«Τείχος» μέτρων για την αναχαίτιση των επιπτώσεων

Τα επικαιροποιημένα στοιχεία μελέτης της Τράπεζας της Ελλάδος προσδιορίζουν σταθερά το κόστος της κλιματικής επίπτωσης για τη χώρα μας στα 700 δισεκατομμύρια έως το έτος 2100. Η Ελλάδα βιώνει τις συνέπειες των αλλαγών του κλίματος στα εδάφη της, στα νερά, στη βιοποικιλότητα, στη γεωργία κ.λπ. Το φαινόμενο της ερημοποίησης επιδεινώνεται λόγω του υδατικού ελλείμματος. Τα πρώτα σημάδια ερημοποίησης, σύμφωνα με μελέτη της Ακαδημίας Αθηνών, είναι εμφανή σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Ελλάδας – κυρίως στα νοτιο-ανατολικά τμήματα της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Πιερίας και της Κρήτης, όπως και σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου. Οι βροχοπτώσεις μειώθηκαν, η ξηρασία εντάθηκε. Τις επόμενες δεκαετίες προβλέπεται ότι τα φαινόμενα θα είναι εντονότερα, με αύξηση των ημερών καύσωνα, άνοδο της στάθμης της θάλασσας κ.λπ. Ηδη στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης η μέση στάθμη βρίσκεται στο ίδιο υψόμετρο με το έδαφος, όπως και σε ορισμένα Δέλτα ποταμών, όπως στου Νέστου, ή σε ακτογραμμές με χαμηλό υψόμετρο, όπως στην περιοχή Μεσολογγίου.

Τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια

Η Ελλάδα, έστω και καθυστερημένα, χτίζει «τείχος» για την αναχαίτιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης με την εκπόνηση των Τοπικών και των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ και ΕΠΣ) που θα περιλαμβάνουν σχέδια προσαρμογής στην αλλαγή του κλίματος και διαχείρισης καταστροφών και κινδύνων, καθώς και καθορισμό ζωνών στα ρέματα. Αυτές τις μέρες, όπως αναφέρει στο «Βήμα» ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς,υπογράφηκαν οι προδιαγραφές για τις μελέτες των ΤΠΣ, οι οποίες θα εκπονηθούν με 400 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι πρώτες 12 μελέτες, προϋπολογισμού 14,3 εκατ. ευρώ, θα προκηρυχθούν άμεσα από το ΤΕΕ και αφορούν 45 Δημοτικές Ενότητες. Οπως επισημαίνει ο κ. Ταγαράς, είναι πιλοτικές για τους επόμενους 4 κύκλους προκηρύξεων, διότι αφορούν περιοχές που χαρακτηρίζονται από ποικιλία γνωρισμάτων (π.χ. νησιωτικές, αστικές, περιαστικές, ορεινές, εθνικής σημασίας, όπως το Καστελλόριζο κ.λπ.).

Κλιματικός νόμος εντός του φθινοπώρου

Στα «όπλα» της χώρας για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής ή την προστασία από τις επιπτώσεις της περιλαμβάνεται και ο κλιματικός νόμος, ο οποίος θα είναι έτοιμος εντός του φθινοπώρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έδωσε το πράσινο φως σε δύο προτάσεις της ειδικής επιτροπής του ΥΠΕΝ, στις οποίες αναφέρθηκε προ ημερών ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος Κωνσταντίνος Αραβώσης σε ειδική εκδήλωση της βρετανικής πρεσβείας. Η πρώτη αφορά τον περιορισμό κατά 55% των εκπομπών αερίων εντός δεκαετίας. Οσο για τη δεύτερη, προτείνει επιβολή τομεακού προϋπολογισμού άνθρακα ανά παραγωγικό κλάδο, δηλαδή ακριβή προσδιορισμό των εκπομπών ξεχωριστά για τις μεταφορές, τον κτιριακό τομέα, τη βιομηχανία κ.λπ.  

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.