Με καζάνι έτοιμο να εκραγεί προσομοιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πλέον εμφανίζει εικόνα αποσύνθεσης. Ο Στέφανος Κασσελάκης βαδίζει στο τεντωμένο σκοινί των αντιφάσεων, των αδιεξόδων και των συγκρούσεων που μαίνονται στο εσωκομματικό στερέωμα και τείνουν να βγουν εκτός ελέγχου, όπως πιστοποιεί η αδυσώπητη μάχη του Παύλου Πολάκη κατά της Αθηνάς Λινού με φόντο τις χρηματοδοτήσεις του Iνστιτούτου Prolepsis, με τον διαγραφέντα από την ΚΟ βουλευτή Χανίων να θέτει πλέον ανοιχτά θέμα ηγεσίας δηλώνοντας ο ίδιος «παρών» στο ξεκαθάρισμα λογαριασμών με ορόσημα τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (αρχές Σεπτεμβρίου) και το καταστατικό συνέδριο (αρχές Οκτωβρίου).
Η ομάδα των «87»
Η «σφήνα» Πολάκη στην εντεινόμενη εσωκομματική συζήτηση αμφισβήτησης του κ. Κασσελάκη πυροδοτεί εξελίξεις: αφενός οξύνει τη διαπάλη που μαίνεται στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αφετέρου διευκολύνει τους «87» του κλίματος Τσίπρα νομιμοποιώντας μια δική τους υποψηφιότητα κόντρα στον νυν πρόεδρο, αν και εφόσον τα πράγματα φτάσουν μέχρι εκεί. Ο κ. Πολάκης πάντως προετοίμαζε συστηματικά τις κινήσεις του με τους στενούς συνεργάτες του. Στους διαδικτυακούς οπαδούς του που τον προέτρεπαν «Παύλο, ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Ζητάμε εκλογές και κατέβα υποψήφιος» ο «αψύς Σφακιανός» απαντούσε τα τελευταία 24ωρα: «Ολα στην ώρα τους».
Η αμφισβήτηση
Και η ώρα αυτή ήρθε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της περασμένης Πέμπτης που συνήλθε με αντικείμενο τα κομματικά media, με τον «αψύ Σφακιανό» και άλλοτε υποστηρικτή της υποψηφιότητας Κασσελάκη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να τον αμφισβητεί ευθέως δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να υπηρετήσει ένα πρόγραμμα κοινωνικά αναγκαίο και ρήξης με τη διαπλοκή – «η σημερινή ηγεσία δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των καιρών» είπε δηλώνοντας με τον τρόπο του «παρών» για την επόμενη μέρα («θα φανώ χρήσιμος») και προτρέποντας σε «μεγάλες αλλαγές και σύντομα». Παράλληλα, οι «87» ζυγίζουν τα δεδομένα και σχεδιάζουν τις κινήσεις τους στην εσωκομματική σκακιέρα, με τη συγκατοίκηση να φαντάζει πλέον όλο και πιο δύσκολη.
Ετοιμοι για ρήξη
Η αποχώρηση οκτώ μελών της «φρουράς Τσίπρα» από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έδωσε τον τόνο των διαθέσεων που υπάρχουν και προϊδεάζουν για τη ρήξη. Η αναβολή της «απολογίας» του Χρήστου Σπίρτζη στην Επιτροπή Δεοντολογίας (για τις 3 Σεπτεμβρίου) είναι μια παράταση στο αδιέξοδο που υπάρχει, με τον πρώην υπουργό να δηλώνει («Απογευματινή») «τιμή μου να διαγραφώ από τη φράξια Κασσελάκη». Αν σε αυτά προστεθούν τα απειλητικά και υβριστικά ηχητικά αποσπάσματα του ευρωβουλευτή Νίκου Παππά που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας, αλλά και… τα απόνερα της πισίνας του κ. Κασσελάκη στις Σπέτσες, η οποία είχε άδεια για βόθρο με απόφαση του 1978, και βεβαίως οι εξελίξεις στα καθημαγμένα κομματικά μέσα ενημέρωσης με τους εργαζομένους απλήρωτους και στον αέρα, τότε η κατάσταση μοιάζει με δρόμο χωρίς επιστροφή. Σε αυτό το αχανές τοπίο η ύστατη προσπάθεια του κ. Κασσελάκη να διασφαλίσει την είσοδό του στη Βουλή μετά την παραίτηση του Οθωνα Ηλιόπουλου, αποτελεί στοίχημα για την ηγετική του παρουσία και επιβεβαίωση ειδικά στην παρούσα ρευστή φάση.
Η έδρα στη Βουλή
Ωστόσο ούτε αυτό το σενάριο φαίνεται να υλοποιείται και όπως όλα δείχνουν την Τετάρτη 28 Αυγούστου που επανεκκινούν οι εργασίες της Βουλής η Πόπη Τσαπανίδου αναμένεται, εκτός απροόπτου, να κάνει γνωστό στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα ότι αποδέχεται την έδρα.
