Την προοπτική επέκτασης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας σε υφιστάμενες βάσεις και τη διερεύνηση του ενδεχομένου να τοποθετηθούν νέες βάσεις σε νησιά εξετάζει το Κογκρέσο. Βεβαίως με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης. Αλλά σε ποια νησιά μπορούν να δημιουργηθούν αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις; Βάση σε νησί έχουν ήδη οι Αμερικανοί στην Κρήτη, όπου έχουν αναπτύξει αεροπορική δύναμη, ελλιμενισμό πυρηνοκίνητων αεροπλανοφόρων και υποβρυχίων, καθώς και βάση για ειδικές δυνάμεις. Μάλιστα με την τελευταία ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία η βάση της Σούδας είχε αναβαθμιστεί. Η αλήθεια είναι ότι στο παρελθόν (επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ) υπήρξε συζήτηση για τη δημιουργία μιας αμερικανικής βάσης, εκπαίδευσης των ειδικών δυνάμεων, των περίφημων Seals, στην Κάρπαθο, πλην όμως οι Αμερικανοί δεν απάντησαν. Ισως, τότε, να μην ήθελαν να μπλέξουν με το εμμονικό αίτημα της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών ή οι συζητήσεις που έγιναν να ήταν ανεπίσημες. Τώρα όμως τα πράγματα άλλαξαν και ακούστηκαν ήδη δύο νησιά που μπορούσαν να φιλοξενήσουν αμερικανικές βάσεις: η Σκύρος και η Λήμνος.

Η αεροπορική βάση της Σούδας
(ΓΕΕΘΑ/EUROKINISSI)

 

Το τέλος μιας υποψηφιότητας

Αδοξο τέλος είχε η κατά τα άλλα πολλά υποσχόμενη υποψηφιότητα του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά για τον Δήμο Αθηναίων. Τον είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στις αρχές του περασμένου Απριλίου, λίγο καιρό πριν ηχήσουν οι καμπάνες της εκλογικής συντριβής… Λένε μάλιστα ότι η επιλογή Παππά ήταν πρόταση του πολυπράγμονος Χρήστου Σπίρτζη, τότε αρμοδίου – νυν παραιτηθέντος – για τα αυτοδιοικητικά του κόμματος. Η υποψηφιότητά του είχε προβληθεί μάλιστα από τον κ. Τσίπρα ως μια κίνηση-έκπληξη στο πλαίσιο της συγκρότησης ενός «πλατύτερου μετώπου συσπείρωσης για την αλλαγή στον Δήμο Αθηναίων», ενώ ο υποψήφιος φρόντισε μετά την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ να λάβει δημοσίως αποστάσεις από «ένα κόμμα που ουδέποτε είχα καμία αλληλεπίδραση στο παρελθόν», όπως είχε δηλώσει. Παρά ταύτα, οι εσωκομματικές κονταρομαχίες ξανάφεραν στο τραπέζι το όνομά του, με τον ίδιο να θέτει όρους αυτονόμησής του, κάτι που τελικά διευκόλυνε τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ να τον «μαυρίσουν». Αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας έμαθε όσα κωμικοτραγικά έγιναν στην Αθήνα και εξέφρασε τη δυσφορία του. Και λογικό να γίνει αυτό, καθώς η πρόταση για τον Ν. Παππά προβλήθηκε από αυτόν. Μάλιστα πήγαν να τον συναντήσουν προ ημερών στο Ψυχικό αντιπροσωπεία τεσσάρων στελεχών για να δουν τις διαθέσεις του και μετά έθεσαν το όνομά του σε ψηφοφορία στην ΠΓ και τον απέρριψαν. Δηλαδή τι απέρριψαν; Την πρόταση Τσίπρα!

