Βαθαίνει καθημερινά, όλο και περισσότερο, το χάσμα στον ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και των υποστηρικτών του με τη σημερινή πλειοψηφία που έχει κορμό την ομάδα των «87».
Με όσα τραγελαφικά συμβαίνουν απαξιώνεται όλο και περισσότερο το κόμμα που βουλιάζει στις δημοσκοπήσεις (σ.σ.: η τελευταία της GPO κατέγραψε 7,6%) και οδεύει ολοταχώς στα ποσοστά των βουλευτικών εκλογών του 2009 όπου κινούνταν στη ζώνη του 5%-5,5%.
Η διάσπαση, με βάση όσα λέγονται και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, είναι δεδομένη και απλώς μένει να επισημοποιηθεί και επικυρωθεί, όπως έχει σημειώσει εδώ και καιρό «Το Βήμα». Την ίδια στιγμή είναι υπαρκτό το σενάριο της ανεξαρτητοποίησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζουν τον Στ. Κασσελάκη. Εάν συμβεί αυτό και ανεξαρτητοποιηθούν τουλάχιστον πέντε βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την καταλαμβάνει το ΠαΣοΚ, που αρχίζει δημοσκοπικά να ανεβαίνει μετά την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του.
Ρωμαϊκή αρένα ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει ρωμαϊκή αρένα και εάν γίνει το συνέδριο, που είναι προγραμματισμένο για το τριήμερο 8-9 και 10 Νοεμβρίου, θα μετατραπεί σε χώρο τελικού ξεκαθαρίσματος μεταξύ των δύο πλευρών.
Αυτή τη στιγμή η σημερινή πλειοψηφία των «87» επιμένει πως θα προχωρήσει κανονικά ο προγραμματισμός, ότι δεν αλλάζει κάτι όσον αφορά το συνέδριο και ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για αναβολή. Αυτό στα χαρτιά και στις συνεδριάσεις, γιατί στο παρασκήνιο υπάρχει μεγάλη συζήτηση μήπως πρέπει να αναβληθεί για να επέλθει εσωκομματική ηρεμία, αλλά οι εκλογές να γίνουν κανονικά (παρότι ακόμα και για αυτές υπάρχει συζήτηση μήπως μετατεθούν).
Εάν γίνει αυτό, στόχος είναι να αποδυναμωθεί το κύμα υποστήριξης στον κ. Κασσελάκη, που έχει αποκλειστεί από τις εκλογές με βάση και την απόφαση της ΚΕ το Σάββατο 12 Οκτωβρίου.
Η εικόνα ενός ΣΥΡΙΖΑ που τα στελέχη του θα… σφάζονται στο συνέδριο δεν θα λειτουργήσει απλώς αποσυσπειρωτικά, αλλά διαλυτικά. Ήδη το πολιτικό προϊόν ΣΥΡΙΖΑ απαξιώνεται καθημερινά με ευθύνη όλων των πλευρών, προκαλώντας θλίψη και οργή σε πολλά στελέχη και ψηφοφόρους που κινούνται στην γκρίζα ζώνη της ουδετερότητας.
Αδιαφορία και ακραίοι χαρακτηρισμοί
Γιατί οι στρατοί, ένθεν κακείθεν, αδιαφορούν, όπως προκύπτει από τα όσα πράττουν, για τη δημόσια εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται όλο και μεγαλύτερος αριθμός ψηφοφόρων. Οι ακραίοι διαξιφισμοί στο διαδίκτυο αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό το αγεφύρωτο χάσμα που υπάρχει μεταξύ τους και την αδυναμία να βρίσκονται στον ίδιο πολιτικό χώρο την επόμενη μέρα.
Πρωτοφανείς καταστάσεις: Η ΚΕ να αποκλείει υποψήφιο από τις εκλογές. Το γραφείο Τύπου να εκδίδει ανακοίνωση πως η απόφαση είναι οριστική και αμετάκλητη. Οι «κασσελίστας» να επιμένουν πως αυτό είναι αντικαταστατικό.
Η Πολιτική Γραμματεία να «καταχεριάζει», όπως την περασμένη Πέμπτη, τον Στ. Κασσελάκη και να δείχνει τον δρόμο προς το συνέδριο. Η Επιτροπή Δεοντολογίας, όπου η πλειοψηφία είναι «κασσελίστας», να στέλνει μήνυμα ότι το συνέδριο αποφασίζει για τους υποψήφιους αρχηγούς και κανείς άλλος. Και οι άλλοι υποψήφιοι αρχηγοί να λένε πως δεν μπορεί ο Στ. Κασσελάκης να είναι υποψήφιος, πλην του Παύλου Πολάκη που είπε ευθέως στην ΠΓ ότι ήταν «μ…κία» των «87» που τον απέκλεισαν.
Το σενάριο της διαγραφής
Ουσιαστικά καταγράφεται το απόλυτο χάος. Και σε αυτό το κλίμα της διάλυσης αιωρείται ακόμα το σενάριο μήπως πρέπει να διαγραφεί ο κ. Κασσελάκης, ο οποίος ετοιμάζει τη δική του απάντηση με συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας ύστερα από το πρώτο σκέλος της περιοδείας του στη δυτική Μακεδονία.
Η μάχη είναι σε όλα τα επίπεδα και δεν γίνεται μόνο για τα οργανωτικά, αλλά και για την επιρροή των συνέδρων. Οι «87» κινητοποιούν μέλη που είχαν απομακρυνθεί από το κόμμα, ενώ ο Κασσελάκης καλεί σε μαζική εγγραφή τους υποστηρικτές του μέσω της ιστοσελίδας του ώστε να εκλέξει συνέδρους και ανάλογα με τους συσχετισμούς να κινηθεί για να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του.
Η ιστοσελίδα θεωρείται από τους αντιπάλους του ως κίνηση «κόμμα μέσα στο κόμμα», αφού κατά την ΠΓ χρησιμοποιεί στο domain name το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Το κλίμα σε όλες τις οργανώσεις είναι τεταμένο και οι ήπιες φωνές είναι ελάχιστες, όπως της Ρένας Δούρου που, σύμφωνα με έμπειρα στελέχη, θα ήταν μια καλή υποψηφιότητα που θα έδινε προοπτική. «Το κρίσιμο είναι να κτίσουμε την εναλλακτική, αξιόπιστη, προοδευτική, προγραμματική πρόταση με την οποία το κόμμα μας θα γίνει η κινητήρια δύναμη της δημοκρατικής, αριστερής, προοδευτικής παράταξης. Από το κάλεσμα αυτό δεν περισσεύει καμία και κανείς» ανέφερε προσφάτως η τομεάρχης Εξωτερικών.
Η προθεσμία για τις υποψηφιότητες
Η παρέμβασή της κρίνεται ως ιδιαίτερα σοβαρή στην παρούσα χρονική περίοδο της ανελέητης σύγκρουσης. Και μόνο τυχαία δεν ήταν η δήλωση του πρώην γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Ρήγα: «Μπορεί στο συνέδριο να καταθέσει όποιος θέλει υποψηφιότητα». Και εδώ αναδεικνύεται ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που προκαλεί εντάσεις, αλλά αφήνει αδιάφορη την κοινωνία: Πότε κλείνει η προθεσμία για τις υποψηφιότητες; Στις 24 ή στο συνέδριο; Αλλο πεδίο έντασης των επόμενων ημερών.