Η συνύπαρξη του Στέφανου Κασσελάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη στην Κωνσταντινούπολη όπου επρόκειτο να συναντηθούν εξ αφορμής της γιορτής των Θεοφανίων, υπό τη… σκέπη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου δίνει λαβή για ποικίλα σχόλια. Η απόσταση όμως που υπάρχει μεταξύ των δυο πολιτικών σχηματισμών και των δυο αρχηγών είναι μεγάλη.
Εξάλλου, το 2024 έχει έναν σημαντικό πολιτικό σταθμό και για τους δύο, τις ευρωεκλογές, οι οποίες θα δείξουν πολλά για το μέλλον. Και κυρίως θα αναδείξουν ποιος θα είναι ο βασικός πολιτικός παίκτης στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς για την επόμενη περίοδο. Η μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης τούς έφερε δίπλα-δίπλα σε… εκκλησιαστικό επίπεδο και πολλοί υποστηρίζουν, τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσο και στο ΠαΣοΚ, ότι μπορεί να υπάρξουν κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες εντός και εκτός Κοινοβουλίου και να γίνουν συνεργασίες στο πνεύμα μιας πιο δυναμικής αντιπολίτευσης, έχοντας ο κάθε χώρος την αυτοτέλειά του.
Ανοιγμα στο Κέντρο μέσω… Αγίου Πνεύματος
Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τα Χριστούγεννα ο Στέφανος Κασσελάκης, αρκετά χαλαρός, σε μια χριστουγεννιάτικη σύναξη με τους διαπιστευμένους πολιτικούς συντάκτες είπε πολλά και διάφορα για τα πολιτικά, αλλά και για κάτι ευρύτερο που για τον ίδιο είναι κομβικό όσον αφορά τα ατομικά δικαιώματα: τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Στη συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους, μιλώντας για τον κοινωνικό αποκλεισμό που βιώνουν πολλοί συμπολίτες μας και αφού ρωτήθηκε για τις σκληρές απόψεις που εκφράζει η Εκκλησία της Ελλάδος, έκανε μια αναφορά που εκείνη τη στιγμή πέρασε απαρατήρητη. Μίλησε πολύ κολακευτικά για τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και στο κάδρο έβαλε και τον Πάπα Φραγκίσκο, ως εκκλησιαστικούς ηγέτες-φωτεινά παραδείγματα. Αυτή η αναφορά τότε δεν αξιολογήθηκε, αν και ήταν γνωστό πως θα μεταβεί, μετά την επιστροφή του από τις ολιγοήμερες διακοπές στις ΗΠΑ, στο Φανάρι για τα Θεοφάνια.
Η κίνηση να μεταβεί στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του «Φάρου της Ορθοδοξίας», έχει για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έναν ισχυρό συμβολισμό. Εξάλλου, ο κ.κ. Βαρθολομαίος είναι αυτός που αποκαλείται «πράσινος Πατριάρχης» και δίνει το στίγμα του δυναμικά για την προστασία του περιβάλλοντος, εν μέσω κλιματικής κρίσης, αλλά και ο Ποιμενάρχης που κάνει καίριες παρεμβάσεις για σειρά κοινωνικών ζητημάτων. Κυρίως όμως είναι και αυτός που ακουμπά και στις καρδιές των Ελληνίδων και των Ελλήνων του εξωτερικού περισσότερο από όλους τους πολιτικούς. Και αυτό το ξέρει ο κ. Κασσελάκης, που θεωρεί ότι από μια άριστη σχέση με τον Οικουμενικό Θρόνο έχει να κερδίσει στην πορεία που κάνει για να ανακάμψει το κόμμα του, μέσα και από την ανάδειξη ενός διαφορετικού προφίλ.
Ενας πρόεδρος αριστερού κόμματος να «επενδύει» και στην καλή σχέση με την Εκκλησία; Ναι, στην περίπτωση του Στ. Κασσελάκη ισχύει, καθώς ο ίδιος όπως έχει εξομολογηθεί δεν είναι άθεος, αλλά πιστεύει. Αρα, στην προσπάθεια να φιλοτεχνήσει ένα διαφορετικό προφίλ με έμφαση και στο Κέντρο, η επίσκεψη στο Φανάρι σε αυτή τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας ήταν αυτονόητη.
Η σχέση του κ. Κασσελάκη με τον κ.κ. Βαρθολομαίο, όπως πληροφορείται «Το Βήμα», είναι ιδιαίτερα θερμή και λέγεται ότι έχει συμβάλει προς αυτό και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφθεί το Φανάρι τον περασμένο Οκτώβριο, όταν λίγες μέρες μετά την εκλογή του στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συναντήθηκε στη «Μεγάλη Βρεταννία» με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Ο κ. Κασσελάκης στην Κωνσταντινούπολη θα έχει αρκετές επαφές, με πιο σημαντική αυτή με τον δήμαρχο της πόλης και κεντρικό πολιτικό πρόσωπο, Εκρέμ Ιμάμογλου. Τέτοιου είδους επαφές θα συνεχιστούν για να ενισχυθεί το αρχηγικό του προφίλ σε μια περίοδο που οι μετρήσεις δεν είναι ικανοποιητικές.
