Στα «χαρακώματα» της Βουλής ως τις εκλογές

Σκηνικό μακράς προεκλογικής σύγκρουσης ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των νομοσχεδίων που έρχονται στο Κοινοβούλιο – Τα μεταρρυθμιστικά ατού της κυβέρνησης και η τακτική της Κουμουνδούρου

Οι τελευταίες παρεμβάσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή – στα νομοσχέδια για τα ΑΕΙ και την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή – δεν στόχευαν μόνο στο να αναδειχθεί η μεταρρυθμιστική και κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησης, με την οποία θα πορευθεί στις εκλογές του 2023, αλλά και στο να οριοθετηθεί το πλαίσιο της σύγκρουσης ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε βάθος προεκλογικού χρόνου.

Η διαρκής επίκληση εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη της «τοξικότητας» του λόγου και της αντιπολιτευτικής στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, δίνει το στίγμα του επικοινωνιακού (προεκλογικού) αφηγήματος της ΝΔ, ενώ ο αντίλογος εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης προδιαθέτει για το σκηνικό κάθετης ρήξης που θα επικρατήσει προς τις κάλπες.

Η Βουλή ως προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης

Ο απρόβλεπτος παράγοντας αυτής της αναμέτρησης λόγω απλής αναλογικής και το ενδεχόμενο των διπλών εκλογών, στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας που θα μπορεί να διασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης (ή ανοχής) της Βουλής, προσδίδει στην αντιπαράθεση που αναμένεται ακραία χαρακτηριστικά.

Η «πρόβα» προεκλογικής σύγκρουσης που εκτυλίσσεται το τελευταίο διάστημα στα «χαρακώματα» της Βουλής καταδεικνύει την πρόθεση του Πρωθυπουργού να χρησιμοποιήσει ως προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσής του με τον Αλέξη Τσίπρα το Κοινοβούλιο, σε μια προσπάθεια να προβάλλει το κυβερνητικό έργο σε αντιδιαστολή με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος άλλωστε κατέστησε σαφή τη διάσταση αυτή όταν έθετε στον αντίπαλό του το δίλημμα ότι οι πολίτες θα κρίνουν και θα συγκρίνουν στις εκλογές.

Νομοθετικό «τσουνάμι» μετά τις διακοπές

Η παρουσία του δε στη Βουλή θα συνεχίσει να είναι εμφανής και μετά τις διακοπές καθώς αναμένεται νομοθετικό «τσουνάμι», στο οποίο η κυβέρνηση επενδύει πολλά στην τελική ευθεία προς την εκλογική αναμέτρηση, σε μια προσπάθεια να αναδείξει το μεταρρυθμιστικό της «ατού» σε σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινωνική της ατζέντα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μιλήσει κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή που έχει σαφές κοινωνικό αποτύπωμα, ενώ κάποιες πληροφορίες δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να υπήρχε και νέα παρέμβασή του την επομένη ημέρα στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα, αλλά οι φωτιές στην Πεντέλη ανέτρεψαν τον σχεδιασμό του Πρωθυπουργού.

ΣΥΡΙΖΑ: Τακτική αντιπερισπασμού

Αλλά και για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η Βουλή θα αποτελέσει στην πορεία προς τις εκλογές πεδίο «αντιπαραβολής» των δύο διαμετρικά αντίθετων πολιτικών στρατηγικών που θα αναμετρηθούν στις εκλογές. Μάλιστα θεωρούν ότι ο «επιθετικός» λόγος του κ. Μητσοτάκη (που έχει κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για «εκτσογλανισμό της δημόσιας ζωής», για «τοξικότητα στον δημόσιο λόγο», που συνέδεσε εμμέσως την εμπρηστική επίθεση κατά του Real με τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, που ζήτησε να διαφυλαχθεί η πολιτική αντιπαράθεση «πριν καταλήξει σε ένα μακελειό χυδαιότητας» κ.λπ.) «δεν είναι τυχαία πολωτικός και εμπρηστικός» όπως εκτιμούν έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη του, αλλά εντάσσεται σε μια «τακτική αντιπερισπασμού εξαιτίας της αποτυχίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών του και της αποδοκιμασίας από την κοινωνία», αλλά και σε μια «απόπειρα διαμόρφωσης κλίματος μέσω της όξυνσης με τοξικότητα εν όψει των δοκιμασιών που έρχονται τον χειμώνα για τους έλληνες πολίτες». Οσον αφορά την παρέμβασή του στη συζήτηση για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι εντάσσεται σε μια προσπάθεια «να ανασκευάσει την εικόνα του φιλελεύθερου κοινωνικού προφίλ του που πλήττεται».

