Συναισθηματικό reset για Ελληνες και Τούρκους

Μέχρι πολύ πρόσφατα, οι τούρκοι και οι έλληνες πολιτικοί είχαν εμπλακεί σε έναν πόλεμο λέξεων λόγω της έντασης που σιγόβραζε στο Αιγαίο. Καθ’ οδόν προς τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, η απροκάλυπτα εμπρηστική ρητορική του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του δυτικού γείτονα της Τουρκίας ήταν εν μέρει για εσωτερική κατανάλωση σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις εκλογικές του πιθανότητες. Η κατάσταση, αν και υπό έλεγχο, ήταν τεταμένη. Οι περισσότερες συνθήκες, αν όχι όλες, άλλαξαν προς την αντίθετη κατεύθυνση ύστερα από τους δύο καταστροφικούς σεισμούς.

Η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες χώρες που έστειλαν βοήθεια και σωστικά συνεργεία. Το βίντεο με τους δύο έλληνες διασώστες που ξέσπασαν σε κλάματα αφού ανέσυραν ένα εξάχρονο κοριτσάκι από τα συντρίμμια άγγιξε την καρδιά εκατομμυρίων ανθρώπων στην Τουρκία. Οταν θα μεγαλώσει το κορίτσι αυτό θα έχει μόνο θερμά αισθήματα ευγνωμοσύνης για εκείνους που την έσωσαν. Η γυμνή έκφραση ανθρωπιστικής αλληλεγγύης σε μια στιγμή εθνικού κινδύνου επισκιάζει κάθε είδους πολιτική ρητορική και γεωπολιτικές ανησυχίες που δηλητηρίαζαν τις διμερείς σχέσεις των δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων.

Αυτή τη στιγμή, η επιτακτική ανάγκη για συνεργασία ξεπέρασε όλα τα άλλα. Η ασυνήθιστη εγκαρδιότητα ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών είναι επίσης πολλά υποσχόμενη. Το tweet του έλληνα πρωθυπουργού στα τουρκικά έγινε βάιραλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την Τουρκία δεν πέρασε απαρατήρητη από πολλούς Τούρκους που, στο παρελθόν, έτειναν να «αγοράζουν» την εθνικιστική ρητορική της κυβέρνησης στην τουρκική εξωτερική πολιτική. Αλλά το μέγεθος της καταστροφής και το ακαταμέτρητο εύρος των ανθρώπινων απωλειών αποκάλυψαν το άδειο κέλυφος της μεγαλεπήβολης ρητορικής και του εθνικιστικού σοβινισμού. Σήμερα ήρθε ο καιρός να δείξουμε την ικανότητα του κράτους για ανοικοδόμηση προκειμένου να βρεθεί κατάλυμα για εκατομμύρια άστεγους, και όχι να δείχνουμε τα δόντια μας διπλωματικά ή στρατιωτικά. Αυτό ισχύει και για τις δύο πλευρές. Η καταστροφή έδειξε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία χρειάζονται την ειρήνη περισσότερο από ποτέ. Η αμοιβαία έκφραση αλληλεγγύης σε τόσο κρίσιμες στιγμές αποτελεί πειστήριο της ισχυρής συλλογικής βούλησης για μακροχρόνια ειρήνη. Μπορούμε να την επιτύχουμε. Ο σεισμός το απέδειξε.

Ο κ. Abdullah Ayasun είναι από τη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.