Σε «θέσεις μάχης» έχουν τεθεί τα κόμματα εν όψει της έναρξης της διερεύνησης της πολύκροτης υπόθεσης των παρακολουθήσεων. Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που συγκροτήθηκε (με 142 «ναι», έναντι 157 «παρών» της ΝΔ) ξεκινά τις εργασίες της σήμερα με ορίζοντα έκδοσης πορίσματος τον έναν μήνα, καθώς πρόθεση της πλειοψηφίας είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες με ταχείς ρυθμούς, έστω και αν χρειαστεί να δοθεί κάποια μικρή χρονική παράταση.

Το ερώτημα ωστόσο που εγείρεται είναι κατά πόσον θα μπορέσει να χυθεί άπλετο φως σε μια υπόθεση η οποία, όπως φάνηκε από την προ ημερών συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, καλύπτεται από το «πέπλο» του απορρήτου που διέπει τη λειτουργία της ΕΥΠ, ειδικά σε ό,τι αφορά θέματα «εθνικής ασφαλείας».

Παρά ταύτα, είναι η μόνη οδός για να χυθεί «άπλετο φως», σύμφωνα με τις διακηρυγμένες θέσεις όλων των κομμάτων, στη νοσηρή υπόθεση της «τυπικά νόμιμης» πλην «πολιτικά μη αποδεκτής» επισύνδεσης του τηλεφώνου του ευρωβουλευτή και προέδρου του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και της απόπειρας παγίδευσής του με το κακόβουλο λογισμικό Predator, όπως και της παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, αλλά και των συνακροάσεων στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας του ΚΚΕ από το 2016, που πρακτικά ισοδυναμεί με διεύρυνση του χρονικού ορίζοντα στην περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Το… απόρρητο έκλεισε στόματα

Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί ήδη είναι εξαιρετικά πολωμένο μετά και τις ακροάσεις του αποπεμφθέντος διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος και του παραιτηθέντος γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, οι οποίοι προσήλθαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας χωρίς να εισφέρουν συγκεκριμένα στοιχεία επικαλούμενοι το απόρρητο, κάτι που προκάλεσε ορυμαγδό αντιδράσεων εκ μέρους της μειοψηφίας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για «απέλπιδα προσπάθεια συγκάλυψης και ξεπλύματος των προσωπικών πολιτικών ευθυνών του κ. Μητσοτάκη» και το ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ να καταγγέλλει «επιχείρηση συγκάλυψης τεράστιων ευθυνών». Ο κ. Κοντολέων με την επίκληση του απορρήτου περιορίστηκε να αναφέρει ότι ουδέποτε ο Πρωθυπουργός και το γραφείο του ενημερώνονται για οποιαδήποτε άρση τηλεφωνικού απορρήτου, αλλά ενημερώνονται μόνο από υπηρεσιακά σημειώματα με τα αποτελέσματα των επισυνδέσεων και αυτό μόνο όταν κρίνεται αναγκαίο, ενώ και ο κ. Δημητριάδης κληθείς να απαντήσει αν παρακολουθούνται άλλοι πολιτικοί, περιορίστηκε να πει ότι «δεν λέω ούτε ναι ούτε όχι» επικαλούμενος ότι δεσμεύεται από το απόρρητο.

Ο Παναγιώτης Κοντολέων με την επίκληση του απορρήτου περιορίστηκε να αναφέρει στην Επιτροπή ότι ουδέποτε ο Πρωθυπουργός και το γραφείο του ενημερώνονται για οποιαδήποτε άρση τηλεφωνικού απορρήτου

Κατηγορίες από ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ

Στον ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν έντονα και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ενώ είχε προαναγγείλει ότι θα δίνονταν απαντήσεις στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία έχει την αρμοδιότητα του κοινοβουλευτικού ελέγχου επί της ΕΥΠ, «με το πρόσχημα του απορρήτου, αρνήθηκαν όλα τα κυβερνητικά στελέχη, πρώην και νυν, που ήταν παρόντα να δώσουν οποιαδήποτε διευκρίνιση για τους λόγους εθνικής ασφαλείας τάχα που οδήγησαν στην παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη ή και για οποιοδήποτε άλλο θέμα το οποίο τους τέθηκε», ενώ στην ίδια κατεύθυνση και το ΠαΣοΚ κατήγγειλε ότι «οχυρωμένοι πίσω από την αρχή του απορρήτου, το οποίο δεν ισχύει έναντι της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, οι προσελθόντες για ακρόαση αρνήθηκαν την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας».

