Ανασχηματισμός: Τι καλούνται να φέρουν εις πέρας οι νέοι υπουργοί

Πώς ερμηνεύονται οι παρεμβάσεις στο κυβερνητικό σχήμα και τι καλούνται να φέρουν εις πέρας οι νέοι υπουργοί.

Τα κριτήρια για τις αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και τις αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης ήταν τα πεδία στα οποία διαπιστώθηκε η μεγαλύτερη εκδήλωση αποδοκιμασίας των πολιτών. Κατά τα όσα αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, υπό αυτό το πρίσμα οι τελικές επιλογές του Πρωθυπουργού όφειλαν να είναι σαφείς και να έχουν κατά κύριο λόγο πολιτικά χαρακτηριστικά.

Ως τον «πιο πολιτικό ανασχηματισμό του Μητσοτάκη» χαρακτηρίζει κορυφαίος υπουργός το νέο κυβερνητικό σχήμα και εκτιμά ότι στην παρούσα συγκυρία ήταν η μοναδική επιλογή ώστε να καταστεί σαφές και ότι «το μήνυμα ελήφθη», αλλά και να μη διαταραχθεί η συνέχεια σε κρίσιμα πεδία της κυβερνητικής δραστηριότητας. Την ίδια στιγμή όμως επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση πλέον κρίνεται μόνο στην πράξη και όχι με βάση συγκεχυμένες θεωρίες και εντυπώσεις. Με αυτή την έννοια, τα καθοριστικά πεδία και τα πρόσωπα βάσει των οποίων διαμορφώθηκε το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι πολύ συγκεκριμένα.

Η ακρίβεια

Το πρώτο μεταξύ αυτών είναι η ακρίβεια. Κατά τα όσα αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, παρά τις όποιες παρεμβάσεις και απόπειρες, το πρόβλημα παρέμεινε, και αυτό σήμαινε ότι η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έπρεπε να απομακρυνθεί. Υπό αυτή την έννοια όμως τα φώτα πέφτουν πλέον στον νέο υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος καλείται να φέρει συγκεκριμένα και απτά αποτελέσματα εκεί που απέτυχε ο προκάτοχός του Κώστας Σκρέκας και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η δημόσια διοίκηση

Προβληματικό πεδίο θεωρήθηκε και η δημόσια διοίκηση, σε βαθμό που θεωρείται ένας βασικός λόγος απομάκρυνσης της Νίκης Κεραμέως από το υπουργείο Εσωτερικών. Οι καθυστερήσεις στη μεταρρύθμιση του τομέα, αλλά και τα προβλήματα που προέκυψαν στη λειτουργία των υπηρεσιών λόγω αποφάσεων της προηγούμενης ηγεσίας έπαιξαν σημαντικό ρόλο, ενώ χαρακτηριστική ήταν μεταξύ άλλων η σαφής αποδοκιμασία εκ μέρους του Πρωθυπουργού όταν στην πρόσφατη μετεκλογική συνέντευξή του υπογράμμισε ότι δεν λειτουργεί το ΑΣΕΠ. Η ανάθεση του τομέα στον Θοδωρή Λιβάνιο θεωρήθηκε μονόδρομος και η πλέον ενδεδειγμένη επιλογή, δεδομένης της γνώσης και της εμπειρίας, αλλά και της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ του Πρωθυπουργού και του νέου υπουργού Εσωτερικών.

Οι… άκαιρες δηλώσεις

Η απομάκρυνση του Δημήτρη Καιρίδη λέγεται ότι είναι μια ετεροχρονισμένη αποδοκιμασία για δηλώσεις του, τόσο στο πεδίο ευθύνης του όσο και σε θέματα όπως ο γάμος των ομοφύλων, με αφορμή τον οποίο είχε υπερθεματίσει κατά μελών της κυβέρνησης (και συγκεκριμένα κατά του Μάκη Βορίδη), λέγοντας ότι όποιος υπουργός διαφωνεί θα πρέπει να παραιτηθεί. Η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει και προφανή συμβολισμό, σε μία περίοδο κατά την οποία αναμένεται το θέμα να βρεθεί πολύ ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα.

Η θυσία του Θεοχάρη

Περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα έχει η αλλαγή στο υπουργείο Οικονομικών, με την απομάκρυνση του υφυπουργού Χάρη Θεοχάρη. Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι πρόκειται για ένδειξη της διάθεσης της κυβέρνησης να επαναξιολογήσει τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών και να κάνει τις όποιες αναγκαίες βελτιωτικές παρεμβάσεις. Παρά ταύτα, πρόκειται για κεντρική κυβερνητική επιλογή, η οποία δεν μπορεί να χρεωθεί αποκλειστικά στον υφυπουργό. Οπως όμως σημειώνεται από τις ίδιες πηγές, η πορεία της οικονομίας και η συνολική επίδοση του Κωστή Χατζηδάκη δεν θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.