Στήριξη από τον Μακρόν για ασφάλεια στη Μεσόγειο

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί – ήταν η πρώτη συνομιλία που είχαν οι δύο ηγέτες εδώ και αρκετούς μήνες, καθώς αναβλήθηκε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Μόσχα τον Μάιο λόγω κορωνοϊού και ο ρώσος πρόεδρος του είπε ότι ζήτησε από τον Ερντογάν να μην αλλάξει τον χαρακτήρα του μνημείου – και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη. Επίσης, μίλησε και με τον Νίκο Αναστασιάδη εν όψει της επίσκεψής του στο Παρίσι.  Η συμβολική κίνηση του γάλλου προέδρου να αναρτήσει στο Facebook στα ελληνικά τη δήλωση του, στην οποία τονίζει μεταξύ άλλων ότι «Δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους-μέλους της ΕΕ», «Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων», ξεπέρασε τις προσδοκίες της Αθήνας και της Λευκωσίας.

Το προηγούμενο Σάββατο, στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε μια εγκάρδια συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Μακρόν, αρχικά με τους συνεργάτες τους και έπειτα κατ’ ιδίαν. Παρότι η σχέση των ηγετών της Ελλάδας και της Γαλλίας είναι πολύ θερμή, το τελευταίο διάστημα επικρατούσε ψυχρότητα εξαιτίας του «παγώματος» της προμήθειας των δύο φρεγατών. Μάλιστα είχε προετοιμαστεί πανηγυρική υπογραφή της σχετικής συμφωνίας στο Παρίσι, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία ματαιώθηκε ξαφνικά.

Η αιτιολόγηση της κυβέρνησης προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την καταβολή αναδρομικών στους συνταξιούχους, δαπάνη ύψους 3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, δεν επέτρεψε την υλοποίηση της συγκεκριμένης αγοράς, χωρίς να πείσει ότι αυτή είναι η πραγματική ή η μοναδική αιτία.

Το γεγονός ότι ο κ. Μακρόν δεν στάθηκε σε αυτό το γεγονός αλλά αντιθέτως έμεινε συνεπής στη στρατηγική συνεργασία για την ασφάλεια στη Μεσόγειο που συμφώνησε τον Φεβρουάριο με τον Πρωθυπουργό, ικανοποίησε την ελληνική πλευρά.

Επιπλέον, ο γάλλος πρόεδρος έπειτα από τη συνάντηση με τον κύπριο ομόλογό του ανακοίνωσε Σύνοδο των επτά χωρών του ευρωπαϊκού Νότου στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Παρίσι.

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε τριβή ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έσπευσε να επαινέσει την πρωτοβουλία του κ. Μακρόν, την οποία θεώρησε συνέχεια εκείνης του Φρανσουά Ολάντ και του ίδιου. Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τού απάντησε ότι η Σύνοδος «Med 7» είχε προγραμματιστεί να γίνει στις 2 Ιουλίου στην Κορσική αλλά λόγω κορωνοϊού αναβλήθηκε.

Μάλιστα, η Γαλλία θέλοντας να προβάλει τον ρόλο της Ελλάδας, ανέθεσε στη χώρα μας την προετοιμασία της Συνόδου, μια ευθύνη που αναλογούσε στην ίδια ως προεδρεύουσα χώρα.   

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.