Σε αξιολογήσεις, αναλύσεις και ταχείες διορθωτικές παρεμβάσεις στις στρατηγικές τους έχουν αποδυθεί τα τρία πρώτα κόμματα που αναδείχθηκαν από την εκλογική αναμέτρηση της 21 Μαΐου, εν όψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης.

Στη ΝΔ μελετούν τα κρίσιμα σημεία στα οποία θα πρέπει να δοθεί έμφαση ώστε να διατηρηθεί η ορμητική δυναμική, να ελεγχθούν στον βαθμό του εφικτού οι διαρροές οποιουδήποτε είδους και να εξασφαλιστεί η αυτοδυναμία.

Στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται ότι θα επιχειρήσουν μία όσο το δυνατόν ταχύτερη ανασύνταξη, ώστε να μην επιδεινωθεί η πανωλεθρία της προηγούμενης Κυριακής. Οι κύριες αιτίες ανησυχίας είναι ο κίνδυνος μετάπτωσης σε μία περιδίνηση ηττοπάθειας, η ανεξέλεγκτη εσωστρέφεια και οι πιθανολογούμενες διαρροές προς το ΠαΣοΚ.

Για τον Νίκο Ανδρουλάκη και την ομάδα του, η πρόκληση διαμορφώνεται στο πεδίο της αξιοπιστίας και της διατύπωσης μιας πολιτικής πρότασης η οποία θα υπερβαίνει την ήδη εξελισσόμενη σκληρή αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και θα ενισχύει την εντύπωση ότι το ΠαΣοΚ διαθέτει ή διαμορφώνει τις προϋποθέσεις ώστε να πλησιάσει στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή και να βρεθεί σε αυτά.

Το πώς θα ξεδιπλωθούν οι προεκλογικές στρατηγικές, πώς θα αλληλεπιδράσουν και ποιες δυναμικές θα προκύψουν με βάση αυτές έως την 25η Ιουνίου, αναμένεται ότι θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό τις λεπτομέρειες από τις οποίες ούτως ή άλλως θα κριθούν οι συσχετισμοί της νέας κάλπης.


(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Νέα Δημοκρατία –  «Τείχος» αποτροπής διαρροών προς το ΠαΣοΚ και τα δεξιά

Σε επίπεδο στρατηγικής εν όψει δεύτερης κάλπης, τα καθοριστικά σημεία και ταυτόχρονα οι παράμετροι προβληματισμού για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι πολύ συγκεκριμένα. Αφορούν κατά βάση α) τις εκλογικές επιδόσεις των δύο κομμάτων τα οποία έφτασαν στο όριο του 3% και δεν μπήκαν στη Βουλή (Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας) και από την επίδοση των οποίων διαμορφώνεται το όριο της αυτοδυναμίας, β) την ενδεχόμενη διαρροή, έστω περιορισμένη, προς το ΠαΣοΚ και γ) τις κινήσεις που θα πρέπει να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν σε συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες και κατά μείζονα λόγο στη Βόρεια Ελλάδα.

Ως προς το τελευταίο οι πρώτες σκέψεις έχουν γίνει και εντός των αμέσως προσεχών ημερών αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τις απαιτούμενες ενέργειες. Κατά πληροφορίες, έχει ήδη συζητηθεί η «επιστράτευση» προβεβλημένων στελεχών και οι στοχευμένες «αποστολές» σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπου εμφανίζονται ενισχυμένα τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ και ειδικότερα η Ελληνική Λύση και η Νίκη. Για τον σκοπό αυτόν αναμένεται να δραστηριοποιηθεί έντονα ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και, ενδεχομένως, πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (ο οποίος γνωρίζει και πολύ καλά τις ιδιομορφίες της Β. Ελλάδας).

Ο όρος που έχει εγκαινιαστεί σε επίπεδο ρητορικής είναι ο «προοδευτικός και υπεύθυνος πατριωτισμός», με παράλληλη εμφατική προβολή των επιδόσεων της κυβέρνησης στην ενίσχυση της εθνικής άμυνας και της διεθνούς εικόνας της χώρας.