Η επιστροφή από το Φανάρι αύριο σηματοδοτεί και την αντίστροφη μέτρηση για το συνέδριο του κόμματος στο τέλος του Φεβρουαρίου. Η Κεντρική Επιτροπή το προσεχές Σαββατοκύριακο θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για μια κορυφαία διαδικασία στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει και καταλαμβάνει όλο και περισσότερο ζωτικό πολιτικό χώρο ο Νίκος Παππάς, ενώ προχωράει στην πανελλαδική του δικτύωση ο γνωστός εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας.
Στην ΚΕ αναμένεται να εγκριθούν τα κείμενα του προσυνεδριακού διαλόγου, ενώ ετοιμάζεται και το πρόγραμμα του κόμματος, την ευθύνη του οποίου έχει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Αμέσως μετά και έως τις 16 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί ο προσυνεδριακός διάλογος, ενώ το διήμερο 17-18 Φεβρουαρίου θα γίνει η εκλογή των συνέδρων, η ανάδειξη νέων συντονιστικών οργανώσεων μελών και των νέων νομαρχιακών επιτροπών, όπου λέγεται πως έχει σημαντική επιρροή πλέον ο Ν. Παππάς.
Αγωνία για τη μειονότητα και την Αγια-Σοφιά
Το αεροπλάνο που απογειώθηκε την Πέμπτη το πρωί από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών προσγειώνεται στην Κωνσταντινούπολη και μέσα από αυτό αποβιβάζεται ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Βρίσκεται στην Πόλη, προκειμένου να παραστεί, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στον εορτασμό των Θεοφανίων στο Φανάρι. Μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, όπως αναφέρουν και στη Χαριλάου Τρικούπη.
Στη βαλίτσα που έχει μαζί του ο Νίκος Ανδρουλάκης, υπάρχει μέσα και ένα δώρο, ιδιαίτερης σημασίας, για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Είναι ένα συλλεκτικό βιβλίο που εκδόθηκε το 1893 και έχει τίτλο «Ιστορία των Επαναστάσεων της Κρήτης». Οπως τόνισε και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ στον Οικουμενικό Πατριάρχη, το συγκεκριμένο σύγγραμμα υπήρξε η πρώτη απόπειρα καταγραφής της Ιστορίας της Κρήτης από το 1204 έως το 1834.
Η χειρονομία αυτή έρχεται ως συνέχεια της καλής σχέσης που υπάρχει μεταξύ των δύο ανδρών, που επικοινώνησαν πριν από το ταξίδι στην Τουρκία και κανόνισαν μία συνάντηση εκτός πρωτοκόλλου και χωρίς την πίεση του χρόνου, ώστε να έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν αναλυτικά θέματα που απασχολούν και τους δύο. Για αυτόν τον λόγο η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες πριν την πατριαρχική και συνοδική θεία λειτουργία στον Αγιο Γεώργιο και τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού στον Κεράτιο Κόλπο για τον αγιασμό των υδάτων.
Ανάμεσα στα θέματα που ανέπτυξε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη ήταν και η κλιματική κρίση, με συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη να μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τον «Πράσινο Πατριάρχη». Οπως μετέφεραν στο «Βήμα», «ήταν αρκετά καλά ενημερωμένος και έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον».
Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε διεξοδικά ήταν τα γεωπολιτικά. Οι δύο πόλεμοι που μαίνονται στην περιοχή, οι συζητήσεις για κατάπαυση του πυρός, καθώς και η ανθρωπιστική κρίση που προκύπτει απασχόλησαν τους δύο άνδρες. Παράλληλα, από το τραπέζι του διαλόγου δεν μπορούσε να απουσιάζει και η Αγια-Σοφιά, το μοναδικής σημασίας αυτό μνημείο για τον ελληνισμό και την ανθρωπότητα, που σύμφωνα με δημοσιεύματα δεν συντηρείται όπως θα έπρεπε.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε να μεταβεί νωρίτερα του καθιερωμένου στην Κωνσταντινούπολη και για έναν ακόμη λόγο. Θέλησε να επισκεφθεί το Ζάππειο Παρθεναγωγείο, ένα σχολείο που δεν πρόλαβε να επισκεφθεί πέρυσι, όταν είδε από κοντά τα δύο από τα τρία σχολεία που αποτέλεσαν για δεκαετίες φάρο του ελληνισμού της Πόλης.
Η Μεγάλη του Γένους Σχολή, το Ζωγράφειο Λύκειο, όπως και το Ζάππειο Παρθεναγωγείο στεγάζονται σε κτίρια ιστορικά και επιβλητικά, που κάποτε έσφυζαν από ζωή, με πολλούς μαθητές να τρέχουν στα διαλείμματα και τους καθηγητές να μεταλαμπαδεύουν στις αίθουσες διδασκαλίας τη γνώση από γενιά σε γενιά. Αυτή η εικόνα δεν υπάρχει πλέον. Οι αίθουσες λιγοστεύουν από μαθητές και οι καθηγητές παλεύουν να κρατήσουν άσβεστη τη φλόγα του ελληνισμού στην Κωνσταντινούπολη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, που με την παρουσία του στην Ευρωβουλή έχει αναδείξει, μαζί με άλλους έλληνες ευρωβουλευτές, το θέμα της ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης, επέλεξε να δει τα σημεία αυτά και να κάνει συναντήσεις με μέλη της ελληνικής κοινότητας ώστε να αναληφθούν πρωτοβουλίες στήριξης των Ελλήνων της Πόλης.