοθετώντας κεντρική γραμμή – λάβροι εναντίον του με πολύ επιθετικούς χαρακτηρισμούς, που όπως είπε ένα έμπειρο στέλεχος, «ούτε ο Βορίδης ή ο Γεωργιάδης δεν θα άκουγε».
Σε αυτό το κλίμα, και με τον Αλέξη Τσίπρα (συναντήθηκε προ ημερών με τον Διονύση Τεμπονέρα) να παρακολουθεί προβληματισμένος από απόσταση τα όσα γίνονται και να ετοιμάζει, όπως λένε οι γνωρίζοντες, την ομιλία του στο συνέδριο, ο Στ. Κασσελάκης επιχειρεί ανασύνταξη δυνάμεων και κυρίως να βγει από τη «μαύρη τρύπα» που κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τα think tanks και το χαρτί της βάσης
Ανακοινώνει σταδιακά τα νέα think tanks, συνολικά 29, θέλοντας να δείξει πως υπάρχει στελεχιακό δυναμικό έτοιμο για δράση ώστε να αλλάξει και τη βιτρίνα του κόμματος και την ίδια στιγμή να στείλει μήνυμα προς τη βάση ότι τους θέλει δίπλα του. Πώς; Με την ενεργή ανάμειξή τους ακόμα και στην κατάρτιση της ευρωλίστας του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι αιφνιδίασε πολλούς την περασμένη Πέμπτη όταν, και πάλι αυτοσχεδιάζοντας, ανακοίνωσε προκριματικές εκλογές για τη διαμόρφωση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ. Και εδώ αιφνιδίασε τους πάντες και κυρίως όσους δεν ήθελαν μια τέτοια διαδικασία, καθώς θεωρούσαν πως θα ενισχυθεί η εσωστρέφεια με τον εσωκομματικό διαγκωνισμό.
Ομως για τον Στ. Κασσελάκη ήταν οξυγόνο, καθώς παίζει το χαρτί της κοινωνικής βάσης στη λογική πως «δεν θα αποφασίζουν τα κομματικά γραφεία». Και εδώ επενδύει, αυτοσχεδιάζοντας, στα μέλη του κόμματος που καλεί να βγουν δυναμικά και σε κινητοποιήσεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής και των οποίων ελπίζει να έχει τη στήριξη μετά από ένα αρνητικό αποτέλεσμα τη βραδιά των ευρωεκλογών.