Στο σαλόνι του γραφείου τού Αλέξη Τσίπρα επί της λεωφόρου Αμαλίας, όπου έχει και την έδρα του το Ινστιτούτο του, υπάρχει ο γνωστός κόκκινος πίνακας με τους δύο ταύρους για να θυμίζει την περίοδο της προεδρίας του. Εξάλλου ο συγκεκριμένος πίνακας ήταν το σήμα κατατεθέν στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου. Δεν είναι υπερβολή να σημειωθεί ότι ο επί 15 χρόνια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει… ταύρο εν υαλοπωλείω όταν μιλά για τα οικονομικά του κόμματος υπό το πρίσμα όσων έχει πει το τελευταίο διάστημα ο διάδοχός του Στέφανος Κασσελάκης.

Ο Αλ. Τσίπρας στις ιδιωτικές του συνομιλίες εκφράζει οργή για όσα έχουν λεχθεί δημόσια για τη διαχείριση των οικονομικών επί προεδρίας του και κυρίως για τις αναφορές περί «μαύρων ταμείων».

Ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται όχι απλά έξαλλος, αλλά ότι θεωρεί επιπλέον πως αυτός θα ήταν και ένας πολύ σοβαρός λόγος να εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και αυτό δεν θα ήταν μια απλή υπόθεση.

«Με το συγκεκριμένο θέμα δεν παίζω. Είναι ζήτημα τιμής, ηθικής και αξιοπρέπειας» έλεγε σε συνομιλητές του και παρέθετε μια σειρά από γεγονότα που είχαν σχέση με τη χρηστή διαχείριση των οικονομικών του κόμματος, αλλά και του κράτους, όπου για πρώτη φορά κόμμα από τη Μεταπολίτευση άφησε γεμάτα ταμεία με 37 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας, εάν συνέχιζε ο Στ. Κασσελάκης τις αναφορές για τα οικονομικά του κόμματος, είχε αποφασίσει να μεταβεί, μαζί με τον στενό του συνεργάτη, άλλοτε διευθυντή του πολιτικού του γραφείου και πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και να ζητήσει έλεγχο για την περίοδο της προεδρίας του, αλλά τόσο και πριν όσο και μετά τον ίδιο. Από το περιβάλλον του σημειώνουν δε πως υπάρχουν κατατεθειμένα στοιχεία, παραστατικά κ.λπ. στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τα οικονομικά των κομμάτων.

Εκεχειρία μέχρι το συνέδριο

Το συγκεκριμένο θέμα ήταν casus belli για τον Αλέξη Τσίπρα που, κατά μια εκδοχή συνομιλητών του, είχε την αίσθηση πως με τις κινήσεις αυτές τον εξωθούν προς την έξοδο. Για να μη φτάσει η κατάσταση στα άκρα, υπήρξαν πολλές παρασκηνιακές επαφές και συνεννοήσεις ώστε να επέλθει εκεχειρία – άγνωστο μέχρι πότε – εν όψει και του κρίσιμου συνεδρίου στις αρχές Οκτωβρίου, όπου θα κριθούν πολλά.

Πάντως, εξομάλυνση των σχέσεων Τσίπρα – Κασσελάκη δεν υπάρχει επί της ουσίας. Είναι ένας συμβιβασμός – πρόσκαιρος κατά πολλούς – που φάνηκε και στην προ ημερών συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και αυτό αποτυπώθηκε στο κείμενο της απόφασης.

«Σε αντίθεση με άλλα κόμματα, όπως η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαχρονικά πορεύεται, τόσο επί Τσίπρα όσο και επί Κασσελάκη, με διαφάνεια στα οικονομικά του, χωρίς άδηλους πόρους και σχέσεις «δούναι και λαβείν» με επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως αναμφισβήτητα αποδείχθηκε και κατά τη διακυβέρνησή του την περίοδο 2015-2019» επισημαίνεται στο κείμενο της ΠΓ. Παράλληλα σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «βασιζόταν και βασίζεται στην κρατική χρηματοδότηση και στις συνδρομές των βουλευτών, των μελών και των φίλων του».

