Στολή εργασίας και όχι κοστούμια εξουσίας

Συνέδριο συσπείρωσης της ΝΔ, με τον κ. Μητσοτάκη να εξαγγέλλει μέτρα για την ανάπτυξη και τη στήριξη της οικογένειας– Σκληρή κριτικήγια τη συμφωνία των Πρεσπών

Η δέσμη μέτρων για την οικονομική ανάταξη της χώρας, τη στήριξη της μεσαίας οικογένειας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της Ελλάδας βρέθηκε στον πυρήνα του 12ου Συνεδρίου της ΝΔ. Σε αυτό το ουσιαστικά προεκλογικό συνέδριο η αξιωματική αντιπολίτευση θέλησε να αναδείξει μια πτυχή της Ελλάδας του μέλλοντος όπως την οραματίζεται εκείνη: Συνεργασία διαφορετικών δυνάμεων, την οποία συμβόλισε η παρουσία ομιλητών από τον κεντρώο και τον κεντροαριστερό χώρο. Αλληλεγγύη, με μουσικές εκδηλώσεις για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Περιβάλλον και καινοτομία, με την έκθεση αυτοκινήτων για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης. Αυτά περιέβαλλαν το κεντρικό σύνθημα «Ελλάδα, μπορούμε!», χωρίς ασφαλώς να απουσιάζει η κριτική για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, η οποία συμπυκνώθηκε στη φράση «φύγετε για να πάει επιτέλους η Ελλάδα μπροστά», που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εναρκτήρια ομιλία του.

Οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς τόνισαν την ανάγκη ενότητας του κόμματος και συγκρότησης μιας ευρύτατης κοινωνικής πλειοψηφίας – με ορίζοντα τετραετίας, είπε ο κ. Καραμανλής – και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Ευάγγελος Μεϊμαράκης επισήμανε ότι «δεν είναι ώρα για γκρίνια και εσωστρέφεια, αλλά είναι η ώρα για μάχη από όλους».

Την ώρα που τα στελέχη της ΝΔ έβαζαν «φωτιά» στην αίθουσα που φιλοξενεί το συνέδριο χειροκροτώντας συνεχώς τον κ. Μητσοτάκη, στη Θεσσαλονίκη αναπτύσσονταν αστυνομικές δυνάμεις για να περιφρουρήσουν από τους διαδηλωτές των Παμμακεδονικών Οργανώσεων το Παλέ ντε Σπορ όπου θα μιλούσε ο Αλέξης Τσίπρας, γίνονταν προληπτικές συλλήψεις, τηλεφωνήματα για βόμβες – μια ατμόσφαιρα εκρηκτική.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέβασε στα ύψη τους τόνους αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, με τους συνέδρους, μεταξύ των οποίων τον κ. Σαμαρά, να τον χειροκροτούν όρθιοι. «Ας με ακούσει λοιπόν καλά πριν απολογηθεί στους Μακεδόνες. Κατηγορώ τον κ. Τσίπρα ότι δίχασε τον ελληνικό λαό και δεν επιχείρησε ποτέ να δημιουργήσει συνθήκες εθνικής συναίνεσης για να λύσει αυτό το μείζον εθνικό πρόβλημα. Κατηγορώ τον κ. Τσίπρα ότι είπε ναι εκεί που έξι πρωθυπουργοί – Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ανδρέας Παπανδρέου, Κώστας Σημίτης, Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς – είπαν όχι: στην αναγνώριση δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας. Κατηγορώ τον κ. Τσίπρα ότι και σήμερα ακόμα προσβάλλει τον πατριωτισμό της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού που βρίσκονται απέναντι στη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς τους ακροδεξιούς και εθνικιστές. Και, ναι, κατηγορώ τον κ. Τσίπρα ότι αντάλλαξε ένα μέτρο που δεν θα έπρεπε να έχει ληφθεί ποτέ με μία μείζονα εθνική υποχώρηση» είπε.

Η συμφωνία των Πρεσπών

Επιπλέον, άσκησε κριτική στους εταίρους λέγοντας ότι μόνο τυχαία δεν είναι η χρονική σύμπτωση της συμφωνίας των Πρεσπών με την ξαφνική αλλαγή στάσης των εταίρων. «Ο διεθνής παράγοντας θέλει να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ με κάθε κόστος. Και δεν δυσκολεύτηκε να επιτρέψει στον κ. Τσίπρα να πάρει πίσω το αχρείαστο μέτρο της περικοπής των συντάξεων» τόνισε. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι το κόμμα του δεν θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών και ζήτησε από τους πολίτες «να βρεθούν απέναντι σε όσους καπηλεύονται τα αγνά πατριωτικά τους αισθήματα» και «να μην ταυτιστούν με το μαύρο».

