Προβολή από το μέλλον ήταν για πολλούς εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η πρωτιά της Εφης Αχτσιόγλου στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ενα από τα πρόσωπα της νεότερης γενιάς, με πολύ καλή δημόσια παρουσία σε όλα τα επίπεδα, συγκροτημένη και μαχητική, που θα διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο τα επόμενα χρόνια. Η πρωτιά της ανεβάζει κατά πολύ τις κομματικές και ευρύτερα τις πολιτικές της μετοχές στο άτυπο χρηματιστήριο. Επίσης, πολλά μηνύματα εστάλησαν και από τη Ρένα Δούρου που κατέλαβε σε απόσταση αναπνοής τη δεύτερη θέση, θέτοντας και αυτή τις πολιτικές βάσεις για περισσότερες διεκδικήσεις στο μέλλον και βέβαια με πιο πρωταγωνιστικό ρόλο στο κέντρο λήψης των αποφάσεων. Η έκπληξη ήταν η τρίτη θέση του δικηγόρου-εργατολόγου Διονύση Τεμπονέρα που δεν είχε προκαλέσει όλο το προηγούμενο διάστημα και κρατούσε χαμηλούς τόνους, ασχολούμενος κυρίως με θέματα του πεδίου του, αν και τελευταία είχε συνυπογράψει κείμενα με τον Πάνο Ρήγα (26ος), τον Αντώνη Κοτσακά, τον Χάρη Τσιόκα που συμμετέχουν στην τάση ΡΕΝΕ.

Ακολούθησε στην 4η θέση ο Νίκος Παππάς που στηρίχθηκε από όλο το προεδρικό σύστημα. Στη συνέχεια η πριμοδότηση ήταν συγκεκριμένη και με το σύστημα του «ρολογιού» που χρησιμοποιούσαν και στο ΠαΣοΚ εξελέγησαν πάρα πολλοί πασοκογενείς, όπως π.χ. Χρήστος Σπίρτζης (5ος), Γιάννης Ραγκούσης (6ος) και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (7η – υπήρχε το όνομά της και στις λίστες που έδιναν οι της «Ομπρέλας» σε κάποιες περιπτώσεις). Στην 11η θέση εξελέγη ο Γιώργος Τσίπρας, ενώ στην 20ή η αδελφή του πρώην πρωθυπουργού, Ζανέτ Τσίπρα.

Ποιοι κλείνουν την πρώτη δεκάδα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η 8η θέση για τον εκπρόσωπο του κόμματος Νάσο Ηλιόπουλο που δούλευε μεθοδικά όλο το προηγούμενο διάστημα με πιο πολιτικό λόγο από πολλούς άλλους, ενώ σημασία για το κομματικό χρηματιστήριο έχει και η συμμαχία του με τον γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλο (10ος μετά τον 9ο προεδρικό Κώστα Ζαχαριάδη) που συγκροτούν μια νέα τάση που μπήκε σφήνα μεταξύ προεδρικών και «Ομπρέλας».

Κύριο χαρακτηριστικό της σύνθεσης της νέας ΚΕ είναι η επικράτηση των προεδρικών και η μείωση της παρουσίας της «Ομπρέλας» που έχει πλέον 68 μέλη στα 300, ποσοστό 22,66% ή 28,3%, χωρίς την ποσόστωση, η οποία προκάλεσε και τις μεγαλύτερες εντάσεις.

Eκτός των πρώτων 10 θέσεων έμειναν βαριά ονόματα της αριστερής τάσης, της «Ομπρέλας». Π.χ. ο Νίκος Φίλης, ο Νίκος Βούτσης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξελέγησαν αντίστοιχα στη 15η, τη 16η και τη 17η θέση αντίστοιχα, ενώ ο άλλοτε γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης βρέθηκε στην 22η θέση και τον ακολουθούν τα στελέχη της ίδιας τάσης, ο Θοδωρής Δρίτσας, ο Δημήτρης Βίτσας και η Ράνια Σβίγκου.

Λόγω των ενστάσεων που κατατέθηκαν και επειδή υπήρξαν όντως αδικίες με τις ποσοστώσεις, το πιο πιθανό είναι να εξεταστούν οι 13-15 ενστάσεις (αφορούν όλες τις τάσεις) και να αυξηθεί λίγο ο αριθμός των μελών της ΚΕ ώστε να κλείσει το συγκεκριμένο θέμα και να σταματήσει ο θόρυβος, καθώς είχαν διατυπωθεί δημόσια διάφορα επικριτικά σχόλια.