Νέες ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του κόμματος αναμένεται να αναζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέχεια του πρόσφατου ανασχηματισμού.
Από τη νέα σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου έγινε σαφές ότι ο Πρωθυπουργός αποφεύγει σε αυτή τη φάση τους πειραματισμούς και προκρίνει μάλλον «ασφαλείς» επιλογές. Από πολιτική άποψη θέλει να αφήσει πίσω του το τραύμα που άνοιξε με ασύμμετρο τρόπο λόγω του γάμου των ομοφύλων και επιχειρεί μία αποκατάσταση της σχέσης με τη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, δίνοντας κυβερνητικές θέσεις σε στελέχη τα οποία είχαν καταψηφίσει το επίμαχο νομοσχέδιο (Κώστας Γκιουλέκας, Κώστας Καραγκούνης, Στέφανος Γκίκας).
Παράλληλα, όμως, εκτιμάται ότι θα επιδιώξει και να μην καταστεί πολιτικά όμηρος ομάδων και προσώπων που έως και πρόσφατα απέφευγαν να εκδηλώσουν με εμφατικό τρόπο τις διαφωνίες τους με τον φιλελεύθερο προσανατολισμό της κυβερνητικής πολιτικής. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες, έστω μερικής, αποκατάστασης των σχέσεών του με τη λαϊκή Δεξιά και τους εκπροσώπους της στην κυβέρνηση και το κόμμα.
Δεξιά «ευελιξία»
Οι αριθμοί και οι αναλύσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων έδειξαν ότι ο κύριος όγκος των απωλειών της ΝΔ δεν ήταν προς τα δεξιά, αλλά κατά μαζικό τρόπο προς την αποχή, η σύνθεση της οποίας είναι μάλλον δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια.
Γνωρίζοντας αυτά, όσο και αν ο Πρωθυπουργός έχει απορρίψει μία δεξιά στροφή της πολιτικής του, αναμένεται ότι θα επιδιώξει στο προσεχές διάστημα και με ορίζοντα την τριετία έως τις επόμενες εκλογές να αναθερμάνει τις σχέσεις του με την κεντροδεξιά πτέρυγα των στελεχών και των ψηφοφόρων της ΝΔ, ενώ παράλληλα θα επιχειρήσει να διατηρεί «ζεστό» το κεντρώο ακροατήριο, το οποίο παρόλο που δείχνει να παίρνει αποστάσεις από την κυβέρνηση μέχρις ενός σημείου, δεν δείχνει να έχει στραφεί ακόμη σε κάποιο άλλο κόμμα.
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα επιδιώξει το επόμενο διάστημα να αναθερμάνει τις σχέσεις του με την κεντροδεξιά πτέρυγα των στελεχών και των ψηφοφόρων της ΝΔ
Για τους λόγους αυτούς συζητείται ήδη στο ευρύτερο πρωθυπουργικό περιβάλλον το πώς θα αξιοποιηθούν στο νέο πολιτικό περιβάλλον στελέχη με σαφώς δεξιές πολιτικές αναφορές, όπως ο Μάκης Βορίδης και ο Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ ήδη εξετάζεται και ο τρόπος με τον οποίο θα τοποθετηθεί η ΝΔ έναντι του νέου εθνικολαϊκιστικού πόλου Ελληνικής Λύσης, Φωνής Λογικής και Νίκης. Οπως επισημάνθηκε μετεκλογικά από ορισμένους αναλυτές, η επιλογή να ανοίξει μέτωπο με τον Κυριάκο Βελόπουλο στην τελική ευθεία προς την κάλπη αποδείχθηκε μάλλον αναποτελεσματική. Εξ ου και μελετάται ήδη η αναπροσαρμογή στρατηγικής και φρασεολογίας για την αντιπαράθεση της επόμενης πολιτικής περιόδου μεταξύ της ΝΔ και των κομμάτων στα δεξιά της.
Η σχέση με την ΚΟ
Σε επίπεδο πολιτικών πρωτοβουλιών, η προσπάθεια προσέλκυσης των ομάδων που δείχνουν να έχουν απομακρυνθεί από τη ΝΔ αναμένεται ότι θα εκδηλωθεί στο κοινωνικό πεδίο (ήδη ανακοινώθηκε ένα νέο επίδομα προς χαμηλοσυνταξιούχους από τα έσοδα της φορολόγησης των υψηλών κερδών των διυλιστηρίων), με πρωτοβουλίες στο Μεταναστευτικό, στη Δικαιοσύνη, στη στεγαστική πολιτική κ.α.
