Σε ένα εν μέρει διαφορετικό περιβάλλον από εκείνο των εθνικών εκλογών και σίγουρα από το αντίστοιχο του Μαΐου 2019 στήνονται οι κάλπες της τοπικής αυτοδιοίκησης την ερχόμενη Κυριακή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει σαφώς κομματικό χαρακτήρα στις περιφερειακές εκλογές και αυτή είναι μια παράμετρος με αντικειμενική βαρύτητα.
Η ιδιαιτερότητα των αναμετρήσεων εντοπίζεται στο ότι ακόμη και αν οι επίσημοι υποψήφιοι της ΝΔ αποδοκιμαστούν ή χάσουν, πιθανοί νικητές θα είναι είτε «αντάρτες», είτε ανεξάρτητοι υποψήφιοι, με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Υπό αυτή την έννοια, τα όποια συμπεράσματα θα ερμηνευτούν από όλους κατά βούληση και πάντως κρίσιμη παράμετρος είναι το όριο του 43%, που αφενός διευκολύνει την εκλογή από την πρώτη Κυριακή, αφετέρου μπορεί να κρύβει εκπλήξεις σε κάποιες περιπτώσεις, όπως η Αττική.
ΑΤΤΙΚΗ
Η Περιφέρεια Αττικής είναι αντικειμενικά η σπουδαιότερη από πολιτικής άποψης. Είναι η πολυπληθέστερη της χώρας και ως υποψήφιος της ΝΔ κατεβαίνει ο «επίστρατος» Νίκος Χαρδαλιάς, μετά την άρον-άρον αφαίρεση του χρίσματος από τον Γιώργο Πατούλη το προηγούμενο καλοκαίρι. Το στοίχημα για τη ΝΔ και τον υποψήφιο περιφερειάρχη εντοπίζεται στο κατά πόσον θα κατορθώσει να πιάσει το όριο του 43%, το οποίο δίνει την εκλογή από την πρώτη Κυριακή, ή πόσο θα το πλησιάσει. Απέναντί του βρίσκονται οι έμπειροι αυτοδιοικητικοί Γιάννης Σγουρός, ως υποψήφιος του ΠαΣοΚ, και Γιώργος Ιωακειμίδης, ως ανεξάρτητος, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, και η κρίσιμη παράμετρος είναι αν μπορεί να υπάρξει μια μεταξύ τους συνεννόηση ώστε σε έναν ενδεχόμενο δεύτερο γύρο το άθροισμα των ποσοστών τους να αφαιρέσει τη νίκη από τον Νίκο Χαρδαλιά.
***
ΚΡΗΤΗ
Η Κρήτη είναι ίσως η περιφέρεια με το μικρότερο εκλογικό ενδιαφέρον την προσεχή Κυριακή. Η υποψηφιότητα του Σταύρου Αρναουτάκη είναι ουσιαστικά δίχως αντίπαλο, καθώς ο προερχόμενος από το ΠαΣοΚ εν ενεργεία περιφερειάρχης στηρίζεται και από τη ΝΔ.
Υπό αυτό το πρίσμα, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο κατά πόσον ο Σταύρος Αρναουτάκης θα υπερβεί το ποσοστό 60,82% που είχε λάβει το 2019, εξασφαλίζοντας την άνετη εκλογή από τον πρώτο γύρο.
Πέραν αυτού, στη συγκεκριμένη συγκυρία η Κρήτη δεν προσφέρεται για ευρύτερα πολιτικά συμπεράσματα, καθώς τα μηνύματα πολιτικής διεύρυνσης του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν ήδη δοθεί με πολύ πιο σαφή τρόπο στο πεδίο της κεντρικής πολιτικής.
***
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Η αναμέτρηση για την περιφέρεια Πελοποννήσου είναι επίσης μία από εκείνες με ιδιαίτερη βαρύτητα και δικαιολογεί μια αγωνία για το Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρώην συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά (και ατύπως του Κυριάκου Μητσοτάκη), Δημήτρης Πτωχός, επελέγη ως υποψήφιος της ΝΔ, έναντι του εν ενεργεία περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα.
Μια αξιοσημείωτη δυναμική εμφανίζει ο πρώην περιφερειάρχης και πρώην βουλευτής της ΝΔ, Πέτρος Τατούλης, ο οποίος σημειωτέον είχε κερδίσει στον πρώτο γύρο το 2019 με ποσοστό 34,10%, έναντι 33,61% του Παναγιώτη Νίκα.
Το κρίσιμο εν προκειμένω είναι, αφενός, αν ο Πέτρος Τατούλης θα κατορθώσει να πάρει τη στήριξη και από άλλους πολιτικούς χώρους σε έναν πιθανολογούμενο δεύτερο γύρο και αν οι υποστηρικτές του σημερινού περιφερειάρχη θα συνταχθούν εν συνόλω υπέρ του Δ. Πτωχού.
