Λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας των κατοίκων αλλά και ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών για την άρση των επικαλύψεων και των συναρμοδιοτήτων – ζήτημα που θα θέσει και στον Πρωθυπουργό – είναι δύο βασικές προτεραιότητες για τον Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος επιστρέφει στην Αυτοδιοίκηση διεκδικώντας σε μια εβδομάδα την Περιφέρεια Αττικής.
Επιστροφή για εσάς σε έναν γνώριμο χώρο, αυτόν της Αυτοδιοίκησης…
«Στις εκλογές της επόμενης Κυριακής ζητώ την εμπιστοσύνη των πολιτών για να διεκδικήσω και να παλέψω για αυτούς. Μαζί να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα όλων, να λύσουμε προβλήματα που διαιωνίζονται και να δημιουργήσουμε περισσότερες ευκαιρίες συλλογικής προόδου και ατομικής προκοπής. Να κάνουμε την Αττική πιο παραγωγική, πιο ασφαλή, πιο πράσινη, πιο κοινωνική.
Η εμπιστοσύνη των πολιτών θα είναι για εμένα μια επιστροφή στο μέλλον με πάθος για δουλειά, με την εμπειρία που απέκτησα ως δήμαρχος Βύρωνα και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, μπολιασμένη με αυτή των πρόσφατων κυβερνητικών μου καθηκόντων, όπου θεωρώ ότι έφερα σε πέρας δύσκολες αποστολές σε δύσκολες καταστάσεις.
Πάντοτε, όμως, κοιτώντας το αύριο που είναι παρόν, έτσι ώστε όλοι μαζί να πάμε την Αττική πιο μπροστά, πιο ψηλά, πιο γρήγορα. Οι καιροί άλλωστε δεν περιμένουν και οι συμπολίτες μας – κουρασμένοι από τις αναλύσεις, τα πυροτεχνήματα και τις μεγάλες κουβέντες – απαιτούν λύσεις. Και, ναι, φιλοδοξώ και αισιοδοξώ για την Αττική».
Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για την Περιφέρεια Αττικής;
«Προτεραιότητα και σταθερή προσήλωσή μου θα είναι οι λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας, οι έμπρακτες απαντήσεις στις ανησυχίες κάθε κατοίκου του Λεκανοπεδίου, οι παρεμβάσεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής σε όλες τις γειτονιές μας. Εκεί θα βρίσκομαι, στο πεδίο, δίπλα στους πολίτες, απέναντι στα προβλήματά τους.
Σχεδιάζουμε πρώτα απ’ όλα έργα και δράσεις για την πρόληψη, την αποτροπή και την αποτελεσματική αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων, που τόσο μας στοίχισαν. Αλλά και για την τόνωση της ασφάλειας όχι μόνο απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, αλλά και απέναντι στους υγειονομικούς κινδύνους, όπως αυτοί που προκαλούνται από τα σκουπίδια. Και, βέβαια, απέναντι στη μεσαία εγκληματικότητα που απλώνεται στις γειτονιές μας.
Είμαστε έτοιμοι να δρομολογήσουμε νέο μοντέλο διαχείρισης των σκουπιδιών, αξιοποιώντας σύγχρονες μεθόδους έτσι ώστε μέσα στα επόμενα τρία χρόνια να έχει θεμελιωθεί οριστική λύση. Παράλληλα, θα συνεργαστούμε με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με στόχο να κάνουμε τις γειτονιές μας πιο ασφαλείς. Σχεδιάζουμε ακόμη παρεμβάσεις για τον περιορισμό του κυκλοφοριακού προβλήματος, την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας και την αύξηση των χώρων στάθμευσης.
Εχοντας ταυτόχρονα ως βασική επιδίωξή μας μια πιο κοινωνική Αττική, προτάσσουμε την ενίσχυση του ΕΚΑΒ με νέα ασθενοφόρα και κινητές μονάδες και τη βελτίωση της λειτουργίας όλων των κοινωνικών δομών, ενώ σχεδιάζουμε και τη δημιουργία νέων και την αναβάθμιση των υπαρχουσών σχολικών μονάδων».
Υπάρχουν τομείς στους οποίους η Περιφέρεια έχει μείνει πίσω;
«Τα αμέσως προηγούμενα χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα τόσο από την Περιφέρεια Αττικής – και θα χτίσουμε στα αποτελέσματά τους – όσο και στην Πολιτική Προστασία που ουσιαστικά οικοδομήσαμε – και είμαι περήφανος για αυτό – από την αρχή. Αποδεικνύεται, όμως, ότι η κλιματική κρίση τρέχει πιο γρήγορα και είναι ανάγκη να αλλάξουμε ταχύτητα και ρυθμούς.
