«Το αίτημα για τα Γλυπτά δεν είναι φωτοβολίδα»

Στον απόηχο της πρόσφατης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνεργάτες και συνομιλητές του δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις συναντήσεις και στις συζητήσεις με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, επενδυτικούς κύκλους και εκπροσώπους ΜΜΕ.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, συνομιλητές του αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός υπογραμμίζει: «Το αίτημά μας δεν είναι φωτοβολίδα. Θα επιμείνουμε με μεθοδικότητα για να χτίσουμε τα απαραίτητα ερείσματα και στη βρετανική κοινή γνώμη για την ανάγκη επανένωσης με τα Γλυπτά του Μουσείου Ακροπόλεως. Είναι σημαντικό ζήτημα που αφορά τις διμερείς μας σχέσεις. Δεν είναι κατά βάση ζήτημα μόνο νομικό, είναι πρωτίστως ζήτημα αξιακό και πολιτικό, και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να πετύχουμε τον σκοπό μας».

Με βάση αυτά, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το αίτημα προς τον βρετανό πρωθυπουργό ήταν το πρώτο βήμα σε μια υπόθεση που μόλις αρχίζει και αναμένεται να έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

«Αγγελιοφόρος» της Ευρώπης

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν επίσης ότι η συνάντηση Μητσοτάκη – Τζόνσον έγινε σε μια κρίσιμη συγκυρία για τις σχέσεις ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου. Η κρισιμότητα έγκειται στη συζήτηση για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες απορρέουν από τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ. Με βάση την ίδια γραμμή πληροφόρησης, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής του Πρωτοκόλλου και εξεύρεσης συναινετικής λύσης ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Βρυξέλλες, με την επισήμανση ότι η ευρωπαϊκή γραμμή στο θέμα είναι ενιαία.Κατά τις ίδιες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν σε συντονισμό και επικοινωνία με την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Μιχόλ Μάρτιν και μετέφερε στον Μπόρις Τζόνσον το μήνυμα των Βρυξελλών, ότι η μη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου θα έχει συνέπειες στις ευρωβρετανικές σχέσεις.

Επιπλέον, κατά τα όσα σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδίωξε κατά την παραμονή του στο Λονδίνο και τις συναντήσεις με οικονομικούς παράγοντες και επενδυτές να αναδείξει το διεθνές προφίλ της Ελλάδας και την «ήπια ισχύ» μιας σύγχρονης, σταθερής και αξιόπιστης ευρωπαϊκής χώρας, η οποία έχει να προσφέρει πολλά, πέρα από το τουριστικό της προϊόν. Ο Πρωθυπουργός και ο οικονομικός του σύμβουλος Αλέξης Πατέλης είχαν συναντήσεις μεταξύ άλλων με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Βρετανών Βιομηχάνων λόρδο Κάραν Μπιλιμόρια, με επικεφαλής χρηματοπιστωτικών οργανισμών, εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων και επιχειρήσεων, οι οποίες ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα και δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, το real estate, οι οπτικές ίνες, η υγεία, η γεωργία, η βιομηχανία, τα θαλάσσια αιολικά πάρκα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.