***
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Στη Θεσσαλία η εκλογική αναμέτρηση προσέλαβε ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω των πρόσφατων εκτεταμένων καταστροφών από τις πλημμύρες. Η παρασκηνιακή σύγκρουση και το γαϊτανάκι των ευθυνών μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης και περιφέρειας μετέτρεψαν τη μέχρι πρότινος προεξοφλούμενη επανεκλογή του Κώστα Αγοραστού σε έναν από τους «αγνώστους Χ» των περιφερειακών εκλογών.
Ο εν ενεργεία περιφερειάρχης είχε εκλεγεί από τον πρώτο γύρο το 2019, με ποσοστό 55,75%, κάτι που σήμερα εκτιμάται ότι δύσκολα θα επαναληφθεί. Απέναντί του έχει τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠαΣοΚ.
Μένει να φανεί αν η σύμπλευση αυτή των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης σε αυτή την περίπτωση θα εισπράξει τη δυσαρέσκεια των πολιτών της Θεσσαλίας, καθώς και κατά πόσον κάτι τέτοιο θα μπορέσει να θεωρηθεί ένδειξη κινητικότητας στο ευρύτερο πολιτικό πεδίο.
***
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Κάτι αντίστοιχο με τη Θεσσαλία (από πολιτικής άποψης) συμβαίνει και στη Δυτική Μακεδονία. Ο εν ενεργεία περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης αντιμετωπίζει τη διάσπαση του συνδυασμού του και την «αντάρτικη» υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Αμανατίδη.
Είναι επίσης μια περιφέρεια στην οποία η εκλογή είχε κριθεί την πρώτη Κυριακή το 2019, με ποσοστό 52,13% υπέρ του σημερινού περιφερειάρχη.
Το κρίσιμο στην περίπτωση αυτή είναι το κατά πόσον η κομματική διάσπαση της ΝΔ στη Δυτική Μακεδονία θα αποδειχθεί επαρκής συνθήκη ώστε τελικά να ενισχυθεί η υποψηφιότητα της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου, η οποία ανακοινώθηκε αρχικώς ως υποψήφια με τη στήριξη του ΠαΣοΚ και στη συνέχεια εξασφάλισε και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.
***
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Η Κεντρική Μακεδονία είναι από εκλογικής άποψης μια εξίσου «αδιάφορη» περιφέρεια την ερχόμενη Κυριακή, αφού η επανεκλογή του Απόστολου Τζιτζικώστα είναι ένα από τα «σίγουρα» των αναμετρήσεων.
Στις προηγούμενες εκλογές είχε εκλεγεί από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 62,04%, σπάζοντας ακόμη και το ρεκόρ του Σταύρου Αρναουτάκη στην Κρήτη. Απέναντί του κατεβαίνουν συνολικά οκτώ υποψήφιοι, κανένας εκ των οποίων δεν θεωρείται ότι έχει πιθανότητες να αμφισβητήσει την επανεκλογή του.
Υπό αυτό το πρίσμα, η Κεντρική Μακεδονία είναι μια περιφέρεια που παρουσιάζει άλλης τάξεως ενδιαφέρον για τη ΝΔ, κυρίως λόγω των συσπειρώσεων της άκρας και λαϊκιστικής Δεξιάς.
***
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ
Αλλη μία περιφέρεια που είχε κριθεί στον δεύτερο γύρο το 2019, όταν ο Χρήστος Μέτιος είχε υπερισχύσει του Χριστόδουλου Τοψίδη με 50,77% έναντι 49,23%.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ο σημερινός περιφερειάρχης θα επανεκλεγεί και επισημαίνουν ότι πρόκειται για την κατ’ εξοχήν περιοχή (μαζί με το Βόρειο Αιγαίο) όπου επιδρούν και συνεκτιμώνται αφενός το Προσφυγικό και αφετέρου η μουσουλμανική μειονότητα. Μένει να φανεί αν και πώς θα επιδράσει η καταστροφή στη Δαδιά.
***
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
Είναι το δεύτερο από τα μεγάλα προσωπικά στοιχήματα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την Πελοπόννησο. Ο «μόνιμος» αντάρτης, εν ενεργεία περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης είχε κερδίσει την υποψήφια της ΝΔ Χριστιάνα Καλογήρου τη δεύτερη Κυριακή το 2019, με την υποστήριξη όπως λέγεται και τοπικών βουλευτών της ΝΔ, όπως ο Χαράλαμπος Αθανασίου.
Σε αυτές τις εκλογές ο Πρωθυπουργός παίζει το «χαρτί» του στρατηγού Αλικιβιάδη Στεφανή, ο οποίος θεωρείται μία από τις λίγες επιλογές, με βάσιμες πιθανότητες να κερδίσει τον Κώστα Μουντζούρη.
Οι σχέσεις του περιφερειάρχη με το Μέγαρο Μαξίμου είναι εδώ και χρόνια «στα κόκκινα» και η περιοχή του Βορείου Αιγαίου είναι μία από εκείνες με ιδιαίτερη βαρύτητα, λόγω και του συντονισμού που απαιτείται μεταξύ κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης στην πολιτική και επιχειρησιακή διαχείριση του Προσφυγικού.