Ποιον δεν ήθελε ο Τσίπρας

Τώρα που τελείωσε το μπρα ντε φερ στον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα είναι ο υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων, νομίζω ότι μπορώ να αποκαλύψω κάτι σχετικά με άλλο ένα όνομα στα τόσα που «έπαιξαν» για το χρίσμα. Είναι του καθηγητή Πολιτειολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και κοσμήτορα της Σχολής Πολιτικών Επιστημών Δημήτρη Χριστόπουλου. Το όνομά του μάλιστα προωθήθηκε από κάποιους κύκλους ως εν δυνάμει υποψηφιότητα κοινής αποδοχής στον χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά δεν «περπάτησε». Και αυτό, όπως λέγεται, διότι η ιδέα συνάντησε την άρνηση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, παρότι από το περιβάλλον του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιβεβαιώθηκε κάτι τέτοιο. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει σημαίνον στέλεχος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όντως «δεν τον ήθελε» ο πρώην πρωθυπουργός – άγνωστο γιατί. Δεν ξέρω αν ευσταθούν οι αντικρουόμενες πληροφορίες, ωστόσο την καταγράφω αν μη τι άλλο ως ένδειξη του «μύλου» που επικράτησε στην Κουμουνδούρου για την εξεύρεση υποψηφίου.

Και κάτι ακόμα για τον ΣΥΡΙΖΑ: Ο Αλέξης Τσίπρας που βρίσκεται στις ΗΠΑ οικογενειακώς (επιστρέφει 17 Αυγούστου) όπως μου είπαν – και το ερευνώ – μίσθωσε γραφείο στο κέντρο της Αθήνας. Και τούτο είναι λογικό, αφού μόλις εκλεγεί νέος πρόεδρος στο κόμμα, ο Αλ. Τσίπρας χάνει και το γραφείο του στην Κουμουνδούρου. Θα έχει όμως γραφείο στη Βουλή ως πρώην πρωθυπουργός.

 

Παρελθόν το χαρτομάνι

Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη καινοτομία των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου. Οι τόνοι δικαιολογητικών που απαιτούνταν για τη νομιμοποίηση των συνδυασμών που θέλουν να λάβουν μέρος στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές έλαβαν τέλος. Αυτή τη φορά τα πράγματα θα γίνουν ηλεκτρονικά. Την ερχόμενη Τρίτη θα ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη στην οποία οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα αναρτούν τα ονόματα των υποψηφίων συμβούλων τους και εκείνοι θα επιβεβαιώνουν ηλεκτρονικά τη συμμετοχή τους, χωρίς να απαιτούνται πιστοποιητικά δημοτολογίου και άλλα έγγραφα, τα οποία σχημάτιζαν βουνά φακέλων στα Πρωτοδικεία. Η ηλεκτρονική πύλη κατάθεσης των ψηφοδελτίων λειτούργησε για πρώτη φορά στις βουλευτικές εκλογές του 2023.

Οι ποινές και η εκτέλεσή τους

Πιθανόν να γνωρίζετε ότι η συνάντηση που είχαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας είχε στην κορυφή της συζήτησης νομοθετικές παρεμβάσεις ιδίως του ποινικού σκέλους σε ό,τι έχει να κάνει με τους εμπρησμούς, αλλά ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας αποχώρησε από τη συνάντηση με τη βεβαιότητα ότι ετοιμάζεται γενικευμένη παρέμβαση στον Ποινικό Κώδικα στον οποίο θα υπάρξουν αλλαγές ακόμα και σε εμπρηστές εξ αμελείας. Εκείνο όμως που δεν γνωρίζετε είναι ότι οι αλλαγές ή παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα που σχεδιάζει ο υπουργός Δικαιοσύνης θα είναι οριζόντιες. Γιατί, όπως λέει, «ο Ποινικός Κώδικας διαθέτει πληθώρα ποινών, αλλά δεν έχει καμία δυνατότητα οι ποινές αυτές να εκτελούνται». Στόχος των παρεμβάσεων, λοιπόν, είναι να εκτελούνται οι ποινές, όποιες κι αν είναι αυτές. Υπάρχει λέει αίσθηση ατιμωρησίας στην κοινωνία και ανέφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: ενός… ληστή που συνελήφθη 102 φορές για ληστεία και εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός φυλακής, ενώ, όπως λέει ακόμα και για ποινές, φέρ’ ειπείν, δύο ετών που επιβάλλονται από τα δικαστήρια σε ορισμένες περιπτώσεις οι καταδικασθέντες ούτε δικηγόρο προσλαμβάνουν, ούτε καν περνούν έξω από τα δικαστήρια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ονομα-έκπληξη στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο;

