Τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια της χώρας, που «φούντωσαν» μέσα σε δύο εβδομάδες και πλέον απειλούν εξεταστική περίοδο αλλά και εξάμηνο, η κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι δεν τις περίμενε. Τουλάχιστον όχι σε αυτή τη χρονική περίοδο. Ωστόσο, από τη διαχείριση της κρίσης αυτής φαίνεται ότι τα μέλη της θα κριθούν τελικά για την αποτελεσματικότητά τους και όχι τόσο από τη στάση τους στην πολιτική και κοινωνική αντιπαράθεση του νομοσχεδίου των ομόφυλων ζευγαριών.
Ηδη, από την Εισαγγελία Αθηνών διατάχθηκε για το θέμα κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση που φέρνει στο «στόχαστρο» της έρευνας καταληψίες αλλά και διοικήσεις των πανεπιστημίων, καθώς αφορά τα αδικήματα της διατάραξης δημόσιας υπηρεσίας, παράνομης βίας αλλά και παράβαση καθήκοντος.
Υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης καλεί αύριο σε έκτακτη σύνοδο τους πρυτάνεις των ΑΕΙ, στην οποία και φημολογείται ότι θα αναζητήσει κίνητρα για να τους πείσει να εφαρμόσουν τη μέθοδο των «ηλεκτρονικών» εξετάσεων για το εξάμηνο των φοιτητών και φοιτητριών τους.
Στη γενική συνέλευση που έγινε στη Νομική Σχολή Αθηνών, πολλοί φοιτητές κατήγγειλαν ότι εμποδίστηκαν να ψηφίσουν και υπερίσχυσαν βίαιες μειοψηφίες που επέβαλαν απόφαση για συνέχιση της κατάληψης
Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, πολλά πανεπιστήμια που είναι σήμερα σε κατάληψη προσανατολίζονται όντως στο να ξεκινήσουν τα μαθήματα του επόμενου εξαμήνου (που κανονικά ξεκινούσε από 12-19 Φεβρουαρίου) μία εβδομάδα νωρίτερα, δηλαδή στις 5 του επόμενου μήνα, με τη μέθοδο των online παραδόσεων.
Τη μέθοδο της «ηλεκτρονικής» εξεταστικής περιόδου όμως αρκετά πανεπιστήμια την απορρίπτουν με έμφαση (ειδικά οι σχολές που έχουν εργαστήρια), μετά την προηγούμενη εμπειρία που είχαν επί του θέματος κατά την περίοδο της καραντίνας με τα εκτεταμένα κρούσματα αντιγραφών και παραποίησης της διαδικασίας των εξετάσεων.
«Τις ηλεκτρονικές εξετάσεις τις κάναμε όταν υπήρχε ζήτημα ζωής και θανάτου και δεν υπήρχε καμία άλλη επιλογή, σίγουρα όχι δε σε περίοδο όπως αυτή που διανύουμε...» έλεγε τις προηγούμενες ώρες στο «Βήμα» πρύτανης μεγάλου πανεπιστημίου της χώρας.
Αγωνία από τους φοιτητές
Πάντως, το σενάριο να ξεκινήσει το επόμενο εξάμηνο νωρίτερα μόνο με «ηλεκτρονικές» παραδόσεις θα έχει ως αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί επίσης νωρίτερα, να διεξαχθεί η μια εξεταστική περίοδος που εκκρεμεί τον επόμενο Μάιο και η επόμενη (και εαρινή) τον ερχόμενο Ιούνιο. Ο προγραμματισμός αυτός θα αφήσει το περιθώριο για την επαναληπτική εξεταστική περίοδο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Η αγωνία πολλών φοιτητών και φοιτητριών ωστόσο, ειδικά εκείνων που βρίσκονταν κοντά στο πτυχίο τους ή είχαν ήδη κάνει τα χαρτιά τους για να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό και χάνουν τώρα πολύτιμο χρόνο, εκφράστηκε τις προηγούμενες ημέρες με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.