Προς τούτο τη διευκολύνει η προκαταβολική άρνηση της Ζωρζέτας Λάλη, όγδοης στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, μία θέση πριν από τον κ. Κασσελάκη, να παραδώσει την έδρα –κάτι που θα ισοδυναμούσε με απώλεια μιας ακόμα έδρας για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η κυρία Λάλη έχει συνταχθεί με τη Νέα Αριστερά.
Ενα σενάριο που θεωρητικά θα άνοιγε τον δρόμο προς το Κοινοβούλιο για τον κ. Κασσελάκη θα ήταν να παραιτηθούν κατά σειρά οι επιλαχόντες Πόπη Τσαπανίδου, Μιχάλης Καλογήρου, Τζένη Λειβαδάρου και Αθανάσιος Τσακρής και αφού η έδρα περνούσε στη Ζωρζέτα Λάλη, τότε να παραιτούνταν ο νυν βουλευτής Επικρατείας Ευάγγελος Αποστολάκης, οπότε σε αυτή την περίπτωση η έδρα που θα «χήρευε» θα πήγαινε στον κ. Κασσελάκη. Ωστόσο από τη στιγμή που η κυρία Τσαπανίδου φέρεται έτοιμη να αποδεχθεί την έδρα, ούτε αυτό το σενάριο μπορεί να υλοποιηθεί.
Είναι ενδεικτικά τα δηλητηριώδη σχόλια των «Κασσελίστας», όπως της Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία ερμηνεύοντας τη «βιασύνη» της κυρίας Λάλη να κάνει γνωστή την απόφασή της έγραφε σε ανάρτησή της ότι αυτό έγινε «προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία από κάποιον/α/ους τρίτους», υπονοώντας την κυρία Τσαπανίδου, ώστε να αποδεχθούν την έδρα, με την έννοια ότι «αφού έτσι κι αλλιώς θα την έπαιρνε την έδρα η Ζωρζέτα, μάλλον χάρη σας κάνω που την καταλαμβάνω εγώ». Σε κάθε περίπτωση οι πιέσεις για να κατευθυνθεί η έδρα προς τον κ. Κασσελάκη έχουν προκαλέσει τριγμούς, με τους «87» να κατηγορούν την ηγεσία ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ένα θεσμικό κόμμα και δεν μπορεί να λειτουργεί έξω από όσα ορίζουν το Σύνταγμα, ο Κανονισμός της Βουλής και το καταστατικό μας, αφήνοντας μέλη του ψηφοδελτίου Επικρατείας να λοιδορούνται και να στοχοποιούνται», υπονοώντας την κυρία Τσαπανίδου.
Θέμα ηγεσίας από Πολάκη
Μετά τη διαγραφή του από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο χρόνος για το πότε ο κ. Πολάκης θα εκδήλωνε ανοιχτά την αμφισβήτησή του προς το πρόσωπο του προέδρου του κόμματος είχε αρχίσει να μετρά αντίστροφα. «Εμένα με έθεσαν εκτός ΚΟ με ένα στημένο και ψεύτικο κλάμα σε μισή ώρα, χωρίς να με ρωτήσουν ή να με ειδοποιήσουν. Χρειάζονται – λέει – έρευνα από “ανεξάρτητο τεχνοκράτη” για να βγάλουν συμπέρασμα για αυτά που αποκαλύφθηκαν για τη Λινού!!! Δουλευόμαστε ψιλό γαζί μού φαίνεται και προφανώς αυτά δεν γίνονται δεκτά!!» έγραφε σε ανάρτησή του λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας με αφορμή και τις πληροφορίες ότι θα ανατεθεί σε ανεξάρτητη εταιρεία ο έλεγχος των όσων καταγγέλλει για απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων.
Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα, κάποιες ελεγχόμενες διαρροές διακινούσαν τα τελευταία 24ωρα το σενάριο των δύο αντιπροέδρων – του κ. Πολάκη και ενός της εσωκομματικής αντιπολίτευσης των «87» –, κάτι που διέψευσαν κατηγορηματικά κύκλοι της Κουμουνδούρου κάνοντας λόγο για «αστεία σενάρια» και επισημαίνοντας ότι η πολιτική ισορροπιών δεν είναι χαρακτηριστικό του κ. Κασσελάκη… Το ρήγμα στη σχέση Πολάκη – Κασσελάκη είχε ήδη καταγραφεί ανοιχτά από τότε που ο χανιώτης βουλευτής δεν είχε ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Η σταγόνα όμως που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η διαγραφή του από την ΚΟ, κάτι που δεν ανέμενε. Ο ίδιος εμφανίστηκε έτοιμος να συμβάλει στην αλλαγή που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που προδικάζει το ενδιαφέρον του για την ηγεσία. Τι θα κάνει ο κ. Κασσελάκης. Προς το παρόν δεν σηκώνει το γάντι και τον προτρέπει να θέσει το θέμα στην Κεντρική Επιτροπή, όμως δεν είναι διατεθειμένος να γίνει «όμηρος» του κ. Πολάκη. «Εγώ θα συνεχίσω να ασχολούμαι με την πραγματική πολιτική. Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ έχει κουραστεί» είπε στην Πολιτική Γραμματεία, δηλώνοντας ότι «δεν θα τα βροντήξω ποτέ».