Στην προσπάθεια αυτή έχουμε το θεσμικό πλαίσιο του νόμου 4662/20, ώστε να προχωρήσουμε γρήγορα χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες και να συγκροτήσουμε Περιφερειακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας που θα θέσει σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Εχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε πόρους από το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», το οποίο φτάνει τα 1,7 δισ. ευρώ.
Μπορούμε ταυτόχρονα να ξεπεράσουμε γραφειοκρατικές διαδικασίες για να υλοποιήσουμε προγράμματα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, να επισπεύσουμε και όπου χρειάζεται να σχεδιάσουμε νέα έργα με βάση τα νέα δεδομένα. Για τον σκοπό αυτόν θα αξιοποιήσουμε κοινοτικά χρηματοδοτικά εργαλεία με προγράμματα και άξονες που αφορούν ζητήματα περιβάλλοντος και αντιπλημμυρικής οχύρωσης των πόλεων».
Εχετε δηλώσει πως θα «τρέξετε» ένα Παρατηρητήριο λειτουργίας των δήμων. Πώς θα είναι στην πράξη;
«Πρόκειται για ένα Κέντρο Επιχειρήσεων που θα λειτουργεί σαν help desk των δήμων, θα συγκροτείται από νέους επιστήμονες – οικονομολόγους, νομικούς, μηχανικούς, αναλυτές – και θα υπάγεται απευθείας στον περιφερειάρχη. Θα παρακολουθούν όλα τα έργα που γίνονται στο Λεκανοπέδιο είτε από την Περιφέρεια είτε από το υπουργείο Υποδομών είτε από τους δήμους ή άλλους οργανισμούς και θα δίνουν στον περιφερειάρχη τα «όπλα» για να παρεμβαίνει προκειμένου να ξεπερνιούνται γραφειοκρατικές διαδικασίες και να δίνονται λύσεις χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις».
Είστε άνθρωπος των συνεργασιών; Θα επιδιώξετε συνεργασία και με τους υπόλοιπους διεκδικητές της Περιφέρειας;
«Ολοι μαζί μπορούμε καλύτερα. Πιστεύω στη συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών σε στόχους που είναι κοινοί για όλους τους πολίτες. Αλλωστε τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα και οι ευκαιρίες που μπορούμε να δημιουργήσουμε αφορούν κάθε πολίτη, χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς. Σέβομαι τους ανθυποψήφιούς μου και θα επιδιώξω τη συνεργασία τους, ώστε να αξιοποιήσουμε κάθε γόνιμη πρόταση και ιδέα από όπου και αν προέρχεται. Απέδειξα, άλλωστε, πως δεν τους βλέπω σαν εχθρούς, αλλά ανταγωνιστές σε ένα πεδίο προτάσεων και ιδεών, εμπειρίας και αποτελεσματικότητας».
Η σφοδρή κακοκαιρία που «έπνιξε» τη Θεσσαλία έβγαλε για άλλη μία φορά στην επιφάνεια το ακόμη πιο μπλεγμένο κουβάρι των αρμοδιοτήτων…
«Το γαϊτανάκι των ευθυνών που παρακολουθούμε σε δύσκολες καταστάσεις κούρασε και πλέον προκαλεί τους πολίτες. Ταυτόχρονα, η σύγχυση και η επικάλυψη αρμοδιοτήτων αποβαίνει σε βάρος της αποτελεσματικότητας του Δημοσίου, του κεντρικού κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Για αυτούς ακριβώς τους λόγους το πρώτο ζήτημα που θα θέσω – εφόσον με εμπιστευτούν οι πολίτες – στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών για την άρση των επικαλύψεων και των συναρμοδιοτήτων έτσι ώστε ένας να είναι υπεύθυνος για κάθε ζήτημα και αυτός να λογοδοτεί. Το έθεσε, άλλωστε, και ο ίδιος στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και το επανέλαβε μόλις πρόσφατα στη ΔΕΘ».
Ποια ήταν η δυσκολότερη απόφαση που κληθήκατε να πάρετε στην πολιτική σας πορεία;
«Δεν μπορώ να ξεχωρίσω μια δύσκολη απόφαση, γιατί ήταν πολλές, όλες αφορούσαν την ανθρώπινη ζωή και ελήφθησαν στο πεδίο – είτε αφορούσαν την πανδημία είτε την πολιτική προστασία είτε την εθνική άμυνα.
Αγαπώ την ευθύνη και είμαι πάντα έτοιμος να πάρω κάθε δύσκολη απόφαση που θα χρειαστεί. Αλλωστε, στο τέλος της διαδρομής αξίζει να έχεις φέρει αποτέλεσμα και να είσαι χρήσιμος για την κοινωνία και τους συμπολίτες σου».