Για να υπάρξουν αυτές οι δύο αναφορές, υπήρξε μεγάλη συζήτηση και έγιναν πολύωρες διαβουλεύσεις ώστε να μην οδηγηθεί το κόμμα σε μια ρήξη που δεν θα είχε αύριο, καθώς μια τέτοια κίνηση προς την έξοδο θα γκρέμιζε το οικοδόμημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Οι διεργασίες στην Κεντροαριστερά

Ο Στέφανος Κασσελάκης ουσιαστικά έπεσε σε λάκκο και ακολούθησε τη συμβουλή να μη σκάψει άλλο και να απεγκλωβιστεί γρήγορα με τις λιγότερες απώλειες. Ο κ. Τσίπρας στο σημείο αυτό νίκησε, γιατί δεν έμπαινε για τον ίδιο υπό διαπραγμάτευση το πολυσυζητημένο ηθικό πλεονέκτημα που επλήγη με όσα ελέχθησαν, και θα δείξει η πορεία πώς θα εξελιχθεί η σχέση τους.

Βέβαια, επειδή υπήρξε συμβιβασμός των δύο πλευρών, ο κ. Κασσελάκης εξασφάλισε στο κείμενο της ΠΓ αναφορά για τις διεργασίες στην ευρύτερη Κεντροαριστερά στο πλαίσιο της απόφασης και της πρόσφατης Κεντρικής Επιτροπής: ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως αξιωματική αντιπολίτευση του τόπου και ως το μεγαλύτερο κόμμα του προοδευτικού χώρου, οφείλει να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της προοδευτικής παράταξης.

Το κρίσιμο όμως για τον Στέφανο Κασσελάκη είναι να υπάρξει διευκρίνιση περί της αυτοτέλειας των κομμάτων, «χωρίς συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και χωρίς ρευστοποίηση των πολιτικών σχηματισμών», αλλά και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του μεγαλύτερου κόμματος του χώρου, οφείλει να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας συνεννόησης που έχει ανάγκη η κοινωνία.

Οι συνεργασίες κατά Τσίπρα

Ειδικά για τον χώρο της Κεντροαριστεράς, ο Αλ. Τσίπρας πιστεύει ότι με τις κατάλληλες κινήσεις, με πραγματική γείωση στην κοινωνία και υποχώρηση των εγωισμών μπορεί να προκύψει μια ευρύτερη συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων.

Θέτει το ζήτημα των συμμαχιών και των συνεργασιών στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο που διαμόρφωσε το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών. Και στέκεται ιδιαίτερα στο στοιχείο που ανέδειξε και η έρευνα της Μetron Analysis που παρουσιάστηκε στη Διάσκεψη του Ινστιτούτου, σύμφωνα με την οποία το 83% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠαΣοΚ θέλει σύγκλιση της Κεντροαριστεράς. «Οι συνθήκες άλλαξαν πολύ σε σχέση με το παρελθόν. Πολλά αναθεωρήθηκαν» λέει σε συνομιλητές του και υποστηρίζει ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να γίνει το άλμα, που σίγουρα θα είναι μεγαλύτερο από τη φθορά που βιώνουν τα κόμματα σήμερα.

«Ο κόσμος το θέλει. Δεν πρέπει να απογοητευθεί» τονίζει σταθερά, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα και τον κίνδυνο από τη μεγάλη άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Ουσιαστικά ως καθαρόαιμο πολιτικό ον βλέπει τον εαυτό του στο ευρύτερο περιβάλλον, όχι πλέον στο στενό κομματικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος εξάλλου διετέλεσε 15 χρόνια πρόεδρος κόμματος και το δέλεαρ είναι η προοπτική διακυβέρνησης μέσα από μια συμμαχία των ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων.

