Το 2019 είναι εκλογική χρονιά και η Νέα Δημοκρατία ελπίζει να πραγματοποιηθεί η πολιτική αλλαγή που περιμένει. Να κερδίσει με αυτοδυναμία τις εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ να συρρικνωθεί σε ποσοστό που δεν θα θέτει σε αμφισβήτηση την ομαλότητα εν όψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020. Ετσι όπως διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό είναι δύσκολο να προδικάσει κάποιος αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στον δρόμο για την Ιθάκη ή αν η οδύσσειά του θα ξεκινήσει μετά τις εκλογές. Ο νέος χρόνος μπορεί να προσφέρει υποσχέσεις, κρύβει όμως και τέτοιες προκλήσεις για τη χώρα ώστε καμία νίκη δεν θα είναι απόλυτη κάτω από το βάρος της μεγάλης ευθύνης.

Η οικονομία

Παρότι τα εθνικά θέματα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, και ασφαλώς απασχολούν έντονα την αξιωματική αντιπολίτευση εξαιτίας των εκκρεμοτήτων που δημιουργούν, η οικονομία είναι αυτή που βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του κ. Μητσοτάκη. Οι προβλέψεις για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία, οι προειδοποιήσεις του Μάριο Ντράγκι για επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη και οι ανάγκες για δανεισμό της Ελλάδας, ο οποίος ενδέχεται γίνει δυσκολότερος και ακριβότερος, υπονομεύουν εκ των πραγμάτων την προοπτική της νέας κυβέρνησης. Οι ιδιωτικές επενδύσεις, που αποτελούν τον μοχλό επανεκκίνησης της οικονομίας στο πρόγραμμα της ΝΔ, παραμένουν «παγωμένες» όσο δεν διασφαλίζεται η κυβερνητική σταθερότητα. Η μεγάλη έγνοια του προέδρου της ΝΔ όμως, όπως μεταδίδουν οι συνεργάτες του, είναι οι τράπεζες, η κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού τομέα.

Δεν είναι μόνο τα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου, όπως αυτό της «Handelsblatt», στις 27 Δεκεμβρίου, που προέβλεπε ότι η Ελλάδα απειλείται με νέα κρίση χρέους αν οι τράπεζες δεν καταφέρουν να περιορίσουν τα «κόκκινα» δάνεια και επισήμαινε ότι παρά το μαξιλάρι των 26 δισ. ευρώ, το οποίο αρκεί για τα επόμενα δύο χρόνια, παραμένει αμφίβολο αν η χώρα θα ξαναβγεί στις αγορές με ικανοποιητικούς όρους ή αν θα αναγκαστεί να ζητήσει εκ νέου τη βοήθεια των δανειστών.

Σε αυτά προστίθεται και η ανησυχία από τη χρηματιστηριακή απαξίωση των τραπεζών, η οποία θα κρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από τον ελληνικό τραπεζικό τομέα για όσο διάστημα συντηρείται η πολιτική αβεβαιότητα με τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις του 2019. Μπορεί αυτή η εκκρεμότητα να ωθήσει τον Αλέξη Τσίπρα στην απόφαση να προκηρύξει εκλογές, έχοντας δώσει τις παροχές που υποσχέθηκε και αφού ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, με το επιχείρημα ότι ως υπεύθυνος κυβερνήτης δεν μπορεί να επιτρέψει στην αβεβαιότητα να «σκοτώσει» την οικονομία; Στην Πειραιώς όχι μόνο δεν αποκλείουν το συγκεκριμένο σενάριο αλλά το έχουν εντάξει στον βασικό σχεδιασμό τους.

Η στάση Καμμένου

Η στάση του Πάνου Καμμένου προκαλεί επίσης ερωτήματα και προοιωνίζεται εξελίξεις. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες παρουσιάζουν εικόνα διάλυσης. Οι φήμες επιμένουν ότι ο κ. Καμμένος σκέπτεται, παρά τις αντικρουόμενες δηλώσεις του, να αποχωρήσει από την κυβέρνηση με αφορμή την ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή των Σκοπίων, αλλά το ζήτημα είναι πόσα στελέχη των ΑΝΕΛ θα τον ακολουθήσουν από αυτά που  μετέχουν είτε στην κυβέρνηση είτε στην ελληνική Βουλή. Αντέχει στη δεδομένη συγκυρία μια κυβέρνηση μειοψηφίας ή μια κυβέρνηση με οριακή πλειοψηφία που θα κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι δεν έχει λαϊκή νομιμοποίηση;

