Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπό διάλυση Κοινοβουλευτική Ομάδα των «Σπαρτιατών», του νεόκοπου ακραίου εθνικιστικού μορφώματος που εισήλθε στη Βουλή στις εκλογές του Ιουνίου με τις «ευλογίες» και τη στήριξη του έγκλειστου χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη. Η πρωτοφανής στα κοινοβουλευτικά χρονικά εικόνα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τις πυρκαγιές με τον πρόεδρο των «Σπαρτιατών» Βασίλη Στίγκα μόνο του στα έδρανα, χωρίς ούτε έναν βουλευτή δίπλα του, αποτυπώνει το βάθος της ανελέητης διαμάχης που μαίνεται στο εσωτερικό τους, με τους βουλευτές να αμφισβητούν ανοιχτά τον πρόεδρό τους.
Είναι το αποκορύφωμα της υπόγειας διαμάχης που εξελίσσεται εδώ και καιρό με αφανή πρωταγωνιστή τον Κασιδιάρη, με τον οποίο ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» εμφανίζεται αποφασισμένος να συγκρουστεί μέχρι τέλους προκειμένου να κρατήσει το κόμμα υπό τον έλεγχό του. Μόνο που σύντομα, όπως όλα δείχνουν, θα είναι κοινοβουλευτικά αρχηγός χωρίς κόμμα, καθώς σύσσωμη η ΚΟ τάσσεται εναντίον του. Ο ίδιος πάντως είναι αποφασισμένος να μην παραδώσει «τα κλειδιά» των «Σπαρτιατών» στους ελεγχόμενους από τον Κασιδιάρη «αντάρτες», ακόμα και αν χρειαστεί να μείνει μόνος του, όπως δηλώνει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του. Αλλωστε η ιδρυτική δήλωση του κόμματος στον Αρειο Πάγο φέρει την υπογραφή του και επιπλέον – και το κυριότερο – η κρατική χρηματοδότηση, η οποία ξεπερνά το 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως (μπορεί να πλησιάζει και τα 2 εκατ.), πηγαίνει στους «Σπαρτιάτες» και τη «σφραγίδα» του κόμματος την έχει ο Στίγκας.
Κατηγορίες για εκβιασμούς
Εκτός, λοιπόν, από τις πολιτικές και θεσμικές διαστάσεις που έχει το θέμα, είναι ξεκάθαρο ότι η «σφαγή» εξελίσσεται με φόντο το κρατικό χρήμα, κάτι που τροφοδοτεί περαιτέρω τις άγριες διαθέσεις που εκδηλώνονται, χωρίς να είναι ακόμα σαφές μέχρι πού είναι διατεθειμένες να φτάσουν και οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές.
Προς το παρόν, ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» έχει διατυπώσει βαρύτατες κατηγορίες και μάλιστα από του βήματος της Βουλής για εκβιασμούς με μεθόδους Greek mafia και Δον Κορλεόνε, χωρίς προς το παρόν να μιλήσει με στοιχεία και ονόματα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν χρειαστεί θα το κάνει. Πάντως έχει συνδέσει ευθέως τις πιέσεις που δέχεται από βουλευτές του για σύγκληση συνεδρίου του κόμματος με την προσπάθειά τους «να βάλουν χέρι» στην κρατική χρηματοδότηση, όπως είπε συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ενώ υπαινίχθηκε ότι κάποιοι δέχονται πιέσεις για τις βουλευτικές αποζημιώσεις που λαμβάνουν, υποστηρίζοντας πως «όταν εκβιάζεις και του «τα παίρνεις», αυτό χρήζει εισαγγελικής έρευνας».
Μετά τις διαγραφές των πρώτων τριών βουλευτών (Δημητροκάλλης, Κόντης, Κατσιβαρδάς), ο Στίγκας τηρεί στάση αναμονής για να δει αν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις μεταξύ των υπόλοιπων οκτώ, οι οποίοι, ωστόσο, συνυπογράφουν την κοινή ανακοίνωση που στρέφεται εναντίον του («Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης» αναφέρουν κάνοντας λόγο για «αισχρές και συκοφαντικές δηλώσεις που προσβάλουν τους 250.000 ψηφοφόρους μας»).
Ασφυκτικά τα περιθώρια
Τα περιθώρια, λοιπόν, είναι ασφυκτικά για τον Βασίλη Στίγκα, ο οποίος αρνείται ότι έπαιξε ρόλο «αχυρανθρώπου» και «μπροστινού» του Κασιδιάρη, αρνούμενος ρόλο χειραγωγούμενου από «εξωτερικά κέντρα», τα οποία δεν κατονομάζει.
Πρακτικά, αν καταφέρει να διατηρήσει τέσσερις βουλευτές, μπορεί να διασώσει την ΚΟ του (ο απαιτούμενος ελάχιστος αριθμός είναι πέντε βουλευτές αν το κόμμα με το οποίο εκλέχθηκαν συμμετείχε στις εκλογές με συνδυασμούς στα 2/3 τουλάχιστον των εκλογικών περιφερειών) και οι υπόλοιποι επτά θα είναι ανεξάρτητοι. Αν όμως δεν παραμείνει κανείς μαζί του, όπως πιθανολογείται με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τότε ο ίδιος δεν θα διαθέτει ΚΟ και θα απολέσει και τα προνόμια που διαθέτει ως πρόεδρός της, ενώ οι «11» θα έχουν το δικαίωμα να συστήσουν δική τους ΚΟ καθώς ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός για τη συγκρότησή της είναι δέκα βουλευτές, έχοντας τη δυνατότητα να λαμβάνουν μέρος στις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με δικά τους γραφεία κ.λπ., αλλά χωρίς να έχουν δυνατότητα πρόσβασης στην κρατική επιχορήγηση των «Σπαρτιατών».