Εκπλήξεις. Αυτό ήταν το χαρακτηριστικό του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Οι δημοσκόποι επιβεβαιώθηκαν μεν όσον αφορά την πρωτιά του Νίκου Χριστοδουλίδη, έπεσαν μέσα για τον δεύτερο, Ανδρέα Μαυρογιάννη, διαψεύστηκαν ωστόσο στη διαφορά τους, η οποία περιορίστηκε στις 2,5 ποσοστιαίες μονάδες. Ο αποκλεισμός του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου από τον δεύτερο γύρο, δε, έφερε μία ακόμα ανατροπή, αφού η συμπόρευση του κόμματος με την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη δεν προχώρησε ως αυτονόητη, όπως προέβλεπαν κάποιοι.
Ακόμα και αν η αποχή στον πρώτο γύρο έφτασε στο 28% οι συζητήσεις στην Κύπρο για τις εκλογές κυριαρχούν. Και η συνέντευξη του Αβέρωφ Νεοφύτου στο ΡΙΚ την Τετάρτη ήταν για πολλούς ένα γεγονός που δεν έπρεπε να χάσουν. Ειδικά μετά τη φορτισμένη ομιλία του στο Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού την Τρίτη που ξεκίνησε στις 6 μ.μ. και τελείωσε μετά τη 1 το βράδυ.
Με εντάσεις, προπηλακισμούς και χαρακτηρισμούς. Η απόφαση, «ψήφος κατά συνείδηση». Στην πραγματικότητα ωστόσο το ΔΗΣΥ τάχθηκε με συντριπτική πλειοψηφία κατά της «αποστασίας», που αυτές τις μέρες έχει πάρει «σάρκα και οστά» για το κόμμα του Γλαύκου Κληρίδη στο πρόσωπο του Νίκου Χριστοδουλίδη. Με το κλίμα να είναι εκρηκτικό εναντίον του. Τουλάχιστον σε επίπεδο στελεχών.
Βαριές κουβέντες
«Μην ασχολείστε με τους διασπαστές γιατί τους ήρωες μπορεί να τους ξεχάσει κάποτε η Ιστορία, τους προδότες ποτέ» ήταν η φράση του Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι έχει άποψη και δεν θα ψηφίσει ούτε λευκό ούτε άκυρο, αλλά συγκεκριμένο πρόσωπο. Μίλησε ακόμα για Ιούδες, για αποστάτες, για όσους δεν τόλμησαν να σταθούν απέναντί του και τον χτυπούσαν πισώπλατα. «Οχι στην αποστασία» ήταν και η θέση του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη. Του ανθρώπου που κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη όταν παραιτήθηκε από την κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη για να βάλει «ανεξάρτητη» υποψηφιότητα.
Ο Κασουλίδης ήταν από τους ανθρώπους που επιτέθηκαν ευθέως στον Χριστοδουλίδη και για τις θέσεις του στο Κυπριακό, λέγοντας ότι «κρύβεται», ενώ έκανε την υπέρβαση λέγοντας δημόσια ότι πίσω από το παραβάν ίσως στηρίξει Ανδρέα Μαυρογιάννη. Αν και δεν έλειψαν οι εισηγήσεις υπέρ Χριστοδουλίδη, στελέχη όπως η κόρη του Γλαύκου Κληρίδη, Καίτη Κληρίδου, όπως και το 80-90% των ομιλητών στη θυελλώδη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου, δήλωσαν υπέρ Μαυρογιάννη, ακόμα και αν επικράτησε η «ψήφος κατά συνείδηση», με το ΔΗΣΥ να εξελίσσεται στον αποφασιστικό ρυθμιστή του αποτελέσματος της σημερινής κάλπης. Ακόμα και αν ο Αβέρωφ Νεοφύτου και τα στελέχη του αποποιούνται τον όρο, απορρίπτουν ενδεχόμενη συμμετοχή στην κυβέρνηση και δηλώνουν «υπεύθυνη αντιπολίτευση».
Δύσκολες ισορροπίες
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο ανεξάρτητος υποψήφιος που έχει την επίσημη στήριξη από το Δημοκρατικό Κόμμα, τη Δημοκρατική Παράταξη, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ κ.ά., με ανοίγματα και στην Ακροδεξιά, υπήρξε ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του απερχόμενου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Ως διευθυντής του διπλωματικού του γραφείου, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και ως ΥΠΕΞ των κυβερνήσεών του.
Επέλεξε να θέσει εαυτόν εκτός κομματικών διαδικασιών και αντιμετωπίζει όπως φαίνεται την μήνιν των πρώην πολιτικών του συνοδοιπόρων, αφού έδειξε για πολλούς να «προσβάλλει» το κόμμα που τον δημιούργησε πολιτικά. Και όπως φάνηκε ούτε η διάθεση του Αναστασιάδη να καθοδηγήσει εξελίξεις υπέρ του – εφόσον ευσταθούν οι πληροφορίες – δεν άλλαξε το κλίμα. Με το ερώτημα να είναι αν ο χαρακτηρισμός του «προδότη» θα μπορούσε να στοιχίσει στο φαβορί των δημοσκοπήσεων τη νίκη στην κάλπη. Κάτι που ακόμα χαρακτηρίζεται εξαιρετικά δύσκολο.
Ο Χριστοδουλίδης επέλεξε να κατηγορήσει τον επίσης ανεξάρτητο – υποστηριζόμενο επίσημα από το ΑΚΕΛ – και συνάδελφό του διπλωμάτη Ανδρέα Μαυρογιάννη ότι θα επαναφέρει το ΑΚΕΛ στην εξουσία. Κατόπιν αυτού ο Μαυρογιάννης ανακοίνωσε ως ΥΠΟΙΚ της κυβέρνησής του εφόσον εκλεγεί τον νομικό Χαράλαμπο Προύντζο, από τον ευρύτερο χώρο του ΔΗΣΥ, θέλοντας να στείλει το δικό του μήνυμα στους ψηφοφόρους. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου και αρκετά στελέχη έστειλαν επίσης το μήνυμα ότι η υποψηφιότητα Μαυρογιάννη δεν είναι υποψηφιότητα κομματική. Και τον Μαυρογιάννη να επιχειρεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σκοινί, αφού δεν πρέπει να απογοητεύσει τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ δείχνοντας αγνώμων αλλά ούτε να ταυτιστεί, εφόσον θέλει τις ψήφους και του ΔΗΣΥ.
Οπως είπε στέλεχος του επιτελείου Χριστοδουλίδη, που λειτουργεί στο παρασκήνιο, μιλώντας στο «Βήμα», ο εκλογικός περίπατος που προέβλεπαν αρχικά οι δημοσκοπήσεις, αποκτά κάποιες πιθανότητες να γίνει ντέρμπι. Ενώ το ερώτημα είναι σε περίπτωση ανατροπής και νίκης Μαυρογιάννη, ποια θα είναι η στάση του απέναντι στο ΑΚΕΛ, αφού όλοι προσπάθησαν να τον καθοδηγήσουν στην παγίδα να το αποκηρύξει την κρίσιμη βδομάδα πριν τον δεύτερο γύρο. Με τους άσους των εκλογών να κρύβονται στις δεξιές ψήφους.