***
ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
Η περιφέρεια είχε επίσης κριθεί από τον πρώτο γύρο το 2019 με την επικράτηση του Γιώργου Χατζημάρκου με ποσοστό 53,71%. Εχει σε αυτές τις εκλογές απέναντί του τον Νικηφόρο Παπανικόλα, επισήμως υποστηριζόμενο από το ΠαΣοΚ και μεταξύ τους έχει εκδηλωθεί μία από τις πλέον έντονες αντιπαραθέσεις στο αυτοδιοικητικό πεδίο.
Ουσιαστικό εφόδιο του εν ενεργεία περιφερειάρχη θεωρείται και η συντριπτική νίκη της ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές, με ποσοστά και διαφορές μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα σε εθνικό επίπεδο.
Η αναμέτρηση στη συγκεκριμένη περιφέρεια έχει ένα ενδιαφέρον και λόγω των πυρκαγιών στη Ρόδο, αν και πώς δηλαδή θα επιδράσουν, όμως την ίδια στιγμή πρόκειται και για μία από τις πλέον ωφελημένες περιοχές της χώρας από τα τουριστικά κύματα της τελευταίας διετίας.
***
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Ο υποψήφιος της ΝΔ εν ενεργεία περιφερειάρχης Φάνης Σπανός είχε κερδίσει από τον πρώτο γύρο με 52,39% το 2019 και αναμένεται ότι θα επαναλάβει την επιτυχία του, δεδομένου ότι το όριο για την επανεκλογή του είναι σήμερα στο 43%, αλλά και επειδή το μέτωπο που είχε συσπειρωθεί το 2019 στην υποψηφιότητα του Απόστολου Γκλέτσου, σήμερα πιθανολογείται ότι θα εξασθενήσει και λόγω της υποψηφιότητας του πρώην βουλευτή και υφυπουργού του ΠαΣοΚ Λουκά Αποστολίδη.
***
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Ο σημερινός περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης είχε επικρατήσει το 2019 από τον πρώτο γύρο επί του Απόστολου Κατσιφάρα, πρώην βουλευτή του ΠαΣοΚ ο οποίος είχε συμπληρώσει δύο θητείες.
Σήμερα απέναντί του έχει αφενός τον ανεξάρτητο υποψήφιο με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Καρπέτα και τον Σπύρο Σκιαδαρέση, ο οποίος είναι ο επίσημος υποψήφιος του ΠαΣοΚ.
Ενας από τους λόγους για τους οποίους παρουσιάζει ενδιαφέρον η συγκεκριμένη περιφέρεια είναι ότι τα ποσοστά της ΝΔ στους νομούς της περιφέρειας στις πρόσφατες εκλογές ήταν χαμηλότερα από το αντίστοιχο εθνικό, ενώ το αντίστροφο συνέβη με τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠαΣοΚ.
***
ΗΠΕΙΡΟΣ
Με υψηλό ποσοστό 57,08% είχε κερδίσει στις προηγούμενες εκλογές ο Αλέξανδρος Καχριμάνης και εκτιμάται ότι περισσότερο ή λιγότερο εύκολα θα επαναλάβει την επιτυχία του. Σημειωτέον ότι σε εκείνη την αναμέτρηση ο εν ενεργεία περιφερειάρχης είχε κερδίσει με διαφορά… 42 μονάδων από τον δεύτερο.
Υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε αυτές τις εκλογές ο πρώην βουλευτής Γιάννης Στέφος, ως ανεξάρτητος κατεβαίνει ο Σπύρος Ριζόπουλος, από το ΠαΣοΚ στηρίζεται ο Στέφανος Ζούμπας, ενώ υπάρχουν άλλοι τρεις υποψήφιοι.
Το ερώτημα ως προς τη συγκεκριμένη περιφέρεια τίθεται περισσότερο ως προς το αν θα κριθεί από τον πρώτο γύρο, παρά ως προς το ποιος θα είναι ο νικητής.
***
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
Είναι η περιφέρεια για την οποία ακόμη και κομματικά στελέχη της ΝΔ προεξοφλούσαν έως πριν από μερικούς μήνες την ήττα της Ρόδης Κράτσα, η οποία είχε κερδίσει το 2019 στην επαναληπτική εκλογή με 60,20%.
Την πρώτη Κυριακή όμως είχε καταγράψει ένα ιδιαίτερα χαμηλό (δεδομένης και της συγκυρίας) ποσοστό, 29,55%. Εκτιμάται ότι το βασικό πρόβλημα της σημερινής περιφερειάρχη θα είναι η υποψηφιότητα του πρώην δημάρχου Κέρκυρας, Γιάννη Τρεπεκλή, ενώ και πάλι υποψήφιος είναι ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ωστόσο δεν έχει διατηρήσει τη δυναμική του των προηγούμενων ετών, σε μία περιφέρεια που θεωρούνταν από τις προνομιακές για το κόμμα.