O Νίκος Ανδρουλάκης θα επιχειρήσει να διεκδικήσει με τους δικούς του όρους όλον τον χώρο, από την Κεντροδεξιά έως την Αριστερά, θα κινηθεί δηλαδή στα όρια του σημιτικού ΠαΣοΚ και αυτό εξέπεμψε στον επικήδειο λόγο που εκφώνησε στην εξόδιο ακολουθία για τον Κώστα Σημίτη.
Ορισμένοι θεώρησαν ότι η ομιλία του είχε έναν τόνο πιο πολιτικό από όσο συνηθίζεται σε τέτοιες περιστάσεις, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ όμως ήθελε να περιγράψει τον εκσυγχρονισμό όχι μόνο με τα λόγια του εμπνευστή του πρώην πρωθυπουργού αλλά και πώς τον νιώθει σήμερα ο ίδιος. «Ο πραγματικός προοδευτικός εκσυγχρονισμός είναι ολόπλευρος. Δεν σημαίνει μόνο οικονομική πρόοδο. Σημαίνει ταυτόχρονα ενίσχυση των θεσμών και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση του κράτους δίκαιου» είπε.
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ πιστεύει ότι υπάρχει εκσυγχρονισμός με συντηρητικό πρόσημο, ο οποίος εστιάζει κυρίως σε έργα και υποδομές, ενώ ο εκσυγχρονισμός που κληροδότησε στο κόμμα ο Σημίτης περιλαμβάνει επίσης και την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, των ανεξάρτητων αρχών και των θεσμικών αντίβαρων.
Οτι εκτείνεται, δηλαδή, σε όλες τις πτυχές της πολιτικής, της κοινωνικής και της οικονομικής ζωής και ότι έχει ιδεολογικές αναφορές, γι’ αυτό υπενθύμισε τη φράση του πρώην πρωθυπουργού «καμία μεταρρύθμιση δεν είναι πολιτικά ουδέτερη». Επίσης, επισήμανε ότι η πραγματοποίηση του εκσυγχρονισμού δεν αποτελεί απλώς μια τεχνοκρατική διαδικασία, αλλά συνεπάγεται κινητοποίηση και κοινωνικό αγώνα. «Ο πολίτης σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να έχει αξία και να είναι συμμέτοχος. Αλλιώς καμία μεταρρύθμιση δεν πρόκειται να αντέξει μακροπρόθεσμα» σημείωσε.
Ξεχώρισε έτσι την πολιτική του κληρονομιά, όχι για να μην την οικειοποιηθεί ο αντίπαλός του, αλλά για να υπογραμμίσει τη βασική του θέση: Συναίνεση στα μεγάλα και στα εθνικά θέματα, σύγκρουση για τα κοινωνικά θέματα και για ζητήματα που αφορούν το κράτος δικαίου, με επιδίωξη τη δίκαιη πρόοδο και την ανάπτυξη.
Προοδευτικός υποψήφιος
Κινούμενο με αυτή τη λογική το ΠαΣοΚ, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά, απέφυγε να αναμειχθεί στην προεδρική σεναριολογία και ονοματολογία. Η επιδίωξή του δεν είναι απλώς να καταγραφεί ένας προοδευτικός υποψήφιος, αλλά αντιθέτως να εκλεγεί ένας προοδευτικός υποψήφιος με ευρεία πλειοψηφία. Για τον λόγο αυτόν δεν προτείνει δικό του υποψήφιο και αναμένει τον Πρωθυπουργό να κάνει την επιλογή του, προτρέποντάς τον να τηρήσει την παράδοση και να καταλήξει σε πρόσωπο από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Παράλληλα, τον καλεί αν δεν επιλέξει τη σημερινή πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου να εξηγήσει τους λόγους της απόφασής του.
Η συναίνεση δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, κάτι που φάνηκε και από τον τρόπο που περιέγραψε τον Σημίτη, ως έναν ηγέτη που συνδιαμόρφωνε την ιστορία και δεν ήταν επικοινωνιακό παρακολούθημά της, με αξιοπιστία και ρεαλισμό, που δεν δίσταζε να κάνει δημιουργικές ρήξεις και να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα. Σαν να έλεγε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι το πρότυπο που αναγνωρίζει δεν μπορεί να το φτάσει, ενώ μιλώντας για τον «προοδευτικό πατριωτισμό» ήταν σαν να έκλεινε το μάτι στους πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους.