Ως προς τη συγκράτηση των ψηφοφόρων που πιθανώς θα επέλεγαν να στραφούν προς το ΠαΣοΚ, όσο και αν εκτιμάται ότι αν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για μικρής κλίμακας μετακινήσεις, η επιχειρηματολογία που αναμένεται να επιστρατευθεί θα είναι σύνθετη.

Κατά πάσα βεβαιότητα θα βασίζεται στο πρόταγμα της οικονομικής σταθερότητας και στην καλλιέργεια της εντύπωσης ότι όσο ισχυρή και αν είναι η ΝΔ, η αξιοποίηση στελεχών από άλλους χώρους θα παραμένει πάντα επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παράλληλα θα προβάλλεται ότι η αυτοδυναμία είναι η μοναδική ρεαλιστική επιλογή διακυβέρνησης και ότι οι προϋποθέσεις για την επίτευξή της είναι πολύ συγκεκριμένες και ταυτόχρονα εξαιρετικά ευαίσθητες. Κατά πληροφορίες, στελέχη του εκλογικού επιτελείου της ΝΔ έχουν επισημάνει τη συγκεκριμένη παράμετρο ως μία μεταξύ των κρίσιμων για την επίτευξη του στόχου της στη δεύτερη εκλογική αναμέτρησης του Ιουνίου.

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

ΣΥΡΙΖΑ – Ανασυγκρότηση με νέα πρόσωπα και θετική ατζέντα

Επιχείρηση άμεσης ανασυγκρότησης είναι σε πλήρη εξέλιξη από την περασμένη Πέμπτη στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής του Επιτροπής και στη σκιά της συντριπτικής ήττας στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Ο βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι αντικειμενικά να μικρύνει τη διαφορά από τη ΝΔ και να είναι η αξιωματική αντιπολίτευση την επομένη των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Επί της ουσίας, αφήνει – μένει να φανεί κατά πόσο θα επιτευχθεί – στην άκρη την εσωστρέφεια και τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις που εμφανίστηκαν μετά το βαρύ εκλογικό αποτέλεσμα και σημαίνει αντεπίθεση και συσπείρωση. Μάλιστα, έδωσε τον τόνο ο ίδιος ο κ. Τσίπρας με τη φράση: «Είμαστε κόμμα εξουσίας και όχι κόμμα συμπλήρωμα και κόμμα διαμαρτυρίας».

Υπό το σύνθημα της «δημοκρατικής πανστρατιάς» έναντι της Δεξιάς παλινόρθωσης και να μη δοθεί «λευκή επιταγή» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα προσπαθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να κερδίσει τις ψήφους όσων απείχαν και όσων δεν επέλεξαν το κόμμα. «Αυτό που απαιτείται είναι μια δημοκρατική πανστρατιά για να ενισχύσουμε τη προοδευτική παράταξη, έναντι μιας Δεξιάς που αν δεν αποτραπεί στη δεύτερη κάλπη, θα είναι ανεξέλεγκτη και εκδικητική» είπε ο κ. Τσίπρας στην ΚΕ.

Η στρατηγική των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων θα είναι η εξής: Να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, όχι κόμμα διαμαρτυρίας, ούτε κόμμα συμπλήρωμα σε κυβερνήσεις της Δεξιάς. Να επιβεβαιωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ο βασικός εκφραστής της προοδευτικής παράταξης.

Πώς θα γίνει αυτό; Με διόρθωση της στρατηγικής εν κινήσει, με αλλαγή της καμπάνιας του, με συλλογική λήψη αποφάσεων και άρα μένει στην άκρη η «κλειστή ομάδα» που αποφάσιζε, πιο σοβαρή παρουσία στα ΜΜΕ. Θετική ατζέντα, με ευθεία όμως αντιπαράθεση προγραμματική με τη ΝΔ και στόχευση στους αναποφάσιστους. Εξάλλου, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, σύμφωνα με τα exit polls, την τελευταία μέρα αποφάσισε τι θα ψηφίσει περίπου το 20% των ψηφοφόρων.