Ο κύβος ερρίφθη. Οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν με λίστα, με μία ενιαία εκλογική περιφέρεια, για να μην «επαναληφθούν τα γνωστά παρατράγουδα», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από το Μαξίμου. Και ενώ απομένει περίπου ένας χρόνος έως τις ευρωεκλογές, άρχισαν από τώρα να συζητούνται τα ονόματα που θα πλαισιώσουν το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Εκείνο που πολλοί θεωρούν σίγουρο είναι ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα εξακολουθήσει να είναι επικεφαλής της ευρωομάδας της ΝΔ, ενώ από τους παλιούς έως τώρα εμφανίζεται βέβαιη, όπως λέγεται, η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και πιθανότατα ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος. Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης δεν θα είναι υποψήφιος για τη νέα Ευρωβουλή. Αλλωστε στην ΚΟ της ΝΔ υπάρχουν ήδη τρεις Κεφαλογιάννηδες, συγγενείς μεταξύ τους, η Ολγα Κεφαλογιάννη, υπουργός Τουρισμού, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, υφυπουργός Εθνικής Αμυνας (ήταν και στην προηγούμενη κυβέρνηση υφυπουργός Μεταφορών) και ο νεοεκλεγείς Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης. Στη νέα ευρωλίστα της ΝΔ ακούγονται επίσης τα ονόματα της Μίνας Γκάγκα, της Αριστοτελίας Πελώνη και του Δημήτρη Τσιόδρα, του πρώην υφυπουργού Βασίλη Κοντοζαμάνη, ενώ μέχρι πρότινος ήταν βέβαιος για την Ευρωβουλή ο Νίκος Χαρδαλιάς, πλην όμως θα διεκδικήσει την Περιφέρεια Αττικής μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας του Γιώργου Πατούλη. Ωστόσο η ΝΔ δεν περιορίζεται μόνο σε νεοδημοκρατικά στελέχη, κυνηγά και την έκπληξη. Επιδιώκει, μαθαίνω, να υπάρξει ένα δυνατό όνομα που θα πλαισιώσει τους νεοδημοκράτες υποψηφίους, αλλά και θα συνεχίσει τις προσπάθειες για διεύρυνση. Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο όνομα του ολυμπιονίκη, πρώην βουλευτή του ΠαΣοΚ, Πύρρου Δήμα. Το θέμα είναι ο Πύρρος θα δεχθεί;

Κωμικοτραγικά πράγματα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με τον Δήμο Αθηναίων. Μετά από μακρά περίοδο «εσωκομματικής ζύμωσης» και… μαχαιρωμάτων ο Κώστας Ζαχαριάδης (φωτογραφία), εκλεκτός της Εφης Αχτσιόγλου, έλαβε τελικώς το χρίσμα του υποψηφίου δημάρχου. Και ποια ήταν η πρώτη του κίνηση; Επιχείρησε να πείσει τον μπασκετμπολίστα Νίκο Παππά, ο οποίος επίσης είχε προταθεί να λάβει το χρίσμα του επίσημου κομματικού υποψηφίου, να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιό του. Εμπειρα στελέχη που το άκουσαν δεν το πίστευαν και μου έλεγαν πως πρόκειται για τρολάρισμα: να ζητήσει από ένα πρόσωπο το οποίο κόπηκε από την Πολιτική Γραμματεία ως υποψήφιος δήμαρχος να συμμετάσχει ως υποψήφιος σύμβουλος. Μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γίνονται αυτά! Πού ελπίζει εν όψει των δύσκολων δημοτικών εκλογών ο Κ. Ζαχαριάδης; Στη στήριξη επί της ουσίας της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» που είχε υποψήφιο στις προηγούμενες εκλογές τον Νάσο Ηλιόπουλο και εκ των πιο στενών συνεργατών της Εφης Αχτσιόγλου σε αυτή την εσωκομματική αναμέτρηση για την ηγεσία του κόμματος.