Στα κεντρικά γραφεία του ΠαΣοΚ, την εβδομάδα που πέρασε, έγιναν αρκετές συσκέψεις. Είτε με φυσική παρουσία γύρω από ένα τραπέζι, όπως αυτή το απόγευμα της Τρίτης που κράτησε περί τις 2 ώρες, είτε διαδικτυακές. Το αντικείμενο ήταν η παρουσία του κ. Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ. Η πρωτοφανής κακοκαιρία και οι βιβλικές καταστροφές που προκάλεσε άλλαξαν τα πλάνα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης αντί για τα Δωδεκάνησα βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και ο προγραμματισμός της παρουσίας του στη ΔΕΘ τροποποιήθηκε. Αυτό που δεν άλλαξε είναι η στρατηγική που έχει σκοπό να ακολουθήσει το επόμενο διάστημα η Χαριλάου Τρικούπη.
«Γενική επίθεση»
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έχει σημάνει μια «γενική επίθεση κατά της κυβέρνησης». Οπως επαναλαμβάνει συνεχώς, «έχουμε μια κυβέρνηση αυξημένης αλαζονείας και ελάχιστης αποτελεσματικότητας». Και προσθέτει ότι «αν δεν ξεκαβαλήσουν γρήγορα το καλάμι για να αντιμετωπίσουμε σοβαρά αυτές τις μεγάλες προκλήσεις στην οικονομία, στην πολιτική προστασία, στην ασφάλεια, γρήγορα θα έχουμε χειρότερα αποτελέσματα». Οι επιτελείς του κ. Ανδρουλάκη εκτιμούν ότι το πολιτικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί «πιέζει σε μεγάλο βαθμό τον Κυριάκο Μητσοτάκη». Εκτιμούν επίσης ότι ο Πρωθυπουργός θα εξακολουθήσει, όπως συνέβη στη Βουλή, να αντιμετωπίζει με επιθετικό αλλά και υποτιμητικό τρόπο τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ. Το «δεν ξέρετε τι λέτε» πιθανολογείται ότι θα ακουστεί και άλλες φορές.
Το στοίχημα
Ο κ. Ανδρουλάκης θα απαντά, όπου χρειάζεται, αλλά δεν αναμένεται να ανεβάσει θεαματικά τους τόνους της κριτικής. Θα υπογραμμίσει την ολιγωρία της κυβέρνησης στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων που φέρνει η κλιματική αλλαγή. Αλλά κυρίως θα επιδιώξει να αφοπλίσει το επιχείρημα του Πρωθυπουργού ότι «δεν έχει θέσεις». Το στοίχημα, λοιπόν, όπως λέγεται, είναι να εμφανιστεί ο αρχηγός του ΠαΣοΚ στη ΔΕΘ «με συγκεκριμένες προτάσεις για το περιβάλλον, την οικονομία, την εργασία, την υγεία, το κόστος ζωής, τους νέους ανθρώπους». Σε αυτά τα θέματα δουλεύει, εδώ και μέρες, το επιτελείο του και μια επιτροπή η οποία καθοδηγείται από τους Νίκο Χριστοδουλάκη, Ηλία Κικίλια, Γιώργο Κολιόπουλο και Χρήστο Πρωτόπαπα. Ο κ. Ανδρουλάκης στην ομιλία του, όπως υπογραμμίζουν οι συνεργάτες του, δεν θα «επαναλάβει τα όσα ήδη έχουν ειπωθεί».
Η παρουσία του κ. Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ έχει κομβική σημασία. Το ΠαΣοΚ στην παρούσα φάση μοιάζει και πάλι να έχει ανάγκη από κάτι που θα του δώσει ώθηση. Την περασμένη Κυριακή στο Ζάππειο, η εορταστική ατμόσφαιρα και οι ήχοι της συναυλίας που ακολούθησε σκέπασαν τους ψιθύρους προβληματισμού που μετέδιδαν στις συζητήσεις τους τα στελέχη του κόμματος. Τους έχουν ακούσει και οι στενοί του συνεργάτες.
Το ΠαΣοΚ κατάφερε στη διπλή εκλογική αναμέτρηση να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά του μετακινούμενο από την άκρη προς το κέντρο του πολιτικού σκηνικού. Ωστόσο, η πορεία προς τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών έδειξε ότι παραμένουν ζωντανές όλες οι παθογένειες που το κράτησαν καθηλωμένο τα προηγούμενα χρόνια. Αδυναμία λήψης αποφάσεων στον σωστό χρόνο, τοπικές διενέξεις και προσωπικές στρατηγικές των στελεχών, μετέδωσαν την εικόνα μιας χαλάρωσης. Στελέχη των νομαρχιακών επιτροπών εμφανίζονται απρόθυμα να δώσουν τη μάχη στους δήμους και στις περιφέρειες, υποψήφιοι βουλευτές συμμετέχουν σε συνδυασμούς με επικεφαλής πρόσωπα του σκληρού κομματικού πυρήνα της ΝΔ. Υπήρξε μία διαγραφή και θα ακολουθήσουν κυρώσεις και για άλλα πρόσωπα.
Είναι εμφανές, όπως λέγεται, ότι απαιτείται μια άμεση ανασύνταξη του κομματικού μηχανισμού ακόμα και στην καρδιά του, στη Χαριλάου Τρικούπη. Στις αρχές της εβδομάδας έγινε η τυπική παράδοση-παραλαβή της σκυτάλης στην εκπροσώπηση. Ο Δημήτρης Μάντζος παρέδωσε τη σκυτάλη στον Θανάση Γλαβίνα αλλά αλλαγή σκυτάλης απαιτείται και σε άλλους κρίσιμους τομείς, όπως για παράδειγμα του πολιτικού σχεδιασμού. Η ηγετική ομάδα του ΠαΣοΚ διακρινόταν για τις επιδόσεις της στο οργανωτικό πεδίο. Καλείται, το προσεχές διάστημα, να τις επαναεπιβεβαιώσει. Για να μπορέσει, εκτός των άλλων, να ενισχύσει τη μετάδοση των πολιτικών μηνυμάτων και της στρατηγικής που θα ακολουθήσει στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, τον εκλογικό σταθμό-βαρόμετρο, ο Νίκος Ανδρουλάκης.