Ο υπουργός Παιδείας φημολογείται ότι θα αναζητήσει κίνητρα για να πείσει τους πρυτάνεις να εφαρμόσουν τη μέθοδο των «ηλεκτρονικών» εξετάσεων για το εξάμηνο των φοιτητών και φοιτητριών τους
Τραμπουκισμοί και αντιπαραθέσεις
Με πολλά από τα τμήματα των ανώτατων ιδρυμάτων της χώρας να διανύουν την τρίτη εβδομάδα καταλήψεων και με τους αναμενόμενους τραμπουκισμούς αλλά και τραυματισμούς φοιτητών στη διάρκεια επεισοδιακών γενικών συνελεύσεων, η ένταση ανέβηκε επικίνδυνα τις προηγούμενες ημέρες στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης.
Στη γενική συνέλευση που έγινε στη Νομική Σχολή Αθηνών, πολλοί φοιτητές και φοιτήτριες κατήγγειλαν ότι εμποδίστηκαν να ψηφίσουν και υπερίσχυσαν βίαιες μειοψηφίες που επέβαλαν απόφαση για συνέχεια της κατάληψής της. Σε άλλα ιδρύματα, η πλειοψηφία των νέων τάχθηκε υπέρ των κινητοποιήσεων.
Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ, παγωμένοι μπροστά στη διαχείριση της κατάστασης (την οποία ωστόσο ανέμεναν από την πρώτη στιγμή που άνοιξε τα θέμα της λειτουργίας μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ανώτατων ιδρυμάτων), τάχθηκαν ήδη μετά από έκτακτη σύνοδό τους υπέρ των «ανοικτών πανεπιστημίων», θέτοντας όμως παράλληλα και το θέμα της χρόνιας υποχρηματοδότησής τους που φυσικά δεν λύνεται με τα κονδύλια που δίνονται αποσπασματικά κατά περιόδους από τους εκάστοτε υπουργούς Παιδείας. Επίσης προειδοποίησαν όσους κρατούν τα πανεπιστήμια κλειστά ότι οι συνεχιζόμενες καταλήψεις πλήττουν την εύρυθμη λειτουργία τους και θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων αλλά και το εαρινό εξάμηνο.
Με τη Σύγκλητό του να συνεδριάζει τις επόμενες ημέρες για να πάρει αποφάσεις διαχείρισης των μαθημάτων στα τμήματά του που δεν έχουν ολοκληρώσει τα μαθήματα του εξαμήνου τους ή σε εκείνα που κανονικά θα ξεκινούσαν εξετάσεις από την ερχόμενη εβδομάδα εάν δεν είχαν γίνει καταλήψεις, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ. Παναγιώτης Καλδής δηλώνει στο «Βήμα» ότι υπάρχει ένα «έλλειμμα πληροφόρησης» σχετικά με το περιεχόμενο του νέου νομοσχεδίου που σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας, το οποίο καθυστερεί να παρουσιαστεί επίσημα.
Σε πολλά πανεπιστήμια μετά από 3 εβδομάδες καταλήψεων οι διοικήσεις τους θεωρούν την εξέταση πολλών μαθημάτων χαμένη, ενώ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας η Σύγκλητος του Ιδρύματος ανακοίνωσε ότι πέραν της 29ης Ιανουαρίου η εξεταστική δεν θα μπορεί να αναπληρωθεί. Για να πάρει ως απάντηση, απόφαση των φοιτητών για συνέχιση της κατάληψής τους τουλάχιστον ως τις 31 του μήνα… Προβληματισμένος με τη διαχείριση του προβλήματος αυτού που ανέκυψε ξαφνικά ήταν και ο πρύτανης του Ιδρύματος κ. Στέλιος Κατρανίδης μιλώντας στο «Βήμα».
Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο επίσης υπάρχει οξύς προβληματισμός για την εξέταση των μαθημάτων της περιόδου, ενώ στο ίδρυμα σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες κρούσμα άγριας επίθεσης σε βάρος φοιτητή της Σχολής Χημικών Μηχανικών, όταν δέκα κουκουλοφόροι του επιτέθηκαν και τον χτύπησαν μετά τη γενική συνέλευση με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο.
«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο» λέει σχολιάζοντας τα παραπάνω ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Γκλαβίνης, ο οποίος περιγράφει πως μετά από μια εβδομάδα κατάληψης, όσοι ηγήθηκαν της κινητοποίησης αυτής έφτασαν να κλειδώσουν με λουκέτα τις πόρτες της Νομικής Σχολής για να μην μπορέσει να μπει κανείς μέσα στις αίθουσές της.