Εντείνονται οι διεργασίες στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, το χάσμα μεταξύ της νέας ηγεσίας Κασσελάκη και των ιστορικών στελεχών του κόμματος τείνει διευρυνόμενο, ένας διπλός πόλεμος, νεύρων και ισχύος, εν μέσω σκληρών τακτικισμών και αβροτήτων μπροστά στις κάμερες, μαίνεται βεβαιώνοντας ότι η διάσπαση έρχεται με ταχύτητες μεγάλες, πιθανότατα εντός του Νοεμβρίου. Οι τελευταίες μάλιστα προτάσεις διαγραφής των κ.κ. Φίλη, Σκουρλέτη και Βίτσα, που ακολούθησαν εκείνη του Στέφανου Τζουμάκα, επιταχύνουν τις εξελίξεις.
Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μεταξύ 11 και 12 Νοεμβρίου αναμένεται εκρηκτική, η σύγκρουση θα λάβει διαστάσεις μοναδικές και κατά τα φαινόμενα θα προσφέρει την ευκαιρία της οριστικής ρήξης μεταξύ των διαμετρικά αντίθετων πόλων.
Δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης
Στους κόλπους των διαφωνούντων με την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη επικρατεί η άποψη της γρήγορης ρήξης και της δημιουργίας νέου αριστερού κόμματος, με συγκεκριμένα ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά, το ταχύτερο δυνατό. Στελέχη όπως οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Βίτσας και άλλοι είναι πλέον πεπεισμένοι πια ότι δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης και συνύπαρξης με την ομάδα Κασσελάκη και πως οι δρόμοι τους πρέπει αναγκαστικά να χωρίσουν. Ιδιαιτέρως οι κ.κ. Τσακαλώτος και Φίλης θεωρούν ότι δεν υπάρχει πεδίο επικοινωνίας, ότι πρόκειται για δυο κόσμους εντελώς διαφορετικούς και πως όσο καθυστερεί το ξεκαθάρισμα χάνεται και απομειώνεται τόσο το συλλογικό όσο και το όποιο προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο στελεχών που υπηρέτησαν επί δεκαετίες τον κύκλο της νέας Αριστεράς, οι δυνάμεις της οποίας έφθασαν να κυβερνήσουν στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης.
Τσακαλώτος: «Δύο διαφορετικές ψυχές»
Ειδικώς ο κ. Φίλης στις ιδιαίτερες συνομιλίες του δεν κρύβει ότι η διάσπαση κατά βάση έχει επέλθει και πως είναι θέμα χρόνου η δημιουργία νέου αριστερού κόμματος, που κατά την εκτίμησή του θα συγκροτηθεί από το πλήθος των διαφωνούντων στελεχών και μελών, αλλά και από προσωπικότητες ξεχωριστές και κοινωνικές δυνάμεις οι οποίες κινούνται στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, της Οικολογίας και των κοινωνικών κινημάτων. Ο ίδιος δεν κρύβει μάλιστα ότι οι διαγραφές Κασσελάκη διευκολύνουν και επισπεύδουν τις διαδικασίες του επερχόμενου πολιτικού διαζυγίου. Ο κ. Βίτσας άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν ήδη σκέψεις για την ονομασία του νέου σχήματος: Ανανεωτική και Οικολογική Ριζοσπαστική Αριστερά (ΑΟΡΑ). Ο δε κ. Τσακαλώτος μιλάει για «δύο διαφορετικές ψυχές» στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν μπορούν να συντονιστούν, ούτε να συνεργαστούν γιατί απλούστατα δεν εφάπτονται, καθώς εκκινούν από διαφορετικές αφετηρίες. «Δεν μιλάμε για μια διαίρεση εντός της Αριστεράς, δεν πρόκειται για διαφορά τύπου Κουβέλη – Τσίπρα, όπου ο ένας εξέφραζε την ανανεωτική πτέρυγα και ο άλλος τη ριζοσπαστική, αλλά για δυο εντελώς αντίθετες προσεγγίσεις, που παραπέμπουν σε αντιπαράθεση μεταξύ κάποιου τύπου Σοσιαλδημοκρατίας και ρευμάτων της Αριστεράς».
«Κόμμα-μπαλαντέρ μεταξύ Σοσιαλδημοκρατίας και λαϊκισμού»
Ο τελών υπό διαγραφή Νίκος Φίλης είναι πιο κατηγορηματικός. Θεωρεί ότι ο κύκλος του κ. Κασσελάκη δεν επιδιώκει απλώς τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τη δημιουργία ενός κόμματος-μπαλαντέρ, στα πρότυπα του κόμματος των γερμανών Φιλελευθέρων του Γκένσερ, που έπαιζε μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών. Πιστεύει δε ότι ο κ. Κασσελάκης δεν είναι πολιτικά αφελής, παρά εργάζεται βάσει συγκεκριμένου σχεδίου που υποστηρίζεται από ισχυρές επιχειρηματικές οικογένειες.