Μεγάλο προβληματισμό στους συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ προκαλούν τα τρομοκρατικά χτυπήματα. Από την ανάλυσή τους και τις πληροφορίες που διαθέτουν έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η δράση των ακραίων ομάδων αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα – «το φαινόμενο έχει επωαστεί επαρκώς» λένε – και δεν αποκλείουν «να χυθεί αίμα». Θεωρούν ότι από τον Ρουβίκωνα ως τον Κουφοντίνα και τις μικρές αντιεξουσιαστικές ή τις μεγάλες τρομοκρατικές ομάδες υπάρχει μια νοητή γραμμή που τις συνδέει με την ανοχή που δείχνει η κυβέρνηση στη δράση τους, η οποία δεν αποκλείεται να αυξηθεί ώστε να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογητική βάση για τυχόν χτυπήματα στη θητεία της επόμενης κυβέρνησης. Χωρίς εσωτερική ασφάλεια και κοινωνική ειρήνη, οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική προσπάθεια είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Οταν ο κ. Μητσοτάκης δίνει διαβεβαιώσεις ότι το κόμμα του είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο για εκλογές, δεν είναι σχήμα λόγου, μεταδίδουν από την Πειραιώς. Ο πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει διαμορφώσει το κυβερνητικό του σχήμα και έχει συνομιλήσει με όλα τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα υπουργεία. Θα πρόκειται για ένα μείγμα πολιτικών (και πέραν της ΝΔ) και τεχνοκρατών, με εντονότερη την παρουσία των τεχνοκρατών, όχι όμως σε υπουργικές θέσεις. Οι τεχνοκράτες θα προέρχονται από το εξωτερικό αλλά θα είναι και πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στο εσωτερικό της Ελλάδας, έχουν προσεγγίσει τη ΝΔ και έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη του κ. Μητσοτάκη. Ονόματα δεν προβλέπεται να ανακοινωθούν προτού γίνει γνωστή η ημερομηνία των εκλογών.

Αντάρτικα και τοπικοί εμφύλιοι

Το τοπίο αλλάζει δραματικά στους δήμους. Εκεί, πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης, η ΝΔ απέφυγε να δώσει χρίσματα. Αυτό σε συνδυασμό με την καθιέρωση της απλής αναλογικής φούντωσε τα αντάρτικα και τους τοπικούς εμφυλίους στη γαλάζια παράταξη. Παρά τη φαινομενική ηρεμία της ηγετικής ομάδας, η παρέμβαση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη στο 12ο Συνέδριο της ΝΔ δεν άφησε πολλά περιθώρια παρερμηνειών. Ζήτησε να μη δημιουργηθούν τριβές, γκρίνια και εσωστρέφεια σε τοπικό επίπεδο. «Μην καταγραφεί πλασματική γκρίνια και εσωστρέφεια που πιθανόν να μας δημιουργήσει μείωση αυτοπεποίθησης για τις εθνικές εκλογές, αν γίνουν μετά από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Είναι το πιο σοβαρό ζήτημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Σας καλώ να πάμε συντεταγμένα» τόνισε. Μένει να φανεί αν η έκκλησή του θα πιάσει τόπο. Το προσεχές διάστημα το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη θα εστιάσει στην προσωπική αποδόμηση του κ. Τσίπρα. Δείγμα γραφής αποτέλεσε το τελευταίο ενημερωτικό σημείωμα της Πειραιώς για το 2018 με τίτλο «Ψέματα, μεγάλα ψέματα και Τσίπρας». «Ο άνθρωπος που κέρδισε εκλογές εξαπατώντας με τα πιο χυδαία και αδίστακτα ψέματα τις Ελληνίδες και τους Ελληνες εξακολουθεί να πολιτεύεται με ακριβώς τον ίδιο τρόπο. Καλλιεργεί ένα αφήγημα με ψεύτικα στοιχεία και διαστρεβλώνει ξεδιάντροπα τις θέσεις των αντιπάλων του» αναφέρεται σε αυτό. Ακολουθεί ένας δωδεκάλογος με τα μεγαλύτερα ψέματα που κατά τη ΝΔ είπε ο Πρωθυπουργός εξαπατώντας τον ελληνικό λαό, από την κατάσταση που παρέλαβε από την κυβέρνηση Σαμαρά μέχρι τις υποσχέσεις του για τη ρύθμιση του χρέους και την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. «Ο κ. Τσίπρας κέρδισε με ψέματα και προσπαθεί να κρατηθεί με ψέματα. Μόνο που αυτά προσκρούουν στην πραγματικότητα που έχει ο ίδιος δημιουργήσει. Το μόνο που απομένει είναι η άνεση με την οποία τα εκστομίζει, ως απόδειξη του θράσους και της παντελούς έλλειψης αρχών. Ομως τα ψέματα τελείωσαν. Ο κ. Τσίπρας θα κριθεί με βάση το τι υποσχέθηκε και το τι έκανε. Και η κρίση της Ιστορίας και των πολιτών θα είναι πολύ βαριά για τον ίδιο» επισημαίνει η ΝΔ.