Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Στις κάλπες θέλουν να ξορκίσουν τον κατακερματισμό

Στον ΣΥΡΙΖΑ ελπίζουν να κλείσει ο κύκλος των αποχωρήσεων και των διασπάσεων μετά τη σημερινή εκλογική διαδικασία - Ολα όμως εξαρτώνται από το ποιο πρόσωπο θα εκλεγεί πρόεδρος, είτε σήμερα το βράδυ, είτε πιθανότατα την άλλη Κυριακή.

Να πείσουν την κοινή γνώμη ότι δεν έχει κλείσει ο κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν τα κορυφαία στελέχη του κόμματος και ουσιαστικά ελπίζουν να αφήσουν πίσω την κατάσταση αποσύνθεσης που παρατηρείται. Γι’ αυτό και βλέπουν ως διαδικασία επανεκκίνησης και τις σημερινές εκλογές (ή στον Β’ γύρο την επόμενη Κυριακή) για την ανάδειξη νέου προέδρου.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων θα αποτελέσει ένα σαφές μήνυμα για το τι έχει συμβεί στον ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία περίοδο και κατά πόσο έχει κρατήσει δυνάμεις και μπορεί να αναταχθεί. Οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι, ο Παύλος Πολάκης, ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Νικόλας Φαραντούρης και ο Απόστολος Γκλέτσος, έκαναν μεγάλη προσπάθεια τις προηγούμενες ημέρες να πείσουν τα μέλη πως μπορεί να γίνει μια νέα προσπάθεια.

Το κλίμα όμως εξακολουθεί να είναι βαρύ και πολλές οργανώσεις ανά την επικράτεια παρουσιάζουν εικόνα διάλυσης. Η διάσπαση που προηγήθηκε με την αποχώρηση του Στέφανου Κασσελάκη και των υποστηρικτών του επιδείνωσε την κατάσταση και ενίσχυσε το επιχείρημα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε τον κύκλο του». Αυτό τροφοδοτήθηκε και με την αποχώρηση των βουλευτών, αρχικά τεσσάρων, και προ ημερών της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πούλου, που έφεραν το ΠαΣοΚ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντί του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλει η κάλπη;

«Είμαστε ακόμα ζωντανοί» ουσιαστικά λένε στον ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν πως τίποτα δεν τελείωσε και μπορεί να γίνει μια νέα αρχή, απαλλαγμένο όμως το κόμμα από τα βαρίδια, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν.

Η νέα αρχή όμως θα φανεί πώς θα γίνει και σε τι βάθος και με ποιο πολιτικό περιεχόμενο από τον πρόεδρο που θα εκλεγεί: άλλος ΣΥΡΙΖΑ με Σ. Φάμελλο και άλλος με Π. Πολάκη, που ήθελαν πολλοί εκ των 87 να τον διαγράψουν προ μηνών, καθώς αυτά είναι τα δυο πρόσωπα που έχουν το προβάδισμα και κονταροχτυπιούνται για την ηγεσία.

Η τηλεοπτική μονομαχία των τεσσάρων υποψηφίων στα μέσα της περασμένης εβδομάδας στην ΕΡΤ ανέδειξε το χάσμα που υπάρχει και μεταξύ τους. Κυρίως όμως φώτισε πως υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις για σοβαρά ζητήματα που είναι στοίχημα εάν και πώς μπορούν να ομογενοποιηθούν.

Ο κρίσιμος παράγοντας

Το κρίσιμο όμως για τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει πορευτεί με πολλές τάσεις και ρεύματα στο εσωτερικό του είναι κατά πόσο μπορεί να σταματήσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις κυρίως προς το ΠαΣοΚ, αλλά ακόμα και στο κόμμα Κασσελάκη.

Ολοι επιμένουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ρίζες στο εκλογικό σώμα και ότι η παρούσα κατάσταση είναι παροδική και γρήγορα θα επέλθει κανονικότητα, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη λειτουργία του κόμματος, ενώ ευελπιστούν και σε κινήσεις στο Κοινοβούλιο που ίσως δώσουν και πάλι τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ. Ολα αυτά όμως εξαρτώνται από το ποιο πρόσωπο θα εκλεγεί πρόεδρος, είτε σήμερα το βράδυ, είτε πιθανότατα την άλλη Κυριακή.

Ο ρόλος Τσίπρα

Ο Αλ. Τσίπρας, που είναι αποστασιοποιημένος αλλά συμμετείχε στη σημερινή ψηφοφορία, δεν είναι αδιάφορος. Θέλει υψηλή συμμετοχή στις εκλογές, πάντα με βάση τα σημερινά δεδομένα, καθώς πιστεύει ότι το κόμμα οφείλει να επιστρέψει στις ράγες της σοβαρότητας και να ανακτήσει την αξιοπιστία του. Μόνο που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να ξεπεράσει πολλά εμπόδια από εδώ και πέρα και κυρίως να βγει από τις δημοσκοπικές συμπληγάδες, καθώς οι έρευνες καταγράφουν ποσοστά που τον επιστρέφουν στα πέτρινα χρόνια του 2009.

Οσο για τη δική του παρουσία, αυτή είναι δεδομένη, αλλά οι μυημένοι επιμένουν όχι εντός του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν τον αποκηρύσσει, αλλά ως υποσύνολο σε ένα νέο πολιτικό υποκείμενο που δύναται να προέλθει ως προϊόν της κοινωνικής απαίτησης.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε σαφείς αιχμές προς τον Στ. Κασσελάκη στον γραπτό του χαιρετισμό κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Ιστόρηση 50 χρόνων – στα κέντρα λήψης των αποφάσεων ΠαΣοΚ και ΣΥΡΙΖΑ» (εκδόσεις Λιβάνη) των Αντώνη Κοτσακά και Χάρη Τσιόκα, στην ΕΣΗΕΑ, προχθές το βράδυ.

Ο Αλ. Τσίπρας στο μήνυμά του έκανε λόγο για «αντιδημοκρατικές εκτροπές», «μεταπολιτική» και «λατρεία της εικόνας – αδειανό πουκάμισο μιας επικοινωνίας που αγνοεί επιδεικτικά την ουσία».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.