Ενδομύχως μάλιστα πιστεύει ότι ο κ. Κασσελάκης υπονομεύοντας συστηματικά τις καταστατικές διαδικασίες, χρησιμοποιώντας κατά κόρον το αντικαταστατικό μέτρο της διαγραφής στελεχών και προβάλλοντας ευθέως το πρότυπο του απολύτως αρχηγικού κόμματος εξωθεί τα πράγματα στα άκρα, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο συνεννόησης. Κατά την άποψη του κ. Φίλη ο κ. Κασσελάκης θα επιχειρήσει να δημιουργήσει νέο κόμμα, ένα κράμα Σοσιαλδημοκρατίας και λαϊκισμού, και δεν είναι απίθανο στο προσωποπαγές συνέδριο του Φεβρουαρίου να θελήσει να αλλάξει και το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά τη δομή του. Αποδίδει μάλιστα κομβικό ρόλο στον ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη και τον αντιμετωπίζει ως ιθύνοντα νου της μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ από αριστερό κόμμα σε κάτι άλλο εντελώς διαφορετικό.
Ο ίδιος πιστεύει ότι η δραστηριότητα του κύκλου Κασσελάκη ζημιώνει αφάνταστα την Αριστερά, ότι μετεξελίσσεται σε ένα οπερετικό σχήμα, μια εκδοχή ιδιότυπου λαϊκισμού και κεκαλυμμένου εθνικισμού, που θυμίζει περισσότερο λατινοαμερικανικού τύπου Περονικό κόμμα, παρά οτιδήποτε άλλο.
Βάσει των παραπάνω, κοινή είναι η πεποίθηση ότι ο κύκλος της αντιπολίτευσης οδεύει προς τη δημιουργία νέου αριστερού σχηματισμού, ικανού να εκπροσωπείται στη Βουλή με 10-12 βουλευτές και να έχει αρκετό πολιτικό χρόνο στη διάθεσή του προκειμένου να διεκδικήσει ευπρεπή και διακριτή παρουσία πρώτα στις ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου και έπειτα από τρία χρόνια στις επόμενες εθνικές εκλογές. Οι θιασώτες της δημιουργίας νέου αριστερού κόμματος επιμένουν ότι τώρα είναι η στιγμή και πως δεν υπάρχει χρόνος για οπισθοχωρήσεις και υπαναχωρήσεις με την ψευδαίσθηση ότι ο κ. Κασσελάκης, προϊόντος του χρόνου, θα αλλάξει. Το κείμενο που έδωσε την περασμένη Δευτέρα στη δημοσιότητα η συνιστώσα της «Ομπρέλας» είναι δηλωτικό και επιβεβαιωτικό των προθέσεων. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι ευρύς κύκλος στελεχών, μελών και προσωπικοτήτων που συνεργάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια με τον ΣΥΡΙΖΑ θα συντονιστούν μαζί τους και θα υποστηρίξουν με θέρμη τη δημιουργία νέου αριστερού κόμματος. Εκτιμούν δε ότι και η κυρία Εφη Αχτσιόγλου δεν θα αντέξει τους σχεδιασμούς Κασσελάκη και θα ακολουθήσει τα στελέχη της «Ομπρέλας» στη συγκρότηση νέου πολιτικού σχήματος. Τα προς αποχώρηση ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σπεύδουν μάλιστα να διευκρινίσουν ότι δεν πρόκειται να είναι αυτά που θα ηγηθούν του νέου κόμματος, αλλά μέσω των ιδρυτικών διαδικασιών που θα εξελιχθούν θα αναζητηθούν νέα πρόσωπα με κατάρτιση και δυνατότητες να πρωταγωνιστήσουν στη νέα πολιτική σκηνή που θα διαμορφωθεί. Λένε χαρακτηριστικά ότι «θα παραδώσουμε τη σκυτάλη σε νέους και νέες, εμείς θα αποσυρθούμε».
Απαθής παρατηρητής o Tσίπρας
Αγνωστο παραμένει πώς αντιμετωπίζει και πώς θα αντιμετωπίσει τις επιταχυνόμενες εξελίξεις στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ ο επί δεκαπενταετία ηγέτης του κόμματος Αλέξης Τσίπρας. Στελέχη της «Ομπρέλας» εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας έχει αιφνιδιαστεί από την τροπή που παίρνουν τα πράγματα και αναμένουν την αντίδρασή του. Αξιολογούν προς τούτο προηγούμενες αναφορές κύκλων του περιβάλλοντός του που σε ανύποπτο χρόνο σημείωναν με νόημα ότι ο κ. Κασσελάκης θα κριθεί σύντομα, δεν θα τύχει μακράς περιόδου χάριτος. Για την ώρα πάντως παραμένει απαθής παρατηρητής, θυμίζοντας τον Κώστα Καραμανλή μετά την αποχώρησή του από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας το 2009.
Οπως και να έχει πάντως, όλα τα στοιχεία και οι πληροφορίες βεβαιώνουν ότι ο κύβος έχει ριφθεί στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ και ότι η διάσπαση που θα συνοδευτεί με την ίδρυση νέου αριστερού κόμματος είναι προ των πυλών. Οι κινήσεις, οι δηλώσεις και οι διαγραφές δηλώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει δρόμο χωρίς επιστροφή. Οι επόμενες μέρες αναμένονται απολύτως συγκρουσιακές και μένει να αποδειχθεί πόσο καταλυτικά θα επιδράσουν τα επερχόμενα γεγονότα στην ελληνική πολιτική σκηνή.