Η ΝΔ κάλεσε εκπροσώπους των κομμάτων στο συνέδριό της εκτός του ΣΥΡΙΖΑ (μια απόφαση που συμπαρέσυρε και τους ΑΝΕΛ) επειδή προγραμμάτισαν κομματική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη πάνω στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη. Αυτό ήταν το μόνο ρήγμα που διατήρησε ανοιχτό ο πρόεδρος της ΝΔ. Για όλα τα υπόλοιπα έστησε λεκτικές γέφυρες συνεννόησης ώστε «να άρουμε τις διαιρέσεις, να μειώσουμε τις ανισότητες, να αφήσει η χώρα πίσω της την κρίση», όπως είπε. Οσο καθησυχαστικός ήταν προς τους πολίτες τόσο αυστηρός εμφανίστηκε προς τα στελέχη της ΝΔ: «Δεν χρειάζεται επανάπαυση αλλά εγρήγορση. Οσοι έχουν ράψει ήδη κοστούμια εξουσίας σας συνιστώ να τα αφήσετε στη ναφθαλίνη και να φορέσετε στολή εργασίας. Η μάχη θα είναι σκληρή» τόνισε.

Στοχευμένα μέτρα

Η προετοιμασία του συνεδρίου στόχευε να αναδείξει ότι «η Νέα Δημοκρατία ήταν, είναι και θα είναι κόμμα του λαού», όπως τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος. Και γι’ αυτό εξήγγειλε στοχευμένα μέτρα για την ενίσχυση της οικογένειας, τα οποία όπως δεσμεύτηκε ο κ. Μητσοτάκης θα περιληφθούν στον πρώτο προϋπολογισμό της κυβέρνησής του. Συγκεκριμένα, την παροχή βοήθειας ύψους 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες για κάθε νέο παιδί που θα γεννιέται στην Ελλάδα. Το ποσό αυτό θα διασφαλίζει την κάλυψη των αναγκαίων εξόδων το πρώτο διάστημα της ζωής του και θα δοθεί με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια στη συντριπτική πλειονότητα των νέων οικογενειών. Παράλληλα, όλα τα βρεφικά είδη και τα είδη πρώτης ανάγκης των νέων μητέρων θα υπαχθούν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, ενώ το αφορολόγητο όριο για κάθε παιδί θα προσαυξάνεται στις οικογένειες κατά 1.000 ευρώ, και για πρώτη φορά θα καθιερωθεί στην Ελλάδα το πρόγραμμα «Βοήθεια στην εργαζόμενη μητέρα», στο οποίο θα πιστοποιούνται εξειδικευμένες γυναίκες που θα αναλαμβάνουν τη φύλαξη των παιδιών προσχολικής ηλικίας, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες του εξωτερικού, ώστε να διευκολύνονται οι εργαζόμενες νέες μητέρες.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε αύξηση του κατώτατου μισθού με ρυθμό διπλάσιο από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της χώρας. Οπως τόνισε, «το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να επιστρέφει στην κοινωνία, ώστε να προχωράμε όλοι μαζί μπροστά και να μη μένει κανείς πίσω». Η αύξηση αυτή, όπως εξήγησε, σημαίνει ότι αν, όπως προβλέπεται, η ελληνική οικονομία αναπτυχθεί με 10% την επόμενη τριετία, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 20%. Δηλαδή θα επανέλθει σταδιακά στα 703 ευρώ σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Τι προβλέπεται στο οικονομικό πρόγραμμα

Το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ περιελήφθη σε ειδικό έντυπο που διανεμήθηκε στους περισσότερους από 5.000 συνέδρους και περιλαμβάνει μέτρα όπως:
n Μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους κατά 30% εντός διετίας.
n Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα 9%, από 22% που είναι σήμερα.
n Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20%.
n Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για όλους στο 15%, από 20%, εντός της τετραετίας.
n Καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ 11% και 22% (από 13% και 24% σήμερα).
n Μείωση του ΦΠΑ σε όλο το τουριστικό πακέτο (διαμονή και εστίαση) στον χαμηλό συντελεστή.
n Ειδική ρύθμιση 120 δόσεων για όλους τους πολίτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία.
n Νέο αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, ώστε να σταματήσει η ομηρεία 130.000 οικογενειών.
n Μείωση των λογαριασμών του ρεύματος για όλα τα νοικοκυριά με τον περιορισμό των χρεώσεων που επιβάλλει το κράτος.
n Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
n Αξιοπρεπείς συντάξεις με βιώσιμο ασφαλιστικό / συνταξιοδοτικό σύστημα τριών πυλώνων.
n Αύξηση της δαπάνης για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στο €1 δισ. ετησίως για την κάλυψη 800.000 συμπολιτών μας.
n Αύξηση του προϋπολογισμού για τα επιδόματα ανεργίας κατά €200 εκατ. και διπλασιασιασμός του αριθμού των δικαιούχων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.