Αν η προεδρική εκλογή μοιάζει, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, με ιδανικό πεδίο συνεννόησης, στα υπόλοιπα θέματα το ΠαΣοΚ σκοπεύει να συνεχίσει την πίεση προς την κυβέρνηση. Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για τις υπέρογκες αυξήσεις στα ασφάλιστρα των ιδιωτικών εταιρειών, και την ίδια τακτική θα ακολουθήσει στα αγροτικά σχετικά με την εκτόξευση του κόστους παραγωγής, κυρίως του ενεργειακού.
Ο Ν. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε επίσης σε ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα που στηρίζει τον κόσμο της εργασίας και στην ανάγκη αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων και για την περιφερειακή ανάπτυξη, θέματα που το ΠαΣοΚ έχει σηκώσει ψηλά το τελευταίο διάστημα, ενώ επιτέθηκε στο πελατειακό κράτος, τονίζοντας ότι «αυτή είναι η πολιτική παρακαταθήκη του Κώστα Σημίτη, η οποία αποτελεί διαρκές κοινωνικό ζητούμενο και πολιτική πυξίδα του Κινήματός μας».
Μέτωπο για τα σκουπίδια
Οι διαφορές αυτές ενώνουν μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις τα κομμάτια εκείνα που συνθέτουν το «όλον ΠαΣοΚ». Οπως έγινε χαρακτηριστικά την Παρασκευή που συναντήθηκαν στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Νίκος Ανδρουλάκης και ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας. Η συνάντηση αυτή έγινε με αφορμή την αύξηση του τέλους ταφής απορριμμάτων.
Οι δύο άνδρες έδειξαν πως αποκτούν κοινό βηματισμό και συμπλέουν πολιτικά, δημιουργώντας κοινό μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση, σε ένα θέμα που στραγγαλίζει οικονομικά τους δήμους. Το τέλος ταφής απορριμμάτων αυξήθηκε μέσα στις γιορτές και ενώ πολλοί δήμοι είχαν καταρτίσει προϋπολογισμούς για το τρέχον έτος. Αυτή η αύξηση επιβάρυνε σημαντικά τα έξοδά τους, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Στο πλαίσιο αυτό, με τους αντιδρώντες δημάρχους να στοιχίζονται πίσω από τον Χάρη Δούκα, που έχει την πολιτική στήριξη του ΠαΣοΚ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, η εκτελεστική επιτροπή του ΕΣΔΝΑ (Ειδικός Διαβαθμικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) ανακοίνωσε την Παρασκευή το μεσημέρι πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση των δήμων του Λεκανοπεδίου στην καταβολή των τελών ταφής απορριμμάτων. Πολλοί αυτοδιοικητικοί αντιμετώπισαν αυτή την ανακοίνωση ως μία πρώτη μικρή νίκη του προοδευτικού μετώπου, σε έναν αγώνα όμως που θα συνεχιστεί και θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. Δηλωτικό στοιχείο αυτής της διάθεσης από μεριάς των αυτοδιοικητικών αποτελεί το γεγονός πως ο Χάρης Δούκας μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Ανδρουλάκη κατέθεσε ψήφισμα στην ΚΕΔΕ που ζητεί την κατάργηση του τέλους ταφής απορριμμάτων.
Επιτροπή για τις αλλαγές στο Σύνταγμα
Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στη Χαριλάου Τρικούπη σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Στο ΠαΣοΚ θεωρούν πως όταν ξεκινήσει αυτή η κορυφαία θεσμική διαδικασία πρέπει να είναι έτοιμοι, προκειμένου αφενός να υπερασπιστούν το έργο των κυβερνήσεων του κόμματος και αφετέρου να αποτυπώσουν το δικό τους προοδευτικό στίγμα με προτάσεις μέσα στη Βουλή.
Στο πλαίσιο αυτό ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε εντολή στον βουλευτή Επικρατείας και συνταγματολόγο Παναγιώτη Δουδωνή να σχηματίσει επιτροπή, η οποία θα διαμορφώσει τις θέσεις του κόμματος στη συνταγματική αναθεώρηση και ήδη συμμετέχουν σε αυτή περισσότεροι από 10 συνταγματολόγοι και ακαδημαϊκοί.
Το ΠαΣοΚ, όταν ξεκινήσει η συζήτηση που υπολογίζεται προς το τέλος του έτους, θα προτείνει νέο τρόπο επιλογής των ανώτατων δικαστών, ώστε να μη γίνεται η επιλογή τους από την εκάστοτε κυβέρνηση. Παράλληλα θα καταθέσει τη δική του πρόταση για την παιδεία και ειδικά για τη λειτουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.