Συνταξιούχος πολιτικός δεν είναι, αλλά ενεργός πενηντάρης με πλούσια πια εμπειρία διακυβέρνησης και πλήρη πλέον επίγνωση και των λαθών που έκανε, αλλά και της διαχείρισης προσώπων, που για πολλούς, αν και δεν το λέει αλλά γίνεται αντιληπτό, έχει μετανιώσει.

Τον θλίβει η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν δικαιώνει όσους αποχώρησαν, κυρίως τα στελέχη της νεότερης γενιάς. Δείχνει να απορεί με τις κινήσεις αρκετών υπουργών του κυρίως και δίνει βάση όχι στις τακτικές κινήσεις τους, αλλά στο πολιτικό υπόβαθρο που έχουν πολλά από όσα κάνουν.

Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανέναν και καμία να μιλάει εξ ονόματός του, αν και πολλές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν πρώην υπουργοί του – το αποκαλούμενο εσχάτως «μπλοκ Τσίπρα» – τις επικροτεί και συμφωνεί.

Χέρι-χέρι Πολάκης με Κασσελάκη

Σε αυτό το πολεμικό σκηνικό στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εν όψει και του συνεδρίου, ο Στ. Κασελάκης αναζητεί ισχυρές συμμαχίες. Και ένα πρόσωπο από το οποίο πιστεύει πως αντλεί δύναμη, καθώς θεωρείται ότι έχει απήχηση σε ένα σημαντικό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο Παύλος Πολάκης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον θέλει δίπλα του και δεν τον βγάζει εκτός παιχνιδιού. Για αυτόν τον λόγο αν και το θέμα του Πολάκη (η επίθεση στη γραμματέα της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα) συζητήθηκε στην πρόσφατη Πολιτική Γραμματεία και ο κ. Κασσελάκης είπε για σεξιστική επίθεση, δεν πέρασε η πρόταση των οκτώ διαφωνούντων (μπλόκο Τσίπρα) που ζητούσαν την πολιτική καταδίκη του συντρόφου τους. Μάλιστα έχει σημασία ότι μετά την παραίτηση Δραγασάκη ο Πολάκης έκανε το φαρμακερό σχόλιο «μαύρη μέρα για την Τράπεζα της Ελλάδας», μια φράση που εξόργισε πολλούς, όπως την Ολγα Γεροβασίλη, τον Κώστα Ζαχαριάδη και τον πρώην αναπληρωτή γραμματέα Γιώργο Βασιλειάδη.

Σφοδρή κριτική από Δραγασάκη

Σε αυτό το κλίμα της ανησυχίας του κ. Τσίπρα εν όψει και του κρίσιμου συνεδρίου, όπου πολλά θα κριθούν για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ όπως τον ξέρουμε μέχρι σήμερα, ηχηρό καμπανάκι ήταν η παραίτηση του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς Γιάννη Δραγασάκη από μέλος του κόμματος. Ο αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων του Αλέξη Τσίπρα την περίοδο 2015-2019 επέκρινε με σφοδρότητα τον Στ. Κασσελάκη και επεσήμανε – στη σκιά και των πολλών συζητήσεων για το μέλλον του ευρύτερου προοδευτικού χώρου – πως οι εξελίξεις κάνουν αναγκαίο ένα νέο μαζικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς.

Η κίνηση αυτή ήταν ένα ακόμα κτύπημα στην ηγεσία και ιδιαίτερη σημασία έχει η επιβράβευσή της από τον πρώην στενό συνεργάτη του Αλ. Τσίπρα, τον δημοσιογράφο Θανάση Καρτερό που σημείωσε μεταξύ άλλων: «Και ούτε σε μία περίπτωση δεν επέτρεψε ο Δραγασάκης στον εαυτό του να ορθώσει δημόσια εμπόδια στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλοι που τώρα επιχαίρουν για την επίθεση εναντίον του».