Ανατροπές στην κατανομή των εδρών φέρνουν τα οριστικά αποτελέσματα της απογραφής του νόμιμου πληθυσμού της χώρας που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, δηλαδή των εγγεγραμμένων δημοτών, οι οποίοι είναι κατά 187.397 λιγότεροι σε σχέση με την απογραφή του 2011 (9.716.889 έναντι 9.904.286). Αν και τα νέα στοιχεία δεν επηρεάζουν τον τελικό αριθμό των εδρών που καταλαμβάνει κάθε κόμμα, ωστόσο αλλάζουν τον εκλογικό χάρτη ως προς την κατανομή τους, με αποτέλεσμα κάποιοι βουλευτές να βλέπουν ήδη κλειστή την πόρτα της εισόδου στην νέα Βουλή που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις, οι οποίες, ούτως ή άλλως, στην πρώτη εκδοχή τους (με την απλή αναλογική) επιφυλάσσουν δυσάρεστες εκπλήξεις για πολλούς νυν βουλευτές, οι οποίοι μεταθέτουν τις ελπίδες επανεκλογής τους στις δεύτερες εκλογές (με το κλιμακωτό μπόνους εδρών).
Οι καραμπόλες
Οι κερδισμένες περιφέρειες με βάση τη νέα κατανομή εδρών είναι η Ανατολική Αττική που βγαίνει ενισχυμένη κατά δύο έδρες και οι περιφέρειες του Βόρειου, του Δυτικού και του Νότιου Τομέα Αθηνών καθώς και της Α’ Θεσσαλονίκης που κερδίζουν από μία έδρα. Συγκεκριμένα, η Ανατολική Αττική αυξάνει τις έδρες της από 10 σε 12, ο Βόρειος Τομέας από 15 σε 16, ο Δυτικός από 11 σε 12 και ο Νότιος από 18 σε 19, ενώ η Α’ Θεσσαλονίκης από 16 σε 17 έδρες.
Οι χαμένες περιφέρειες (με μείον μία έδρα) είναι: Α’ Αθηνών (από 14 σε 13), Α’ Πειραιώς (από 6 σε 5), Αρτας (από 3 σε 2), Κοζάνης (από 5 σε 4), Μαγνησίας (από 6 σε 5), Σερρών (από 6 σε 5) και Φθιώτιδας (από 5 σε 4), καθώς και Θεσπρωτίας και Καστοριάς που από διεδρικές γίνονται μονοεδρικές. Ετσι, ο συνολικός αριθμός των μονοεδρικών φτάνει πλέον τις εννέα μαζί με Φωκίδα, Ευρυτανία, Σάμο, Γρεβενά, Κεφαλλονιά, Λευκάδα και Ζάκυνθο, στις οποίες κυριάρχησε το 2019 η ΝΔ. Μάλιστα με πιθανό το ενδεχόμενο, βάσει της «ψαλίδας» που καταγράφηκε στις τελευταίες εκλογές μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων σε Θεσπρωτία και Καστοριά, να βρεθεί η ΝΔ εκ νέου πρώτη εκλογική δύναμη, τότε δεν αποκλείεται να δούμε το σύνολο των μονοεδρικών να βάφεται «γαλάζιο».
Το Επικρατείας
Στη νέα κατανομή των εδρών έχουν ενσωματωθεί και οι απώλειες των τριών εδρών που αφαιρούνται από τις εκλογικές περιφέρειες προκειμένου να προστεθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, οι έδρες του οποίου αυξάνονται από 12 σε 15 λόγω της συμμετοχής των ομογενών. Μένει πλέον η σύνταξη του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος και η έκδοσή του από το υπουργείο Εσωτερικών, με το οποίο θα επισημοποιηθούν οι μεταβολές στον εκλογικό χάρτη που επηρεάζουν όχι μόνο την κατανομή των εδρών ανά εκλογική περιφέρεια λόγω αλλαγής του εκλογικού μέτρου, αλλά και τον αριθμό των υποψηφίων κάθε κόμματος σε μια εκλογική περιφέρεια, καθώς και τον αριθμό των σταυρών προτίμησης που μπορεί να θέσει ο εκλογέας στο ψηφοδέλτιο.