Τα νομοσχέδια που ψηφίζονται

Μέσα στο κλίμα αυτό η εβδομάδα περιλαμβάνει πυκνό νομοθετικό έργο, καθώς η Βουλή θα διακόψει τις εργασίες της για τις θερινές διακοπές. Ετσι μετά το νομοσχέδιο Πιερρακάκη για τις αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και την κυβερνοασφάλεια (χθες Τρίτη) καθώς και το νομοσχέδιο Θεοδωρικάκου για την αναβάθμιση της αστυνομικής εκπαίδευσης, (σήμερα Τετάρτη) ψηφίζεται στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο Τσιάρα για τη δικαστική αστυνομία και την Πέμπτη το νομοσχέδιο Σκρέκα για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων και την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ένα (πολυ)νομοσχέδιο στο οποίο θα περιλαμβάνονται και άλλες ρυθμίσεις, όχι όμως και εκείνες που αφορούν την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας που θα έρθουν ως αυτοτελές νομοσχέδιο (θα ψηφιστεί μετά τις διακοπές).

Ανακατανομή των εδρών φέρνει η νέα απογραφή του πληθυσμού

Με βάση τα στοιχεία της νέας απογραφής του 2021 θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές του 2023. Ηδη η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε – έστω και καθυστερημένα – τα προσωρινά στοιχεία για τον μόνιμο πληθυσμό (10.432.481), ενώ τα αναλυτικά δεδομένα για τον νόμιμο πληθυσμό (δηλαδή των δημοτών κάθε δήμου και δημοτικής ενότητας) της χώρας αναμένονται πριν το τέλος του έτους. Βάσει αυτών θα οριστεί και η ανακατανομή των εδρών στις εκλογικές περιφέρειες με τις οποίες θα διεξαχθούν οι εκλογές, οι οποίες αν προκηρύσσονταν για το φθινόπωρο του 2022 θα γίνονταν με την παλαιότερη απογραφή του 2011.

Το Προεδρικό Διάταγμα με τα οριστικά αποτελέσματα της απογραφής θα δημοσιευθεί από την ΕΛΣΤΑΤ το αργότερο έως τον προσεχή Δεκέμβριο. Πριν από αυτό το υπουργείο Εσωτερικών δεν μπορεί να προχωρήσει στην ανακατανομή των εδρών. Βάσει του νόμου, όπως έχει διευκρινίσει ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, το ΠΔ για την ανακατανομή των εδρών πρέπει να γίνει το αργότερο έναν χρόνο μετά από την τελευταία απογραφική πράξη, η οποία εν προκειμένω έγινε τον Μάρτιο του 2022, οπότε το διάταγμα θα πρέπει να εκδοθεί έως τον Μάρτιο του 2023 και άρα άμεσα θα πρέπει να ακολουθήσει η ανακατανομή των εδρών ώστε να διεξαχθούν οι εκλογές της άνοιξης με βάση τα νέα στοιχεία που κρύβουν εκπλήξεις με αυξομειώσεις εδρών στις περιφέρειες και αλλάζουν τον εκλογικό χάρτη. Σημειώνεται ότι ήδη δημοσιεύθηκε το ΠΔ για την αύξηση των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15 έδρες.

Αναμένεται μείωση εδρών σε περιφέρειες όπως η Α’ Αθηνών, ο Νότιος Τομέας Αθηνών, η Μαγνησία, η Αχαΐα, η Φθιώτιδα, η Λακωνία, η Κοζάνη, η Χίος, η Θεσπρωτία, οριακά κινδύνευε η Καστοριά να μετατραπεί σε μονοεδρική αν και τώρα φαίνεται ότι η απώλεια έδρας μπορεί να βαρύνει τη Φλώρινα, η Αρτα δεν αποκλείεται από τριεδρική να βρεθεί διεδρική, ενώ έδρες αναμένεται να κερδίσουν η Μεσσηνία, η Ανατολική Αττική, η Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης κ.ά.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.