Επιπλέον όμως στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων οι οποίοι απομακρύνθηκαν από τη ΝΔ είναι ενοχλημένοι από εκδηλώσεις αλαζονείας, τις οποίες άλλωστε επισήμανε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός λίγες ώρες πριν από τον ανασχηματισμό της προηγούμενης εβδομάδας και αναμένεται ότι θα επιδιώξει να περιορίσει.
Πολλοί στο εσωτερικό της ΝΔ αναμένουν τις πρώτες μετεκλογικές τοποθετήσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή σε παρουσίαση βιβλίου στο Πολεμικό Μουσείο
Ενα άλλο ζήτημα με το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η εμφανής δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της ΚΟ της ΝΔ, η οποία εκδηλώνεται ουσιαστικά για πρώτη φορά με κάποια ένταση και υποδαυλίζεται από τη χαμηλή εκλογική επίδοση στις ευρωεκλογές. Η ενόχληση οφείλεται, αφενός, στη μάλλον χαλαρή σχέση του Μεγάρου Μαξίμου με τους βουλευτές της πλειοψηφίας και αφετέρου στο γεγονός ότι ενώ είχε διαμηνυθεί ότι επίκειται ένας σαρωτικός ανασχηματισμός, προκαλώντας προσδοκίες υπουργοποίησης σε πολλούς, έγινε κάτι πολύ μικρότερης κλίμακας, με ανακύκλωση των ίδιων προσώπων και αποτέλεσμα να παραμείνουν και πάλι πολλοί δυσαρεστημένοι. Πολλά παράπονα έχουν εκφραστεί και για το γεγονός ότι αξιοποιήθηκαν βουλευτές που είχαν καταψηφίσει τον γάμο ομοφύλων, ενώ αγνοήθηκαν πολλοί οι οποίοι σήκωσαν το βάρος στη δύσκολη για τη ΝΔ ψηφοφορία.
Σαμαράς – Καραμανλής
Αντιμέτωπος με αυτό το κλίμα αναμένεται ότι θα βρεθεί ο Πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της ΚΟ, η οποία έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Τετάρτη. Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εκφωνήσει μία ομιλία με πολλαπλά μηνύματα και επιδιώξεις και με προτάγματα την αναπτέρωση του κομματικού ηθικού, την αποφυγή εσωστρέφειας και την αποκατάσταση της σχέσης και επικοινωνίας μεταξύ κυβέρνησης και ΚΟ. Κατά πληροφορίες, στη συνεδρίαση θα πάρουν τον λόγο οι βουλευτές και αναμένεται να φανεί πώς θα εκδηλωθεί και θα καταγραφεί η δυσαρέσκειά τους στον απόηχο του αποτελέσματος της 9ης Ιουνίου.
Η προσπάθεια αυτή του Πρωθυπουργού θα εκδηλωθεί ενώ πολλοί στο εσωτερικό της ΝΔ αναμένουν τις πρώτες μετεκλογικές τοποθετήσεις του Αντώνη Σαμαρά. Ο πρώην πρωθυπουργός ανακοινώθηκε ότι θα μιλήσει μαζί με τον προκάτοχό του Κώστα Καραμανλή σε παρουσίαση βιβλίου στο Πολεμικό Μουσείο την 1η Ιουλίου με θέμα της ομιλίας του «Ελλάδα και Ευρώπη σε σταυροδρόμι».
Ψίθυροι για αλλαγή γραμματέα
Οι αποτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος έχουν πυροδοτήσει συζητήσεις και για την ανασύνταξη του κόμματος, καθώς φάνηκε σε αρκετές περιπτώσεις και περιοχές ότι η εκλογική κινητοποίηση δεν ήταν ενδεδειγμένη και αναμενόμενη.
Πιθανολογείται και ψιθυρίζεται ακόμη και η ενδεχόμενη αλλαγή γραμματέα και η αντικατάσταση της Μαρίας Συρεγγέλα, καθώς και η επαναξιολόγηση των περισσοτέρων κομματικών στελεχών και οργανωτικών δομών, με ορίζοντα τις εθνικές εκλογές.
Οπως ήδη συζητείται στο Μέγαρο Μαξίμου, οι ευρωεκλογές ανέδειξαν πολλά ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν εγκαίρως και με τον κατάλληλο τρόπο εν όψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, αλλά και με στόχο την άμεση επανενεργοποίηση του κόμματος το οποίο, ελλείψει πολιτικού αντιπάλου, έχει μετατραπεί κατά βάση σε έναν μηχανισμό έκδοσης ανακοινώσεων.