Οι προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Μεγάρου Μαξίμου εν όψει του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών φανερώθηκαν μέσω των περιοδειών του της τελευταίας εβδομάδας.
Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε διαδοχικά τις περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Θεσσαλίας, με στόχο την ανανέωση της στήριξης προς τους υποψηφίους της ΝΔ, Αλκιβιάδη Στεφανή, Δημήτρη Πτωχό, Χρήστο Μέτιο και Κώστα Αγοραστό, αντίστοιχα, ενώ έκανε και μία κοινή εμφάνιση με τον Κώστα Μπακογιάννη στην Πλατεία Βικτωρίας.
Για περισσότερο ή λιγότερο προφανείς λόγους, ο Πρωθυπουργός άφησε λίγο-πολύ στην εκλογική μοίρα τους, αφενός, την Ρόδη Κράτσα στα Ιόνια Νησιά, και, αφετέρου, τον Γιώργο Κασαπίδη στη Δυτική Μακεδονία. Και οι δύο έχασαν στις αναμετρήσεις της προηγούμενης Κυριακής, η μεν περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων από τον προερχόμενο από τη ΝΔ, πρώην δήμαρχο Κερκυραίων, Γιάννη Τρεπεκλή, ο δε περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας από τον πιο μαχητικό κομματικό «αντάρτη», πρώην βουλευτή Γιώργο Αμανατίδη.
Αξιοσημείωτο είναι ότι δεδομένης και της σαρωτικής επικράτησης του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία την προηγούμενη Κυριακή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να μην παράσχει κάποια επιπλέον, έστω συμβολική, στήριξη στον Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο οποίος αντιμετωπίζει τη σοβαρή απειλή του Στέλιου Αγγελούδη στην αναμέτρηση του δεύτερου γύρου για τον δήμο της Θεσσαλονίκης. Στην ουσία, οι επιλογές αυτές του Κυριάκου Μητσοτάκη αντιστοιχούν και στις πραγματικές προσδοκίες του για την ολοκλήρωση και αυτού του εκλογικού κύκλου.
Ο στόχος του «13+3» μπορεί να μην επιτευχθεί στο απόλυτο, αλλά όπως σιωπηρώς ομολογείται και το 11+2 δεν θα θεωρηθεί απογοητευτικό ή αποτυχία. Κάτι λιγότερο από αυτό θα προκαλέσει προφανώς συζητήσεις, αλλά η κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι πολιτικές ανατροπές δεν αναμένονται. Αλλωστε, κατά το Μέγαρο Μαξίμου το πολιτικό μήνυμα εκπέμφθηκε την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Παρά ταύτα, το βράδυ της Κυριακής η προσοχή του Πρωθυπουργού και των συνεργατών του θα είναι στραμμένη κατά κύριο λόγο σε τρεις Περιφέρειες.
Από πολιτικής άποψης, η σημαντικότερη αναμέτρηση θεωρείται αυτή της Θεσσαλίας. Οι πρόσφατες καταστροφές από τις πλημμύρες φάνηκε ότι επέδρασαν, καθώς το ποσοστό του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού υποχώρησε από το 55% του 2019 στο 41%. Ο κοινός υποψήφιος του ΠαΣοΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Κουρέτας, είναι και το μόνο στέλεχος της αντιπολίτευσης το οποίο διεκδικεί με αξιώσεις τη νίκη στις περιφερειακές εκλογές και υπό αυτές τις συνθήκες ο μηχανισμός της ΝΔ και της κυβέρνησης κινητοποιήθηκε αγωνιωδώς τις τελευταίες ημέρες για τη στήριξη του απερχόμενου περιφερειάρχη.
Για διαφορετικούς λόγους, ιδιαίτερη βαρύτητα προσδίδεται από την κυβέρνηση στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου και Πελοποννήσου. Στη μεν πρώτη το πρώτο στοίχημα θεωρείται ότι κερδήθηκε, αφού η προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού στρατηγός ε.α. Αλκιβιάδης Στεφανής αναδείχθηκε νικητής στον πρώτο γύρο, με ποσοστό που πλησίασε το 40% έναντι 33,81% του απερχόμενου περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη.
Προσωπικά χαρακτηριστικά για τον Πρωθυπουργό έχει και η Πελοπόννησος, όπου ο Δημήτρης Πτωχός για μερικές δεκάδες ψήφους απέτυχε να εκλεγεί την προηγούμενη Κυριακή και θεωρείται ότι έχει το προβάδισμα έναντι του Πέτρου Τατούλη. Η αναμέτρηση για την Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει πάντως και ειδικότερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι η υποψηφιότητα του Δημήτρη Πτωχού έχει και την ενεργή υποστήριξη του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.