Οταν μπήκε η Ανγκελα Μέρκελ στην κατοικία του γερμανού πρεσβευτή για τη συνάντησή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εξεπλάγη από το πλήθος των προσώπων που τον συνόδευαν. «Ολο το κόμμα ήρθε εδώ!» αστειεύτηκε. Αλλά και η ίδια δεν είχε μικρότερη συνοδεία. Μέρκελ και Μητσοτάκης, συνοδευόμενοι από τρεις συνεργάτες τους, οδηγήθηκαν σε μια αίθουσα με αναπαυτικούς καναπέδες και πολυθρόνες, κάτι που ευνόησε την ανάπτυξη μιας φιλικής συζήτησης. «Δεν τον «μάλωσε» για το Σκοπιανό, όπως περίμενε το Μέγαρο Μαξίμου» έλεγε κατόπιν πρόσωπο που παρίστατο.
Η γερμανίδα καγκελάριος είχε μόλις ολοκληρώσει το γεύμα της με οικονομικούς παράγοντες, οι οποίοι της επισήμαναν ότι ο χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης και η υπερφορολόγηση δεν ευνοούν τις επενδύσεις. Ισως η οικονομία να υπήρχε από πριν στην ατζέντα της, ενδεχομένως να επηρεάστηκε και από τα παράπονα των επιχειρηματιών, πάντως το κυρίαρχο θέμα στη συζήτησή της με τον κ. Μητσοτάκη ήταν το πρόγραμμα της ΝΔ για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τις τράπεζες. Ζήτησε λεπτομερή ενημέρωση στα συγκεκριμένα ζητήματα και ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχασε την ευκαιρία να της παρουσιάσει αναλυτικά το κυβερνητικό πρόγραμμά του.
Της επισήμανε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, με την υπερφορολόγηση και τα αχρείαστα υπερπλεονάσματα, είναι αδιέξοδη γιατί αποβαίνει σε βάρος της παραγωγικής οικονομίας και της ανάπτυξης. Τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται επειγόντως η Ελλάδα είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης από τους επενδυτές και τις διεθνείς αγορές και η πολιτική σταθερότητα την οποία θα διασφαλίσει η εκλογή μιας νέας ισχυρής κυβέρνησης.
Οικονομία και Μεταναστευτικό
Στη συζήτηση ετέθησαν και η κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, τα σχέδια για την αναδιάρθρωσή του, τι διαχείριση σκοπεύει να κάνει μια μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ στα «κόκκινα» δάνεια και πόσο γρήγορα μπορούν να αποδώσουν οι σχεδιασμοί.
Το μεταναστευτικό πρόβλημα απασχόλησε σημαντικό κομμάτι της συνάντησης. Ειδική αναφορά έγινε στα κονδύλια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα, στην τραγική κατάσταση που επικρατεί στους καταυλισμούς, ειδικά στη Μόρια, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά που τους φιλοξενούν. Η κυρία Μέρκελ ήταν απολύτως ενημερωμένη για τα ζητήματα αυτά και επιπλέον ζήτησε μάλιστα να πληροφορηθεί με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι χρειάζεται άμεση αλλαγή της νομοθεσίας για τη χορήγηση ασύλου και επιτάχυνση του διαχωρισμού των προσφύγων από τους παράτυπους μετανάστες, ώστε οι τελευταίοι να επιστρέφουν άμεσα στην Τουρκία.
Το Σκοπιανό ήταν το αγκάθι στη συνάντηση, αλλά δεν έμεινε εκτός συζήτησης. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει αναπτύξει εκτενώς τα επιχειρήματά του σε διαδοχικές συνεδριάσεις του ΕΛΚ, εξ ου και η καγκελάριος δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι θα τον επηρεάσει και δεν επιχειρήσει να του αλλάξει άποψη. Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων αντιδρά στη συμφωνία και επανέλαβε την πάγια θέση του ότι η ΝΔ δεν προτίθεται να την κυρώσει.
«Οι δυνάμεις που σταθερά τάσσονται υπέρ της Ευρώπης ξέρουν να συζητούν με εντιμότητα τις θέσεις τους και γνωρίζουν πάντα πώς να προχωρούν μπροστά. Μια τέτοια ειλικρινής συνάντηση υπήρξε και σήμερα. Γι’ αυτό και ευχαριστώ την καγκελάριο για την επίσκεψή της και προσβλέπω και στο μέλλον σε μια ουσιαστική συνεργασία μαζί της» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, μην επιχειρώντας να εξωραΐσει το πνεύμα της συζήτησης.
Ουσιαστική συζήτηση
Ηταν η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της ΝΔ και η κυρία Μέρκελ είχαν τόσο μακρά και ουσιαστική συζήτηση, αν και συναντώνται τακτικά στο ΕΛΚ. Η καγκελάριος, μεταδίδουν παριστάμενα στη συνάντηση στελέχη της ΝΔ, συμπεριφερόταν σαν να είχε ενώπιόν της τον νικητή των επόμενων εκλογών και ζητούσε συνεχώς από τους συμβούλους της επεξηγήσεις σε όσα άκουγε. Δεν έγινε γνωστό αν ενδιαφέρθηκε να μάθει τη γνώμη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις πολιτικές εξελίξεις, ωστόσο στη ΝΔ εκτιμούν ότι τα γεγονότα θα επισπευσθούν μετά την ψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης στα Σκόπια και προσαρμόζονται αναλόγως. Κλείνουν τα ψηφοδέλτια με ταχείς ρυθμούς, ο κ. Μητσοτάκης ολοκληρώνει τις επαφές του για το κυβερνητικό σχήμα και το κόμμα ετοιμάζεται για εκλογές. Στις 10 Ιανουαρίου έκλεισαν τρία χρόνια από την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ και το επιτελείο του, εν είδει επετείου, συγκέντρωσε τα δημοσκοπικά στοιχεία που δείχνουν τη βελτίωση των προσωπικών του χαρακτηριστικών (π.χ. στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός το 2016 συγκέντρωνε 27,1% και το 2018 33,2%) αλλά και την αποδοχή των βασικών προτάσεων της ΝΔ σε θέματα όπως η οικονομία, η Υγεία, η Παιδεία, η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, η ασφάλεια κ.ά.