1.206.000 ψηφοφόροι και από αυτούς 618.000 επέλεξαν τη ΝΔ και μόνο 156.000 τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Επίσης, θα αλλάξει η βιτρίνα του κόμματος προς τα ΜΜΕ με φρέσκα πρόσωπα, όπως π.χ. οι Εφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης αλλά και άλλους ώστε να δοθεί το μήνυμα πως και στελέχη υπάρχουν αξιόλογα και με σοβαρότητα. Σκέψεις να αλλάξουν τα ψηφοδέλτια και να τοποθετούν σε εκλόγιμες θέσεις πρόσωπα που δεν εξελέγησαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου δεν υπάρχουν.


(ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/EUROKINISSI)

ΠαΣοΚ – Στόχος να πάρει τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

«Τι μπορεί να πετάξει κανείς από μια προεκλογική εκστρατεία που εκ του αποτελέσματος θεωρείται επιτυχημένη;». Οι στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη παραπέμπουν στην ομιλία του προέδρου του κόμματος στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που θα συνεδριάσει το μεσημέρι της Κυριακής, αλλά και στην ομιλία του στα μέλη της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας λίγο πριν από την ορκωμοσία της νέας Βουλής, την ίδια ημέρα. Εκεί ο κ. Ανδρουλάκης θα παρουσιάσει τον νέο εκλογικό στόχο του ΠαΣοΚ και τη στρατηγική για την επίτευξή του.

Στις εκλογές του Μαΐου ο εκλογικός στόχος της Χαριλάου Τρικούπη ήταν το «ισχυρό διψήφιο ποσοστό». Αιχμή του δόρατος υπήρξε η γραμμή «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας». Στις εκλογές του Ιουνίου ο στόχος έχει αλλάξει. Το ΠαΣοΚ διεκδικεί «να εκφράσει πλειοψηφικά τον προοδευτικό κόσμο της χώρας», δηλαδή να αντικαταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτή η στόχευση απαιτεί διαφορετική τακτική. Από το «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας», φεύγει το «ούτε Τσίπρας» και μένει το «ούτε Μητσοτάκης». Φεύγει, επίσης, η «προγραμματική συμφωνία για κυβέρνηση με πρόσωπα κοινής αποδοχής». Η νέα γραμμή είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με τη ΝΔ αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βγει αυτοδύναμος. Το ΠαΣοΚ δεν εμφανίζεται πλέον ως ένας χρήσιμος κυβερνητικός εταίρος. Εμφανίζεται ως η επόμενη αξιωματική αντιπολίτευση. Το μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή μια κόντρα του γραφείου Τύπου του κόμματος με τον Ακη Σκέρτσο, ήταν ξεκάθαρο. Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να συνηθίσει «την τεκμηριωμένη αντιπολίτευση του ΠαΣοΚ. Η περίοδος που η αντιπολίτευση λειτουργούσε ως χρυσός τους χορηγός τελείωσε».

Η εκστρατεία της Χαριλάου Τρικούπη σε αυτή την προεκλογική περίοδο θα είναι στοχευμένη. Εκτός από το Λεκανοπέδιο, στο οποίο το ΠαΣοΚ εξακολουθεί να υστερεί, σε σχέση με τις επιδόσεις του στην περιφέρεια, το βάρος θα δοθεί στην προσέγγιση κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων που φαίνεται να κρατούν αποστάσεις. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι δημόσιοι υπάλληλοι εξακολουθούν να δίνουν στο ΠαΣοΚ εκλογικά ποσοστά απαγορευτικά για τον στόχο της κατάκτησης της δεύτερης θέσης. Προσπάθεια θα καταβληθεί και σε συγκεκριμένες ομάδες όπου το ΠαΣοΚ «τα πήγε καλούτσικα» αλλά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, όπως οι αγρότες, οι γυναίκες και οι νέες ηλικίες.