Προσεισμικός έλεγχος για ζητήματα προστασίας και ανθεκτικότητας στα δημόσια κτίρια της χώρας (σε πρώτη φάση τα σχολεία και νοσοκομεία της) αποφασίστηκε στη διάρκεια σύσκεψης εργασίας που έγινε το πρωί της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο θέμα θα ανακοινωθούν λεπτομερώς την επόμενη εβδομάδα από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Οπως αποφασίστηκε στη διάρκεια της σύσκεψης ωστόσο, θα γίνει άμεσα πρωτοβάθμιος έλεγχος των κτιρίων (μέσω οπτικών παρατηρήσεων των εμπειρογνωμόνων) και στη συνέχεια δευτεροβάθμιος (με δείγματα από τις οικοδομές, αναλύσεις κ.λπ.) όπου κριθεί ότι είναι απαραίτητο.

Οπως έχει γραφτεί και αναλυθεί τις προηγούμενες ημέρες, μόνο στο 25% των δημοσίων κτιρίων έχει γίνει ως σήμερα προσεισμικός έλεγχος δομικής τρωτότητας, ήτοι περί τα 20.000 κτίρια. Απομένει έτσι ο έλεγχος άλλων 60.000 κτιρίων σε όλη τη χώρα. Εχουν ωστόσο ελεγχθεί όλες οι σχολικές μονάδες που κατασκευάστηκαν έως το 1959, περίοδο κατά την οποία δεν υπήρχε κανένας αντισεισμικός κανονισμός, καθώς και όσες βρίσκονται στη ζώνη υψηλής σεισμικής επικινδυνότητας Κεφαλλονιάς, Ζακύνθου, Λευκάδας και ενός τμήματος της Αιτωλοακαρνανίας, ανεξάρτητα από το έτος κατασκευής. Σε Σάμο, Λέσβο και Χίο έχουν ελεγχθεί όσα σχολεία κτίστηκαν προ του 1985.

Πάντως οι υπεύθυνοι του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και  του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν άμεσα τους ελέγχους που απαιτούνται.