Με το δεδομένο των ανατροπών που θα φέρει η απλή αναλογική αλλά και τη μείωση των εδρών που θα κριθούν στη δεύτερη κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής με το μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα, η αγωνία στις περιφέρειες που χάνουν έδρες και ο ανταγωνισμός για την εκλογική επιβίωση μεγαλώνουν ακόμα και μεταξύ των συνυποψηφίων του ίδιου ψηφοδελτίου. Την ίδια στιγμή εκτός των αναγκαστικών αποκλεισμών υπάρχουν και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις από τον εκλογικό στίβο νυν βουλευτών, οι οποίοι έχουν αποφασίσει να μην εκτεθούν εκ νέου είτε προσανατολίζονται σοβαρά προς αυτή την κατεύθυνση.
Ποιους παγιδεύει η απογραφή
Γιώργος Αμανατίδης – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Η Κοζάνη χάνει μια έδρα, συν την ανατροπή που θα επιφέρει η απλή αναλογική. Η ΝΔ διαθέτει τη μερίδα του λέοντος με τέσσερις βουλευτές (Στάθης Κωνσταντινίδης, Παρασκευή Βρυζίδου, Μιχάλης Παπαδόπουλος και Γιώργος Αμανατίδης) και ο ΣΥΡΙΖΑ έναν βουλευτή (Καλλιόπη Βέττα) με 31,39%. Οι τέσσερις έδρες που διαθέτει πλέον η Κοζάνη θα κατανεμηθούν στα τρία πρώτα κόμματα (2-1-1) και στις δεύτερες εκλογές θα τις μοιραστούν εκτός απροόπτου τα δυο πρώτα (3-1). Μεταξύ αυτών που κινδυνεύουν να μείνουν εκτός είναι ο τέταρτος κατά σειρά εκλογής «γαλάζιος» βουλευτής Γιώργος Αμανατίδης.
Κώστας Μαραβέγιας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Η μετατροπή της Μαγνησίας από εξαεδρική σε πενταεδρική διαταράσσει τις ισορροπίες. Η ΝΔ εκλέγει τέσσερις βουλευτές (Χρήστος Μπουκώρος, Ζέττα Μακρή, Θανάσης Λιούπης και Κώστας Μαραβέγιας) με ποσοστό 38,76% και ο ΣΥΡΙΖΑ δυο βουλευτές (Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Κατερίνα Παπανάτσιου) με 32,16%. Η απλή αναλογική αλλάζει άρδην τα δεδομένα, ενώ και στις δεύτερες κάλπες, λόγω της απώλειας της μίας έδρας, τα περιθώρια στενεύουν. Μεταξύ εκείνων που «απειλούνται» είναι και ο «γαλάζιος» βουλευτής Κώστας Μαραβέγιας, το όνομα του οποίου απασχόλησε την επικαιρότητα μετά τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου, με τον ίδιο να καταγγέλλει επιχείρηση λάσπης εναντίον του όχι μόνο μέσω του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τοπικών παραγόντων.
Μάριος Κάτσης – ΣΥΡΙΖΑ
Από τις πιο χαρακτηριστικές ανατροπές που φέρνουν οι αλλαγές στην κατανομή εδρών είναι η απώλεια της έδρας που κατέχει ο ΣΥΡΙΖΑ στη μέχρι πρότινος διεδρική περιφέρεια της Θεσπρωτίας, όπου πρώτο κόμμα ήρθε το 2019 η ΝΔ με 41,14% εκλέγοντας τον Βασίλη Γιόγιακα και δεύτερο ο ΣΥΡΙΖΑ με 31,54% εκλέγοντας τον Μάριο Κάτση. Η μετατροπή της σε μονοεδρική περιορίζει κατά πολύ τα περιθώρια επανεκλογής του τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκτιμάται ότι δύσκολα θα ανατραπούν οι συσχετισμοί. Εφόσον επιβεβαιωθεί το επικρατέστερο σενάριο, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει χάσει έναν αξιόμαχο βουλευτή του.
Ολυμπία Τελιγιορίδου – ΣΥΡΙΖΑ
Μέχρι το 1981 η Καστοριά ήταν μονοεδρική, ενώ από τις εκλογές του 1985 έως τις τελευταίες εκλογές του 2019 ήταν διεδρική. Με τη νέα απογραφή γίνεται πάλι μονοεδρική αποκλείοντας τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει εκλέξει την Ολυμπία Τελιγιορίδου. Η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων είναι τέτοια που δεν αφήνει περιθώρια ανατροπής. Αλλωστε η Καστοριά αποτελούσε κατά βάση «γαλάζιο» κάστρο, αν και μετά τη μετατροπή της σε διεδρική το ΠαΣοΚ έσπασε την παράδοση με τον Φίλιππο Πετσάλνικο. Το 2019 η ΝΔ απέσπασε ποσοστό 50,23% εκλέγοντας τον Ζήση Τζηκαλάγια και ο ΣΥΡΙΖΑ 27,19% εκλέγοντας την Τελιγιορίδου. Ο ανταγωνισμός περιορίζεται εντός του «γαλάζιου» ψηφοδελτίου μεταξύ του νυν βουλευτή και της συνυποψηφίου του Μαρίας Αντωνίου.