Η τοποθέτηση της εισαγγελέως

Στον αντίποδα, η πλειοψηφία κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για προσπάθεια εργαλειοποίησης της υπόθεσης Ανδρουλάκη που κατέρρευσε καθώς αποσαφηνίστηκε ότι «ουδέποτε ο Πρωθυπουργός ή το γραφείο του ενημερώθηκαν για καμία απολύτως άρση τηλεφωνικού απορρήτου», ενώ «επιβεβαιώθηκε η νομιμότητα των επισυνδέσεων». Προς τούτο μάλιστα πηγές της ΝΔ επικαλούνται την τοποθέτηση της εποπτεύουσας την ΕΥΠ εισαγγελέως Βασιλικής Βλάχου, η οποία φέρεται να είπε στην ίδια συνεδρίαση ότι ζητούσε να προσκομίζεται κάθε αναγκαίο στοιχείο προκειμένου να εγκρίνει κάποια επισύνδεση: «Το αίτημα έχει έξι υπογραφές υπηρεσιακών. Αν δεν ικανοποιούνται, απορρίπτω. Υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος» είπε, ενημερώνοντας ότι έχει απορρίψει πάνω από 140 αιτήματα για παρακολουθήσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι και στην προκειμένη περίπτωση Ανδρουλάκη τηρήθηκαν στο ακέραιο τα προβλεπόμενα. Μένει να αποκαλυφθεί ποιοι ήταν οι λόγοι «εθνικής ασφαλείας» που οδήγησαν στην παρακολούθηση του υποψηφίου τότε αρχηγού του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ, αν υπήρξαν και άλλες παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων ή δημοσιογράφων κ.λπ. Ετσι, η σκυτάλη πλέον περνά στα χέρια των μελών της εξεταστικής επιτροπής, τα οποία θα κληθούν να ρίξουν φως στον «σκοτεινό κόσμο» των μυστικών υπηρεσιών και των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν.

Η καταστροφή ή όχι του επίμαχου υλικού

Μια κρίσιμη πτυχή αποτελεί και το αν το επίμαχο υλικό υφίσταται ή έχει καταστραφεί, με τον νέο διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη να διαψεύδει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας τα δημοσιεύματα που εμφανίζουν την υπηρεσία να έχει προχωρήσει στην καταστροφή έντυπου και ψηφιακού υλικού παρακολουθήσεων, σημειώνοντας πάντως ότι εφόσον δεν προκύπτει κάτι από μία παρακολούθηση, τότε το υλικό αυτό μετά από κάποιο διάστημα καταστρέφεται καθώς οι υπηρεσίες δεν είναι υποχρεωμένες να κρατούν το σύνολο των στοιχείων που συλλέγουν.

Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΡΟΥΜΠΑΤΗ

Η «παράμετρος» ΣΥΡΙΖΑ και οι συνακροάσεις του ΚΚΕ

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών κλήθηκε και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης, τον οποίο η πλειοψηφία θα καλέσει και στην εξεταστική επιτροπή προκειμένου να καταθέσει για όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για παρακολουθήσεις κυβερνητικών παραγόντων επί ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα του πρώην γενικού γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Σπύρου Σαγιά και του τότε επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα. Μια υπόθεση για την οποία φέρεται να σχολίασε ότι δεν υπήρξαν απευθείας επισυνδέσεις στα κινητά τους, αλλά μέσω τρίτων ατόμων που συνομιλούσαν μαζί τους και παρακολουθούνταν στο πλαίσιο έρευνας για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης (υπόθεση επένδυσης Ζακύνθου). Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι επί των ημερών του κανείς πολιτικός δεν παρακολουθούνταν, δηλώνοντας κατηγορηματικά, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η ΕΥΠ δεν παρακολουθούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή μέλη της οικογένειάς του. Οσον αφορά τις συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ είπε ότι δεν υπήρχε εμπλοκή της ΕΥΠ και ότι είχε ενημερώσει σχετικά τον Περισσό. Ο ίδιος φέρεται μάλιστα να επισήμανε σχετικά με το καθεστώς που διέπει την ΕΥΠ ότι η επισύνδεση που γίνεται μετά από εισήγηση της υπηρεσίας δεν μπορεί να είναι παράνομη, όμως δεν νοείται «νόμιμη επισύνδεση» όταν αυτή αφορά εκλεγμένους βουλευτές και ευρωβουλευτές, υπογραμμίζοντας ότι η παρακολούθηση εκλεγμένων βουλευτών, ευρωβουλευτών, υπουργών συνιστά απόλυτη παραβίαση του Συντάγματος και των νόμων του ελληνικού κράτους.