Οι αυτοδιοικητικές εκλογές, περιφερειακές και δημοτικές, φαντάζουν αδιάφορες και για πολλούς προεξοφλημένες ως προς το αποτέλεσμά τους. Ευλόγως μπορεί να πει κάποιος επειδή απλούστατα οι κυβερνητικοί υποψήφιοι ευνοούνται από το ρεύμα της διπλής νεοδημοκρατικής εκλογικής νίκης τον περασμένο Μάιο και τον Ιούνιο και εκείνοι της αντιπολίτευσης παλεύουν σχεδόν μόνοι, καθώς τα κόμματά τους είναι αποδιοργανωμένα και αποκαμωμένα από τη διπλή επιβεβαίωση της μητσοτακικής επικράτησης και δεν έχουν το κουράγιο, ούτε τις δυνάμεις, να δώσουν μάχες πραγματικές, όπως θα όφειλαν.

Δεν είναι τυχαίο ότι το κυβερνών κόμμα έχει διακηρύξει ευθέως ότι στοχεύει το 13+3, δηλαδή τις 13 περιφέρειες και τους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας, της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση φιλοδοξεί να επιτύχει μια άνετη μεγάλη τρίτη νίκη και έτσι απερίσπαστη να συνεχίσει το έργο της, αυτό που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός περιγράφει ως σύνθετο, απαιτητικό και προπάντων μεταρρυθμιστικό. Ο Πρωθυπουργός, το έχει καταστήσει σαφές, θέλει να διατηρήσει και στην αυτοδιοικητική πίστα ανέπαφη την πολιτική υπεροχή του κόμματός του και προφανώς τη δική του ηγεμονική θέση στα πολιτικά πράγματα της χώρας, εκμεταλλευόμενος την πολιτική αδυναμία των άλλων, ιδιαιτέρως του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ που κατά τα φαινόμενα θα παλεύει για καιρό ακόμη για την καθιέρωση και την αποδοχή μέσα στο ίδιο του το κόμμα.

151.766 είναι οι υποψήφιοι σύμβουλοι

Παρά ταύτα ωστόσο τα καταστροφικά γεγονότα του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, πρώτα οι πυρκαγιές και ακολούθως οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, μόνο αδιάφορα δεν είναι παρά την κυβερνητική δημοσκοπική υπεροχή που διαπιστώθηκε τελευταίως. Δεν είναι απίθανο το πολιτικό αποτύπωμα αυτών να καταγραφεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής. Ιδιαιτέρως σε τοπικό επίπεδο η όποια φθορά μπορεί να είναι εμφανώς σημαντικότερη από τις προγνώσεις και να πλήξει ευθέως τους τοπικούς άρχοντες που διεκδικούν την ανανέωση της θητείας τους σε περιφέρειες και δήμους.

59,07% των υποψηφίων είναι άνδρες, ενώ 164 δημοτικοί συνδυασμοί έχουν επικεφαλής γυναίκα

Στον δήμο της Αθήνας για παράδειγμα, ο κ. Μπακογιάννης, δημοσκοπικά και πολιτικά ισχυρός, δεν αναμένεται να έχει εύκολη και άνετη νίκη την Κυριακή, παρότι οι συνδιεκδικητές του ούτε δημοφιλείς είναι ούτε διαθέτουν ισχυρά πολιτικά στηρίγματα. Αν δεν εκλεγεί απευθείας από τον πρώτο γύρο, όπως οι υποστηρικτές του βεβαιώνουν, εκτιμάται ότι θα επιτρέψει συσπειρώσεις και είναι πολύ πιθανόν να τους έχει όλους απέναντί του στον δεύτερο γύρο.

9.775.181 Ελληνες έχουν δικαίωμα ψήφου, εκ των οποίων 5.032.122 είναι γυναίκες

Στη Θεσσαλονίκη επίσης ο ασθενέστερος κ. Ζέρβας, παρότι παραγωγικός και δραστήριος όπως τοπικοί παράγοντες αναγνωρίζουν, μπορεί να βρεθεί προ εκπλήξεως και να αντιμετωπίσει ισχυρά σχήματα στον δεύτερο γύρο και να χρειαστεί να δώσει σκληρή μάχη για την επικράτησή του. Μόνο στον Πειραιά μπορεί να πει κάποιος με βεβαιότητα ότι ο κ. Μώραλης διατηρεί ακέραιες τις δυνάμεις και την υποστήριξη των Πειραιωτών.

465.218 είναι οι νέοι εκλογείς σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019

Από εκεί και πέρα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο κ. Αγοραστός, μετά από όσα τραγικά μεσολάβησαν στην περιοχή του, θα δυσκολευτεί να επαναλάβει την άνετη νίκη των προηγούμενων εκλογών και πιθανότατα οι αντοχές του θα δοκιμαστούν στον δεύτερο γύρο, αν και οι αντίπαλοί του δεν θεωρούνται ξεχωριστοί και ικανοί να αντιπαρατεθούν με αξιώσεις.

10 συνδυασμοί διεκδικούν τον Δήμο Θεσσαλονίκης ενώ 9 συνδυασμοί διεκδικούν την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο κ. Πτωχός αμφισβητείται εντόνως και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του κ. Σαμαρά μπορεί να βρεθεί επί ξύλου κρεμάμενος τη δεύτερη Κυριακή, απειλούμενος από τον παλαιάς κοπής λαϊκό-φιλελεύθερο Πέτρο Τατούλη. Στα Ιόνια Νησιά η νεοδημοκρατική νίκη επίσης τίθεται εν αμφιβόλω. Και στη Δυτική Μακεδονία ακόμη μπορούν να υπάρξουν παρατράγουδα παρότι ο κ. Κασαπίδης υποστηρίζεται μετά πάθους από την κυβέρνηση. Και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στο Βόρειο Αιγαίο δεν είναι δεδομένο το αποτέλεσμα.

1.222 είναι οι δημοτικοί συνδυασμοί και 78 οι περιφερειακοί συνδυασμοί

Θα μπορούσε να αναφέρει κανείς και άλλα παραδείγματα ιδιαιτέρως σε μικρότερους δήμους της χώρας, που λογικά θα έπρεπε να προκαλούν ανασφάλεια και ανησυχία στην κυβερνητική παράταξη.

Και αυτό γιατί όσο αδιάφορες και αν είναι οι τρέχουσες αυτοδιοικητικές εκλογές, εμπεριέχουν τον κίνδυνο δημιουργίας ενός πρώτου ρήγματος στην κυρίαρχη κατά τα άλλα Νέα Δημοκρατία. Και να ακολουθήσει και ένα δεύτερο μεγαλύτερο στις ευρωεκλογές του 2024. Στην πολιτική άλλωστε τίποτε δεν μένει στάσιμο…τα πάντα ρει. Ας το έχουν υπ’ όψιν τους όσοι με περισσή αλαζονεία θεωρούν εαυτούς ανίκητους και απρόσβλητους.