Χρήστος Γκόκας – ΠαΣοΚ
Η μετατροπή της τριεδρικής περιφέρειας της Αρτας σε διεδρική «εκτοπίζει» τον νυν βουλευτή του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ Χρήστο Γκόκα. Είναι μια παράπλευρη απώλεια του νέου εκλογικού χάρτη που ζημιώνει το τρίτο κόμμα στον Νομό Αρτας, όπου στις εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ κυριάρχησε με 39,94% εκλέγοντας την Ολγα Γεροβασίλη έναντι της ΝΔ που έλαβε 38,99% εκλέγοντας τον Γιώργο Στύλιο και το ΚΙΝΑΛ απέσπασε το 8,44%, ποσοστό που βρίσκεται εξαιρετικά μακριά από την επίτευξη του στόχου της κατάκτησης της δεύτερης έδρας.
Ποιοι αποχαιρετούν τα «όπλα»
Κώστας Τζαβάρας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Οπως έχει κάνει ο ίδιος γνωστό εδώ και καιρό, ο Κώστας Τζαβάρας έχει πάρει την απόφαση να μην είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές, δηλώνοντας μάλιστα ότι δεν πρόκειται να αλλάξει γνώμη, θέτοντας ζήτημα νέων «αρχών» και «αξιών» με τις οποίες «δεν προτίθεται να συμβιβαστεί». Η διαφοροποίηση του βουλευτή Ηλείας της ΝΔ στο θέμα της επίκλησης του απορρήτου από την κυβέρνηση αναφορικά με τη διερεύνηση της υπόθεσης των υποκλοπών «κλειδώνει» οριστικά την απόφασή του να μην πολιτευθεί.
Γιάννης Δραγασάκης – ΣΥΡΙΖΑ
Στις περασμένες εκλογές, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Δραγασάκης είχε ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να είναι υποψήφιος για τελευταία φορά. Ο πρόεδρος του κόμματος φέρεται να του ζήτησε να δουν το θέμα στην ώρα του αφήνοντάς το ανοιχτό. Μένει να φανεί σύντομα ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις για τον έμπειρο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθώς και αντιπρόεδρο της Βουλής, με μακρά πολιτική και κοινοβουλευτική πορεία και με διακομματικό κύρος.
Βασίλης Βασιλικός – ΣΥΡΙΖΑ
Οδεύοντας προς τα 89 χρόνια του, ο βραβευμένος συγγραφέας και βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Βασιλικός φαίνεται ότι δεν θα είναι αυτή τη φορά υποψήφιος. Είχε τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας των Πρασίνων – ΔΗΜΑΡ στις εκλογές του 2015 αλλά ο συνδυασμός υπέστη εκλογική συντριβή και το 2019 τοποθετήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ με το οποίο εξελέγη.
Αλέκος Φλαμπουράρης – ΣΥΡΙΖΑ
«Τέλος εποχής» για τον «μέντορα» του Αλέξη Τσίπρα, Αλέκο Φλαμπουράρη, πρώην υπουργό Επικρατείας στις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και νυν βουλευτή Επικρατείας του κόμματος. Ο 85χρονος πολιτικός, με δράση από την εποχή των Λαμπράκηδων και θητεία στο ΚΚΕ και μετέπειτα στο ΚΚΕ Εσωτερικού, το ΚΚΕ Εσωτερικού – Ανανεωτική Αριστερά, την ΑΚΟΑ, τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται να έχει λάβει την οριστική απόφαση να μην είναι ξανά υποψήφιος, κλείνοντας έτσι τον κοινοβουλευτικό του κύκλο που ξεκίνησε ούτως ή άλλως όψιμα το 2015, όταν εξελέγη για πρώτη φορά στην Α’ Αθηνών και το 2019 με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος.
Χρήστος Ταραντίλης – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Να επιστρέψει και να αφοσιωθεί εξ ολοκλήρου στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα φέρεται διατεθειμένος ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Χρήστος Ταραντίλης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών προσανατολίζεται να μην είναι υποψήφιος. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2021 ανέλαβε υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Δημοκρατίας και λίγο καιρό μετά παραιτήθηκε επικαλούμενος οικογενειακούς λόγους.