Το Ισραήλ θα επιδιώξει την εξάλειψη της Χαμάς, υποστηρίζει στη συνέντευξή του στο «Βήμα» ο Νταν Αρμπελ, ισραηλινός πρώην διπλωμάτης και καθηγητής σήμερα Ισραηλινών Σπουδών στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο (AU) στην Ουάσιγκτον. Ως βαθύς γνώστης ο κ. Αρμπελ μιλά για τα πιθανά σενάρια εξέλιξης της σύγκρουσης, για την επόμενη μέρα, για τα λάθη του Ισραήλ.
Η επίθεση αποτελεί την 11η Σεπτεμβρίου του Ισραήλ;
«Ναι. Δεν υπήρχαν σημάδια ή προειδοποιήσεις ότι θα γινόταν. Αλλά υπάρχουν και διαφορές. Το σενάριο να διεισδύει η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, να παίρνει αιχμαλώτους και τον έλεγχο χωριών και πόλεων στον Νότο ήταν γνωστό και το Ισραήλ το είχε επεξεργαστεί, κάτι αντίστοιχο δεν υπήρχε στην Αμερική πριν από την 11η Σεπτεμβρίου».
Πώς θα εξελιχθεί η σύγκρουση;
«Στόχος του Ισραήλ είναι η πλήρης εξάλειψη της Χαμάς. Να καταστρέψει τις στρατιωτικές υποδομές της, να σκοτώσει τους ηγέτες της, να ισοπεδώσει τη Γάζα με τρόπο που δεν έχει γίνει ποτέ, από τον αέρα και με χερσαίες δυνάμεις. Μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση, ενδέχεται η Παλαιστινιακή Αρχή να επιστρέψει και να ηγηθεί στη Γάζα ή να δημιουργηθεί ένας διεθνής μηχανισμός υπεύθυνος για τη Γάζα, αλλά δεν θα υπάρξει ειρήνευση σύντομα. Πολλοί αποκαλούν τη Γάζα «Χαμαστάν»».
Είναι δυνατόν να εξαλειφθεί η Χαμάς από τη Γάζα;
«Στο Ισραήλ μιλούν για ισοπέδωση της Γάζας. Δεν θα είναι ένας ακόμη γύρος σύγκρουσης – θα δούμε, όπως λένε οι ηγέτες στο Ισραήλ, κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί. Ολα αυτά τα χρόνια οι ισραηλινές κυβερνήσεις δεν επιδίωξαν να εξουδετερώσουν τη Χαμάς. Προτιμούσαν να την έχουν κάτι σαν την πηγή για τα ισραηλινά παράπονα. Ο Νετανιάχου πίστευε επίσης ότι η ύπαρξη της Χαμάς αποδυνάμωνε την Παλαιστινιακή Αρχή και καθιστούσε αδύνατη τη λύση των δύο κρατών. Τώρα σχεδιάζουν μια ολοκληρωμένη επιχείρηση με στόχο να μην μπορεί η Χαμάς να ελέγξει ξανά τη Γάζα».
Υπάρχει πιθανότητα, όταν τελειώσει η επιχείρηση, να ανοίξει η συζήτηση για τη λύση των δύο κρατών;
«Θα πάρει πολύ χρόνο, και ακόμη και μετά δεν βλέπω να ανοίγει. Η τωρινή κυβέρνηση δεν υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών. Ισως σε μια μελλοντική συμφωνία-πακέτο με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και τα αραβικά κράτη, βάσει της οποίας ο έλεγχος της Γάζας θα περάσει σε οντότητα που δεν θα είναι η Χαμάς, θα μπορούσε να γίνει διάλογος μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Αλλά υπάρχει τόσο βαθιά δυσπιστία μεταξύ των δύο πλευρών. Το Ισραήλ είναι απογοητευμένο. Ο παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούτ Αμπάς δεν έχει καν εκφράσει συλλυπητήρια. Η λύση των δύο κρατών δεν είναι εντελώς νεκρή, αλλά θα πάρει πολύ χρόνο για να επιστρέψει στο τραπέζι».
Είναι πιθανό να επεκταθεί η σύγκρουση στην περιοχή;
«Εχει ήδη αρχίσει να διασπείρεται. Ελπίζουμε να μην εξαπλωθεί. Το Ισραήλ δέχτηκε επίθεση με ρουκέτες από τον Νότιο Λίβανο. Μπορεί να υπάρξουν ακούσιες πράξεις που θα οδηγήσουν σε έξαρση. Το Ισραήλ πάντως δεν θέλει μέτωπο με τη Χεζμπολάχ, αλλά αυτό εξαρτάται από το τι συμβαίνει στο πεδίο, πώς αντιδρά η Χεζμπολάχ, από το αν οι Ιρανοί θέλουν σύγκρουση Χεζμπολάχ – Ισραήλ. Δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για σύγκρουση, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο. Μπορεί και στη Δυτική Οχθη να υπάρξουν εντάσεις, μια νέα ιντιφάντα».